19/04/2024 6:14 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Η πρόσφατη αναταραχή είναι άλλη μια ευκαιρία

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να είναι προσκολλημένη στον στόχο της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2%


Η αύξηση του ρυθμιστικού επιτοκίου κατά 0,25% την προηγούμενη εβδομάδα εκ μέρους της FED, δεν αποτέλεσε έκπληξη αλλά εγείρει ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την χρονική στιγμή της επόμενης αύξησης η οποία οπωσδήποτε θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα σημεία που θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να είναι προσκολλημένη στον στόχο της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2%. Στο επίπεδο της ρητορικής απομακρύνθηκε από τις επικείμενες συνεχόμενες αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων και μετακινήθηκε στην θέση μιας επιπρόσθετης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο ο εκτιμώμενος τελικός στόχος του 5-5,25% δεν άλλαξε από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου και οι πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό σύστημα οδήγησαν, στην επιθυμητή για την τράπεζα, σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο αφήνει μικρότερο περιθώριο περαιτέρω αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Ο ίδιος ο J.Powell στην συνέντευξη που ακολούθησε την συνεδρίαση, ομολόγησε ότι η πρόσφατη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, ισοδυναμεί με μια επιπρόσθετη αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου κατά 0,25% (κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ισοδύναμο ανέρχεται στο 1,5%).

Οπωσδήποτε όμως, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες δίνουν την εικόνα ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα από τον πρόσφατο θόρυβο στο τραπεζικό πεδίο, και μάλλον κρίνουν ότι η πρόσφατη αναταραχή θα έχει τον επιθυμητό αντίκτυπο της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και των ηπιότερων συνθηκών στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin ε πρακτικό επίπεδο και παρά την αναταραχή, για τους μετοχικούς δείκτες συνεχίζουμε να προτείνουμε αγορές στις βυθίσεις, στον βαθμό που αυτοί διακυμαίνονται σε επίπεδα υψηλότερα των μέσων όρων τους των 200 ημερών. Στο πεδίο της σταθερής απόδοσης και όσο οι καμπύλες αποδόσεων συνεχίζουν να είναι αντεστραμμένες, θα προτείναμε αγορές σε βραχυπρόθεσμους τίτλους καλής ποιότητας.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *