H παλιό Υπόλοιπο Αττικής, η περιφέρεια που βασίλευαν οι βουλευτές «προστάτες άγιοι» των οικοπεδοφάγων τα ευτυχισμένα χρόνια της Μεταπολίτευσης, έδωσε τη θέση της στην Ανατολική Αττική – Μια περιφέρεια με σκληρό ανταγωνισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, νέα πρόσωπα, ιδιαιτερότητες στο επίπεδο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και αρκετή… χοληστερίνη.
Κάποτε το υπόλοιπο Αττικής, με εξαίρεση κεντρικά πολιτικά πρόσωπα όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος (που εκλεγόταν επί τριάντα χρόνια με ορμητήριο την Κερατέα και τα Καλύβια από το 1981), ήταν μια περιφέρεια με ιδιαίτερο χρώμα. Τα καλά χρόνια της Μεταπολίτευσης ο κατάλληλος βουλευτής ήταν συχνά ο «προστάτης άγιος» της… συμπαθούς τάξης των οικοπεδοφάγων που έφτασαν το «άθλημα» στα όρια του πρωταθλητισμού, απλώνοντας τη δόμηση της πρωτεύουσας με αυθαίρετα μέσα στα ξερόχορτα. Παλιές ρομαντικές εποχές με μπόλικη τσίκνα, κρασάκι μπρούσκο και φιλέματα για τους τοπικούς άρχοντες και τους βουλευτές.
Λέγεται ότι ο καρδιολόγος του Ουίνστον Τσόρτσιλ διαπίστωνε ότι δεν χρειαζόταν να «συνεργαστούν». Το θηρίο της βρετανικής πολιτικής αποτελούσε ιατρικό παράδοξο. Κάπνιζε αρειμανίως, έπινε, μισούσε τη γυμναστική, έτρωγε κόκκινο κρέας (λάτρευε το ροσμπίφ) και έζησε μέχρι τα 90 του. Στην Ανατολική Αττική, ενόψει Πάσχα που πέφτει μέσα στην προεκλογική περίοδο, η αντοχή του υποψηφίου στη χοληστερίνη θεωρείται απαραίτητο προσόν για μια καλή προεκλογική καμπάνια στην περιοχή.
Ωστόσο παρά τα στερεότυπα που συνδέονται με την τσίκνα και τα αυθαίρετα, σήμερα τα πράγματα (σε κάποιο βαθμό) έχουν αλλάξει. Κυρίως χάρη και στα νέα πρόσωπα που εκπροσωπούν μια διαφορετική γενιά και νοοτροπία. Το Υπόλοιπο Αττικής δεν υπάρχει πια, χωρίστηκε ήδη από τις προηγούμενες εκλογές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, με την πρώτη να αποτελεί μια αχανή περιφέρεια με σκληρό ανταγωνισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαιτερότητες στο επίπεδο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
Στις εκλογές του 2023 η Ανατολική Αττική κερδίζει σύμφωνα με την απογραφή του 2021 δύο επιπλέον έδρες φτάνοντας στις 12, γεγονός που αυξάνει τις ευκαιρίες αλλά και τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.
Η μάχη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σκληρή. Στις εκλογές του 2019, η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 43,13% (ποσοστό σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το 29,02% του 2015) και κέρδισε τέσσερις έδρες. Πλέον, είναι ορατή η πιθανότητα να κατακτήσει μία ακόμη έδρα και να φτάσει τις 5. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, στην κούρσα της εκλογής, μετά την σχεδόν σίγουρη αποχώρηση της Γεωργίας Μαρτίνου (πρώτη σε σταυρούς το 2019), προηγείται ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζει η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία κατεβαίνει για πρώτη φορά ως υποψήφια καθώς το 2019 ήταν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Ακολουθούν οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου, που δίνουν τη μάχη της επανεκλογής. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε εκλογική διαδικασία.
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώτο λόγο έχουν οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές, Χρήστος Σπίρτζης, Νάσος Αθανασίου και Πάνος Σκουρολιάκος, ενώ ελπίδες συγκεντρώνουν η «επικοινωνιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ», Μάγκυ Δούση, η μητέρα της Ολυμπιονίκη Κατερίνας Στεφανίδη, Ζωή Βαρέλη-Στεφανίδη, αλλά και ο δημοσιογράφος, Γιώργος Καραμέρος. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε από 35,02% το 2015 σε 29,6% το 2019, διατηρώντας ωστόσο τις 3 έδρες.
Η αχανής περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής αποτελείται από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος και Ωρωπού. (Η Δυτική Αττική, που εκλέγει τέσσερις βουλευτές, αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής).
Οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνο τα ατελείωτα χιλιόμετρα που πρέπει να καλύψουν οι υποψήφιοι αλλά και τη διαφορετική φυσιογνωμία και κοινωνική διαστρωμάτωση της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία περιλαμβάνονται πλούσια προάστια όπως η Βουλιαγμένη αλλά και περιοχές με -κατά τόπους- προβλήματα ανομίας και μειονοτικές ομάδες, όπως το Μενίδι.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ που στις τελευταίες εκλογές δεν είχε κερδίσει έδρα στην Ανατολική Αττική αυτή τη φορά διεκδικεί με αξιώσεις μία από τις 12 έδρες με τον πρώην γραμματέα του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Τέλος, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 που είχαν καταλάβει από μία έδρα αντίστοιχα, φαίνεται πως θα τη διατηρήσουν.
Πηγή: Protagon.gr