28/03/2024 10:08 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο γιγάντιος – “ρομαντικός” κρατήρας της Ανατολικής Αττικής σε σχήμα καρδιάς

Είναι το απόλυτο μνημείο της φύσης για τους ερωτευμένους


Η φύση πάντα μας εκπλήσσει με τα θαύματα που δημιουργεί και τα οποία μας περιβάλλουν με την αρμονία και την ισορροπία τους. Κοιτώντας γύρω μας, μπορεί να παρατηρήσει κανείς εντυπωσιακά σκηνικά, εικόνες, σχέδια και σχήματα που πολλές φορές ο ανθρώπινος νους, δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχουν δημιουργηθεί από τη φύση. Ακόμη και δίπλα μας κρύβονται πολλές φορές άγνωστα μέρη και τοποθεσίες που περιμένουν να τα εξερευνήσουμε.

Ένα από αυτά τα μέρη, είναι ο γιγάντιος κρατήρας δίπλα στην Αθήνα και εντός Αττικής. Ένας κρατήρας… ρομαντικός ο οποίος έχει ένα χαρακτηριστικό σχήμα καρδιάς. Σε αντίθεση με το σχήμα του, το όνομά του είναι λίγο διαφορετικό. Ονομάζεται Χάος.

Το Χάος, ο γιγάντιος αυτός κρατήρας δίπλα στην Αθήνα βρίσκεται στην καρδιά του δήμου Λαυρεωτικής. Παρότι πολλοί θα έσπευδαν να το χαρακτηρίσουν φυσικό μνημείο των ερωτευμένων, οι θρύλοι που περικλείουν τη δημιουργία του δεν είναι και τόσο ρομαντικοί. Υπάρχει μια γνωστή και πολύ διαδεδομένη επιστημονική άποψη για την κατασκευή αυτού του ιδιαίτερου και μεγάλου κρατήρα στην Αττική.

Η άποψη αυτή υποστηρίζει ότι η δημιουργία του είναι αποτέλεσμα της κατάπτωσης της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου. Από την άλλη υπάρχει και μια άλλη, ευρέως διαδεδομένη «λαϊκή» άποψη. Αυτή, λοιπόν, λέει ότι δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη κατά τον 18ο ή 19ο αιώνα.

Ωστόσο υπάρχουν και ακόμη πιο ακραίες θεωρίες οι οποίες κάνουν λόγο για… εξωγήινους που προσγειώθηκαν στο σημείο. Όπως και να έχει το εντυπωσιακό Χάος είναι το απόλυτο μνημείο της φύσης για τους ερωτευμένους στην Αττική! Και το θέαμα από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακό.

Και πώς να μην είναι άλλωστε; Ο γιγάντιος κρατήρας σε σχήμα καρδιάς προκαλεί δέος καθώς η διάμετρός του φτάνει τα 120 μέτρα και έχει βάθος 55 μέτρα. Εκτός από το εντυπωσιακό εξωτερικό του κρατήρα, άκρως ενδιαφέρον είναι και το εσωτερικό του. Περιλαμβάνει μέταλλα διάφορων ειδών και σπάνια πετρώματα.

Ένα από αυτά είναι και ο γαληνίτης, μετάλλευμα που έδινε 99% άργυρο και 1% μολύβι. Άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου, από την αρχαιότητα φημιζόταν για τη μεταλλουργία της.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *