Επενδύσεις μαμμούθ έρχονται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα Σπάτα και στο Κορωπί που φθάνει (ή μπορεί να ξεπεράσει) το 1 δισ. ευρώ. Ναι καλά διαβάσατε. Πρόκειται για επενδύσεις που γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα…
Το 1988 η Ολλανδία αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συνδέθηκε στο Διαδίκτυο, με το Ινστιτούτο Μαθηματικών και Πληροφορικής στο Αμστερνταμ να λαμβάνει στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου έτους το πρώτο email από την Αμερική.
Εκτοτε η Ολλανδία, λόγω και της κομβικής τοποθεσίας της, έχει κατοχυρώσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη ως ψηφιακό hub, το οποίο έχουν επιλέξει για να ιδρύσουν γραφεία τους πολυάριθμοι τεχνολογικοί όμιλοι. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, που αποτελεί διαχρονικά ουραγό στην προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων στην τεχνολογία και στην πληροφορική, επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της ως ψηφιακός κόμβος.
Αυτή τη στιγμή, στη χώρα υλοποιούνται ή σχεδιάζονται οι περισσότερες από ποτέ επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων που αποθηκεύουν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου. Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) που αφορά την ανέγερση του κέντρου δεδομένων της Microsoft στο Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι, του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος.
Πρόκειται για ένα από τα συνολικά τρία κέντρα δεδομένων, με τα υπόλοιπα δύο να σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στο επιχειρηματικό πάρκο του Κορωπίου. Τα τρία data centers αποτελούν επένδυση με συνολικό αποτύπωμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, της οποίας την πραγματική εκκίνηση θα σημάνει η εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών δόμησης. Σε κάθε περίπτωση, η χωροθέτηση και αδειοδότηση ενός κέντρου δεδομένων αποτελεί διαδικασία που απαιτεί χρόνο, εάν ληφθεί υπόψη ότι έχουν περάσει περισσότερα από δυόμισι χρόνια από τον Οκτώβριο του 2020, οπότε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, είχε γνωστοποιήσει το σχέδιό του για δημιουργία συμπλέγματος κέντρων δεδομένων στην Αττική.
Εναν ακόμη παίκτη με ισχυρή δραστηριότητα στη δημιουργία κέντρων δεδομένων αποτελεί η Lamda Hellix που είναι μέλος του αμερικανικού ομίλου Digital Realty. Τέλη του 2022, η εταιρεία εγκαινίασε την πρώτη φάση του Lamda Hellix Athens 3, του μεγαλύτερου κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα και του τρίτου της εταιρείας στην Αθήνα.
Πρόκειται για επένδυση 70 εκατ. ευρώ, με το Athens 3 να είναι χωρητικότητας 6,8 MW, που είναι η μεγαλύτερη από όλα τα εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα. Η δεύτερη φάση του Athens 3, που θα οδηγήσει στην έναρξη λειτουργίας του ως συνόλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.
Η Lamda Hellix-Digital Realty αναπτύσσει και το Athens 4, που αναμένεται να αποπερατωθεί το 2024. Δρομολογεί την κατασκευή και του Athens 5 και για τον σκοπό αυτό έχει αποκτήσει μια νέα έκταση δίπλα στο Athens Campus στο Κορωπί, όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα data centers της.
Στην έκταση αυτή θα κατασκευαστούν, σε βάθος χρόνου, κέντρα δεδομένων συνολικής χωρητικότητας 15 MW, με στόχο την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες φιλοξενίας δεδομένων.
Εκτός Αττικής, στο Ηράκλειο της Κρήτης η Lamda Hellix κατασκευάζει ένα ακόμη κέντρο δεδομένων (Heraklion 1) που είναι χωρητικότητας 6,5 MW και πρόκειται να αποπερατωθεί το 2025. Ολες αυτές οι επενδύσεις που υλοποιεί η Lamda Hellix, δημιουργούν –σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς της εταιρείας– συνολική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία άνω των 4 δισ. ευρώ.
Νέες επενδύσεις δρομολογεί και η Lancom, έχοντας ολοκληρώσει τον Ιανουάριο του 2022 το Balkan Gate Thessaloniki που έχει μέγεθος 2.500 τ.μ. Κέντρο δεδομένων δρομολογεί η εταιρεία και στην Κρήτη (Balkan Gate Crete) που θα λειτουργήσει ως σημείο φιλοξενίας/σύνδεσης των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που θα προσαιγιαλωθούν στο νησί, εξασφαλίζοντας όδευση προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.