Ένα έγκλημα που παραμένει ανεξιχνίαστο μέχρι σήμερα. Ο 52χρονος γιατρός Επαμεινώνδας Γερασιμόπουλος εξαφανίστηκε μετά τη ληστεία στο σπίτι του στη Βάρη το 2008.
«Μας βασανίζει που δεν προλάβαμε να τον αποχαιρετήσουμε, το αναπάντητο αυτό “γιατί;”. Συχνά ο Νώντας μού έλεγε: Δυο πράγματα ακόμα απαιτώ από τη ζωή, να γεράσουμε μαζί και να εκπληρώσω τα όνειρα των παιδιών μου… Για κακή του τύχη, όμως, δεν πρόλαβε. Μακάρι, Νώντα, να ΄ταν όλα αλλιώς…» λέει ο Τάκης Γερασιμόπουλος.
Ο αδελφός του Επαμεινώνδας έχει εξαφανιστεί από το 2008, θύμα ενός εγκλήματος που ακόμα στοιχειώνει τις ελληνικές αρχές.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου 2008 η Άννα Δήμα- Γερασιμοπούλου επέστρεψε στο σπίτι της στην οδό Αιγαίου στη Βάρη μαζί με τον γιο (11 ετών), την κόρη (9 ετών) και τον πατέρα της. Δέκα λεπτά αργότερα, η 45χρονη γυναίκα συνόδευσε τον πατέρα της στην έξοδο. Δευτερόλεπτα αφότου εκείνος έφυγε, ένιωσε ότι κάποιοι βρίσκονταν στο σπίτι της. «Κατάλαβα ότι κάποιοι με ακολουθούσαν.
Έτρεξα προς την γκαραζόπορτα, αλλά πριν κλείσει, δύο κουκουλοφόροι είχαν μπει μέσα μαζί μου. Απειλώντας με μέ ανέβασαν στον πρώτο όροφο του σπιτιού. Εκεί ήταν τα παιδιά μου. Τρομοκρατήθηκαν» περιέγραψε στην Αστυνομία.
Οι ληστές ζητούν το κλειδί και τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου και όταν η Γερασιμοπούλου δεν τους τα δίνει απειλούν το κοριτσάκι. «Κόλλησαν το πιστόλι στον κρόταφο της κόρης μου και με απείλησαν ότι θα την σκότωναν εάν δεν τους έδινα τον κωδικό και τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου» τονίζει.
Οι δράστες, οι οποίοι φορούσαν γάντια, κουκούλες και κάλτσες πάνω από τα παπούτσια, δεν βρήκαν στο χρηματοκιβώτιο τη μεγάλη λεία που αναζητούσαν. Τελικά θα έφευγαν με 2.000 ευρώ, 700 ευρώ από τον κουμπαρά του μικρού, κοσμήματα, μια γούνα, μία τηλεόραση, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, 3 κινητά τηλέφωνα.
Αφού έδεσαν και φίμωσαν τη μητέρα και τα παιδιά τους έκλεισαν σε μια τουαλέτα στο ισόγειο. Στη συνέχεια πήγαν στην κουζίνα και έφαγαν ένα μιλφέιγ που είχε φτιάξει για τα παιδιά της η Άννα Γερασιμοπούλου. Ήπιαν και ένα μπουκάλι ουίσκι που βρήκαν στην κάβα του σπιτιού.
Η Γερασιμοπούλου αποκάλυψε στις αρχές πως οι δράστες χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους και μιλούσαν με δυο συνεργούς, οι οποίο βρίσκονται έξω από το σπίτι και κρατούσαν τσίλιες. Από τις συνομιλίες η Γερασιμοπούλου συμπέρανε πως ένας από τους συνεργούς ήταν γυναίκα. «Ο ένας, ο πιο ευγενικός, μιλούσε πολύ καλά ελληνικά. Ο άλλος, ο οποίος ήταν και ο πιο βίαιος μιλούσε σπαστά. Μεταξύ τους μιλούσαν μια ξένη γλώσσα που μου ακούστηκε σαν Ρωσικά» θα καταθέσει.
Περίπου στις 23:00 οι δράστες ενημερώθηκαν από τους συνεργούς τους πως έρχεται ο Νώντας Γερασιμόπουλος. Είχε ολοκληρώσει μια ιδιωτική επίσκεψη σε σπίτι ασθενή.
Τον περίμεναν στο σαλόνι και όταν μπήκε του επιτέθηκε και τον χτύπησαν. Στη συνέχεια, υπό την απειλή όπλου, τον μετέφεραν στο γκαράζ. Εκεί του επιτέθηκαν και πάλι και τον χτύπησαν με μανία. Όλα συνηγορούν ότι οι δράστες βασάνισαν για περίπου δύο ώρες τον 52χρονο καρδιολόγο ελπίζοντας ότι θα τους αποκαλύψει ότι έχει κρυμμένο κάποιο μεγάλο ποσό. Στο γκαράζ βρέθηκε μεγάλη ποσότητα αίματος που ανήκε στον Γερασιμόπουλο.
Περίπου στη μια το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου 2008 τα δύο άτομα που είχαν εισβάλει στο σπίτι, έβαλαν τον Γερασιμόπουλο μέσα σε αυτοκίνητο και διέφυγαν. Οι άλλοι δύο συνεργοί πήραν το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειάς και ακολούθησαν. Στις 03:00 π.μ. η Άννα Γερασιμοπούλου κατάφερε να ελευθερωθεί και ειδοποίησε τις αρχές.
Ξεκίνησε άμεσα ένα ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί ο 52χρονος και οι δράστες. Το πρωί βρέθηκε η BMW, το ένα από τα δύο αυτοκίνητα του γιατρού, στο Φασίδερι Εκάλης. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε και το δεύτερο αυτοκίνητο στην περιοχή Φασκομηλιά, στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Και τα δύο αυτοκίνητα βρέθηκαν καμένα. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος του Γερασιμόπουλου ο οποίος παραμένει εξαφανισμένος μέχρι και σήμερα.
Η έρευνα και τα πτώματα στο πηγάδι
Το πρώτο διάστημα οι αρχές εστίασαν στην Καίτη, την 45χρονη οικιακή βοηθό από τη Γεωργία η οποία εργαζόταν στην οικογένεια ως εσωτερική τα τελευταία 10 χρόνια. Πέντε μέρες πριν την εισβολή είχε πάρει άδεια δύο μηνών για να επισκεφθεί την οικογένεια της στη Γεωργία. Επέστρεψε, κατέθεσε και δεν προέκυψε κάτι ενοχοποιητικό εναντίον της.
«Χτενίζοντας» την περιοχή η ΕΛ.ΑΣ. έκανε μια φρικτή αποκάλυψη. Σε τριγύρω πηγάδια βρέθηκαν συνολικά τέσσερα πτώματα. Κανένα όμως δεν ήταν του Γερασιμόπουλου. Οι νεκροί συνδέθηκαν αργότερα με άλλη υπόθεση. Κινήσεις στον λογαριασμό του γιατρού δεν έγιναν, ούτε υπήρξε κάποια επικοινωνία για λύτρα.
Το μόνο στοιχείο που έχει απομείνει από την υπόθεση είναι το DNA που βρέθηκε στα πιρούνια και τα ποτήρια που χρησιμοποίησαν οι δράστες μέσα στο σπίτι. Ίσως κάποια μέρα ταυτιστεί με κάποιο πρόσωπο. Ο φάκελος της ληστείας και της εξαφάνισης του Νώντα Γερασιμόπουλου έκλεισε επίσημα το 2019.
Οι επιστολές
Λίγο καιρό μετά την εξαφάνιση του Γερασιμόπουλου, εμφανίστηκαν τέσσερις επιστολές. Όλες ήταν γραμμένες από το ίδιο χέρι, ανορθόγραφα και ασύντακτα και ζητούσαν ένα εκατομμύριο ευρώ για να δώσουν στοιχεία για τον Επαμεινώντα Γερασιμόπουλο.
Η 1η επιστολή εστάλη στην Άννα Γερασιμοπούλου. Η 2η, εστάλη στον δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα. Για την 3η επιστολή δόθηκαν τηλεφωνικές οδηγίες από άγνωστο άτομο στον ιδιωτικό ερευνητή Ανδρέα Ανδρικόπουλο. Ο άγνωστος τον κατεύθυνε στα Μέγαρα, στο 39ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, όπου βρήκε την επιστολή κάτω από ένα τούβλο. Με τον ίδιο τρόπο οδηγήθηκε και στην 4η επιστολή στη Λεωφόρο Πάρνηθος. Τελικά η αστυνομία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για απάτη.
Ληστεία που εξελίχθηκε σε φόνο
Η Αστυνομία εκτιμά ότι το σπίτι του καρδιολόγου λειτούργησε σαν μαγνήτης για τους δράστες. «Είναι μια εντυπωσιακή μονοκατοικία ανάμεσα σε συνηθισμένα σπίτια και σπιτάκια. Ξεχωρίζει με τη μια. Τους τράβηξε την προσοχή. Είδαν τα ακριβά αυτοκίνητα και έστησαν την ενέδρα.
Ήταν οργανωμένοι με κουκούλες, γουόκι-τόκι για να επικοινωνούν με τον συνεργό τους που κρατούσε τσίλιες, φορούσαν γάντια και κάλτσες στα παπούτσια τους για να μην αφήσουν ίχνη, ενώ δεν περιμένουμε απολύτως τίποτα, κανένα αξιοποιήσιμο στοιχείο» ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας. O τρόπος που κινήθηκαν οι δράστες και το πώς οργάνωσαν τη ληστεία δείχνει ότι πρόκειται για έμπειρους κακοποιούς και πιθανότατα σεσημασμένους των οποίων τα δαχτυλικά αποτυπώματα βρίσκονται ήδη στο αρχείο της αστυνομίας.
Το κίνητρο ήταν η ληστεία στη διάρκεια της οποίας προέκυψε ο φόνος ή ο σοβαρός τραυματισμός του Νώντα Γερασιμόπουλου.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα που συνέβη στη διάρκεια τέλεσης ενός άλλου. Κίνητρο ήταν η ληστεία και όχι η απαγωγή και ο εκβιασμός για λύτρα. Όταν ο γιατρός αντέδρασε με κάποιον τρόπο στα χτυπήματα που δεχόταν, είτε τον τραυμάτισαν πολύ σοβαρά είτε τον σκότωσαν. Τον πήραν μαζί τους για να κερδίσουν χρόνο. Κατάλαβαν πως με δεδομένο ότι δεν θα ξέραμε με τι είχαμε να κάνουμε, θα περιμέναμε να κάνουν εκείνοι κίνηση» τονίζει αστυνομικός που συμμετείχε στην έρευνα.