28/03/2024 9:17 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Μετοχές και ομόλογα στην εκκίνηση του 2023

Μετα από μια 10ετία απολαμβάνουμε επιτέλους αποδόσεις από επενδύσεις σταθερού εισοδήματος


“Στις αγορές ότι γνωρίζει ο πάσα ένας, είναι χωρίς καμιά αξία”! Παλιά θυμοσοφία του χρηματιστηρίου.

Με τον μακροοικονομικό κύκλο των ΗΠΑ και του αναπτυγμένου κόσμου, να βρίσκεται σε επιβράδυνση αλλά ακόμη σε ανάπτυξη, τους πρόδρομους δείκτες σε έδαφος ύφεσης και με την χρηματοοικονομική ευθραυστότητα αυξημένη λόγω κυρίως της σφιχτής νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, είναι πλέον δεδομένη στην συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών και παρατηρητών η έλευση μιας ύφεσης στο πρώτο μισό του 2023.

Από πεποίθηση και πείρα θεωρούμε ότι όταν διαμορφώνονται αυτού του τύπου οι ευρύτατες συναινέσεις σχετικά με το μέλλον των αγορών, σπάνια η τελική εξέλιξη ή έκβαση συνηχεί με την γενική συναίνεση ή παραδοχή.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο παρά την αρνητική ροή, προβλέψεων και ειδήσεων, τις πολλαπλές αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων, του επιμένοντος πληθωρισμού, των υψηλών ομολογιακών αποδόσεων, τις εκτιμήσεις των επερχόμενων απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων, ανήκουμε στους αισιόδοξους.

Να επαναλάβουμε ότι μετα από μια 10ετία απολαμβάνουμε επιτέλους αποδόσεις από επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Ναι υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα αλλά και ευκαιρίες!

Στο πεδίο των μετοχών, έχει αρχίσει η περίοδος ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου 2022 του S&P 500 και έτσι όπως εκτιμάται το σύνολο της κερδοφορίας θα είναι σε επίπεδα περίπου 2,2 % χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2021. Η υποχώρηση των ρυθμών εκτιμάται να διαρκέσει μέχρι και το β’ τρίμηνο του 2023. Εν τούτοις, ο δείκτης σαν εξυπνότατη προεξοφλητική μηχανή, συνεχίζει να διακυμαίνεται παρά τις δυσμενέστατες εξελίξεις ακόμη στα επίπεδα του Μαΐου του 2022.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι η προβλεπόμενη υποχώρηση της κερδοφορίας θα οδηγήσει και αυτόματα και σε σημείωση χαμηλότερων τιμών από αυτές που έχουν καταγράψει το προηγούμενο διάστημα οι δείκτες.

Ιστορικά οι μετοχικοί δείκτες κατέγραφαν τα χαμηλότατά τους στο μέσο του διαστήματος διάρκειας μιας ύφεσης και 2-3 τρίμηνα ΝΩΡΙΤΕΡΑ από τα χαμηλά της εταιρικής τους κερδοφορίας. Δηλαδή, ακόμη και να καταγραφεί τα επόμενα 2 τρίμηνα πτώση της εταιρικής κερδοφορίας, σύμφωνα με το ιστορικό πρότυπο υποχώρησης της τάξης του 18,5-24% σε περιόδους υφέσεων, το καταγραφέν από τον S&P 500 χαμηλό του Οκτωβρίου 2022, θα μπορούσε να πληροί αυτήν την στατιστική προδιαγραφή και να αποτελεί τον τελικό πυθμένα της πτωσης των τιμών.

Βέβαια σε βραχύ- και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η αδυναμία υπέρβασης του 4100 για τον S&P 500, μάλλον θα βάλλει σε πειρασμό της επαναδοκιμασίας των αντοχών στήριξης του προηγούμενου χαμηλού του 3500-3600.

Διαβάστε ακόμη:

Κάτια Ζυγούλη: Στη φωτιά στο Μάτι δεν ξέραμε αν γλίτωσε το μωρό και ο πατέρας μου!

Ανατολική Αττική: Εδώ θα χτιστούν σπίτια και διαμερίσματα για νέους

Ανάβυσσος: Διέρρηξαν αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Λιμεναρχείου! Βούτηξαν τσαντάκι με χρήματα και πολύτιμα έγγραφα

 

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *