23/04/2024 10:05 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αχαρνές: Το Ολυμπιακό Χωριό θα αποκτήσει ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο

Παράλληλα ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας


Τη δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου στις αναξιοποίητες εδώ και σχεδόν 20 χρόνια εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού που βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες και φιλοξενεί περισσότερα από 2.200 σπίτια και 10.000 κατοίκους, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικής οικονομοτεχνικής μελέτης, προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός και να επιλεγεί ο ιδιώτης με τον οποίο θα υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 3 με 4 χρόνια, έως ότου κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο, με καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καφετέριες, φούρνους, τράπεζες, καταστήματα τηλεφωνίας αλλά και φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια και γήπεδα 5Χ5, όμως πλέον έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των συλλόγων του οικισμού καθώς και του Δήμου Αχαρνών.

Στόχος είναι να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του οικιστικού συγκροτήματος, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να ενσωματωθεί, έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, ο οικισμός στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρώτη μελέτη που διενήργησε για λογαριασμό της ΔΥΠΑ, έπειτα από ανάθεση, η εταιρεία Deloitte Business Solutions, κατέληξε σε τρία σενάρια αξιοποίησης του πολεοδομικού κέντρου, ήτοι των οικοδομικών τετραγώνων 3α και 4 (ΟΤ 3α και ΟΤ 4), με εμβαδό 11.097 τ.μ. και 92.080 τ.μ. αντίστοιχα: τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, τη δημιουργία ψυχαγωγικού κέντρου και τη δημιουργία επιχειρηματικού κέντρου, κοινότητας γνώσης και καινοτομίας.

Με βάση τόσο το αρχικό σχέδιο πριν από 20 χρόνια, όσο και τις ανάγκες των κατοίκων εκεί, όπως αυτές καταγράφηκαν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ τον Μάρτιο 2023, αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία για την υλοποίηση του πρώτου σεναρίου, δηλαδή η δημιουργία εμπορικού κέντρου και συνοδευτικών αθλητικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.
Τον Απρίλιο ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των ακινήτων της Υπηρεσίας Απασχόλησης και εντός του Μαΐου, η ΔΥΠΑ διαβίβασε έγγραφο στο Ταμείο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αξιοποίησης.
Όπως μάλιστα δηλώνει στην «Κ» ο κ. Πρωτοψάλτης, με τον τρόπο αυτό κλείνει άλλη μια εκκρεμότητα και δίνεται αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας. «Έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια αδράνειας, προχωράμε ώστε η Πολιτεία να εκπληρώσει επιτέλους την υποχρέωσή της προς τους κατοίκους και να ενισχύσει στην πράξη την τοπική οικονομία και κοινωνία, ανταποκρινόμενη στο δίκαιο αίτημα των φορέων και των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte, στο εμπορικό κέντρο θα δημιουργηθούν καταστήματα λιανικής και ψυχαγωγίας, εστίασης, ειδών σπιτιού, σούπερ μάρκετ, υπεραγορά, παιδότοπος κ.λπ. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη έλλειψη καταστημάτων λιανικής για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των κατοίκων, αλλά και των γύρω περιοχών.
Παράλληλα βέβαια, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της εταιρείας, μόνο κατά την κατασκευή θα χρειαστούν 550 εργαζόμενοι, ενώ κατά τη λειτουργία του θα απασχολούνται τουλάχιστον 1.240 άτομα, κατά κύριο λόγο μέσης εκπαίδευσης.

Πλέον, το οριστικό σχέδιο θα παρουσιάσει το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει τη διενέργεια ολοκληρωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης. Εκεί, θα προβλέπεται εάν η σύμβαση παραχώρησης θα είναι για 30 ή 60 χρόνια και θα καθοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, το ύψος του μισθώματος για τη ΔΥΠΑ καθώς και η συνολική οικονομική θέση της.

Βάσει του μνημονίου συνεργασίας άλλωστε, που έχει διάρκεια δύο ετών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 2 έτη, το ΤΑΙΠΕΔ θα συνδράμει στην προσπάθεια αξιοποίησης ακινήτων της ΔΥΠΑ προς όφελος των σκοπών της και της ενίσχυσης των πολιτικών αρμοδιότητάς της, όπως η στεγαστική συνδρομή και η προστασία του εργατικού δυναμικού.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

Φωτό: www.acharnes.gr

 

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *