27/03/2024 8:59 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Λιμάνι Ραφήνας: Το Υπουργείο Ναυτιλίας άναψε “πράσινο” για το master plan

Oι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν και η διασύνδεσή του με Προαστιακό και Αττική Οδό αλλάζουν ριζικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αν. Αττικής


Το «πράσινο φως» της Eπιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, έλαβαν τα αναπτυξιακά έργα (master plan) του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας ο οποίος για πρώτη φορά το 2022 σε έσοδα ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ. Έτσι το λιμάνι της Ραφήνας αλλάζει ριζικά…

Με συνολική διακίνηση 1,7 εκατ. επιβατών το 2022, το λιμάνι της Ραφήνας αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στη διακίνηση επιβατών, καθώς οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα μέσα στο λιμάνι αλλά και η διασύνδεσή του με τον Προαστιακό και την Αττική οδό έως το 2027, θα αλλάξει ριζικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της ανατολικής Αττικής και θα αναβαθμίσει το εκ νέου το Αττικό Λιμενικό Σύστημα.

Μετά το Master Plan του ΟΛΠ που είναι το πρώτο ολοκληρωμένο νομολογιακά σχέδιο ανάπτυξης για λιμάνι που αποκτά η χώρα, ακολουθεί η Ραφήνα, ένα δεύτερο κομβικής σημασίας λιμάνι της Αττικής.

Η επικαιροποίηση του master plan του λιμανιού της Ραφήνας είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2020 αλλά είχε ζητηθεί από την EΣΑΛ αναθεώρηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα έπρεπε να μειωθεί ο προϋπολογισμός των έργων και θα έπρεπε να ενταχθούν μέσα σε αυτό οι αρχαιότητες που είχε ζητήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης μετά από αρκετές διαβουλεύσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας το δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς και πλοιάρχους των πλοίων της ακτοπλοΐας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που εποπτεύουν τα συγκοινωνιακά έργα της Αττικής εντάχθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης του λιμένα η διασύνδεσή του με τον προαστιακό και την Αττική οδό.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ πριν ένα χρόνο για το λιμάνι του Πειραιά που όριζε υποχρεωτικά στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ήταν κάτι που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Αυτή τη στιγμή εκπονείται και η Στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το λιμάνι της Ραφήνας και αφού κατατεθεί για γνωμοδότηση από την ΕΣΑΛ θα αποσταλεί στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα περιλαμβάνει τους όρους δόμησης και χρήσης γης σχετικά με τα έργα που θα ακολουθήσουν στο λιμάνι. Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, η Ραφήνα θα είναι το δεύτερο λιμάνι στη χώρα που αποκτά ένα ολοκληρωμένο master plan.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού της Ραφήνας

Η σύνδεση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου που θα καταλήγουν στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Ραφήνας χαρακτηρίζονται απαιτούμενα και απαραίτητα για την ανάπτυξή του.

Η υλοποίηση των δύο έργων αφορά το υπουργείο Υποδομών και εκτιμάται σε ορίζοντα πενταετίας το 2027. Επίσης τα υπόλοιπα έργα μέσα στο λιμάνι προβλέπονται να έχουν ολοκληρωθεί στη διάρκεια τουλάχιστον επτά ετών.

Το 80% του σχεδιασμού των λιμενικών έργων έχει να κάνει με λιμενικά έργα που αφορούν την ακτοπλοΐα με αύξηση της θέσης των ταχύπλοων σκαφών.

Οι θέσεις των συμβατικών πλοίων αυτή τη στιγμή είναι 7 και παραμένουν οι ίδιες ενώ οι θέσεις των ταχυπλόων αυξάνονται από δύο σε 8 και θα κατασκευαστούν με την υλοποίηση των έργων στο προσήνεμο μόλο που θα έρχεται και θα κλείνει όλο το λιμάνι και θα δημιουργείται μία λιμενολεκάνη προκειμένου τα πλοία να μπαίνουν με ασφάλεια.

Ο παλαιός λιμένας επίσης μετατρέπεται σε λιμενικό τμήμα μικτής χρήσης όπου περιλαμβάνει θέσεις για σκάφη αναψυχής, ναυταθλητικά σκάφη και ημερόπλοια. Το μεγαλύτερο μέρος του λιμενικού τμήματος μικτής χρήσης θα φιλοξενεί σκάφη αναψυχής ενώ δημιουργούνται κτίρια όπως ο επιβατικός σταθμός λιμένα που θα φιλοξενεί παράλληλα τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και του Λιμεναρχείου.

Το συγκεκριμένο κτίριο 2.800 τετραγωνικών μέτρων θα έχει επίσης εμπορική χρήση καθώς στο ισόγειο θα υπάρχουν με καταστήματα και πρακτορεία .Επίσης έχουν προβλεφθεί ειδικές εγκαταστάσεις για την κατασκευή υποσταθμού που αφορά την ηλεκτροδότηση των πλοίων όταν αυτά ελλιμενίζονται. Στο κομμάτι περιμετρικά της χερσαίας ζώνης όπου θα βρίσκονται τα σκάφη αναψυχής έχουν προβλεφθεί και εκεί εγκαταστάσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να γίνει μία ζώνη όπου θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες του λιμένα και τους τουρίστες.

Στο χερσαίο χώρο του λιμανιού της Ραφήνας προβλέπεται κτίριο πάρκινγκ 220 θέσεων στάθμευσης ενώ έχει προβλεφθεί ένας μεγάλος επίσης υπαίθριος χώρος στάθμευσης στην προηγούμενη στάση του προαστιακού και συγκεκριμένα στη διασταύρωση της Ραφήνας όπου εκεί θα σταθμεύει ένα μεγάλος μέρος των ΙΧ προκειμένου να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και όχληση της πόλης.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μαρτυρία-σοκ! “Κόλλησε το όπλο στο κεφάλι της ταμία” – Ληστεία σε σούπερ μάρκετ στους Θρακομακεδόνες

Το Praktiker στην Παλλήνη ανακαινίστηκε κι έγινε προσβάσιμο για όλους

Σούπερ μάρκετ “Γέγος”: Από το Πόρτο Ράφτη & την Αρτέμιδα σε Σκλαβενίτη και Μασούτη! Το deal και μια ιστορία 51 χρόνων

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *