19/04/2024 3:05 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Κεντρικές Τράπεζες σε φάση επανεκτίμησης του πληθωρισμού

Θα πρέπει να αναμένουμε έναν νέο γύρο νομισματικής σύσφιξης


Η απρόσμενη κλιμάκωση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης και της αύξησης του στις ΗΠΑ, αποτέλεσε την σημαντικότερη είδηση της προηγούμενης εβδομάδος.

Μια σειρά δεδομένων όπως η δυναμική του πληθωρισμού, η σφιχτή αγορά εργασίας με την συνεχιζόμενη αύξηση του μισθολογικού κόστους, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, παραμένουν άβολα ισχυροί και προβληματίζουν.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, δεδομένου του γεγονότος ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες του αναπτυγμένου κόσμου προκειμένου να διαμορφώσουν την νομισματική τους πολιτική, βρίσκονται σε συνθήκη αναμονής ή εξάρτησης από τα εισερχόμενα μάκρο- δεδομένα (data dependent),μάλλον θα πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα προκειμένου να αναχαιτίσουν μια αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων και εμείς θα πρέπει να αναμένουμε έναν νέο γύρο νομισματικής σύσφιξης.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να αποτιμούν με πιθανότητα 64% το ενδεχόμενο μιας αύξησης του παρεμβατικού επιτοκίου κατά 0,25%, στην συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου της FED. Η προσδοκώμενη δε αποκλιμάκωση των ρυθμιστικών επιτοκίων μετατοπίστηκε χρονικά από τον Σεπτέμβριο προς το τέλος του έτους.

Η ιστορία του τέλους της δεκαετίας του 60 και αυτής του 70, μας διδάσκει ότι οι διογκώσεις του πληθωρισμού γίνονται με αλλεπάλληλα κύματα. Στην φάση που βρισκόμαστε μπορούμε με κάποια σχετική ασφάλεια να ισχυριστούμε ότι έχει ολοκληρωθεί ένα πρώτο ανοδικό κύμα. Καλούμαστε όμως να αξιολογήσουμε τις επικρατούσες συνθήκες και να αναλογιστούμε για την δυνατότητα ενός επόμενου ανοδικού κύματος και το ενδεχόμενο καταγραφής επιπέδων υψηλότερων του πρώτου.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *