18/07/2024 12:51 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κ. Δέδες: Ο δρόμος προς μια ασφαλέστερη Αττική περνάει μέσα από το Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

Θα πρέπει να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατόν εφόσον και μόλις αναλάβουμε την διοίκηση της Περιφέρειας


Κάθε περιοχή, αντιμετωπίζει προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών της. Από αυτή την αντικειμενική αλήθεια δεν θα μπορούσε να εξαιρείται και το Λεκανοπέδιο Αττικής των σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων πληθυσμού που διαχρονικά αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα ασφάλειας.

Καθήκον καθενός από εμάς που συμμετέχει ενεργά από το βήμα του δημόσιου λόγου και της δημόσιας υπηρεσίας, είναι να διασφαλίσει πως θα γίνουν όσα απαραίτητα χρειάζονται στην κατεύθυνση της πρόληψης, ώστε η Αττική να μπορεί να προφυλάσσεται όσο το δυνατόν περισσότερο από φυσικές καταστροφές, ατυχήματα και άλλες απειλές στην ασφάλεια των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» και εγώ προσωπικά ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, φέρνουμε στον δημόσιο διάλογο την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός πλήρως εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Αττική με υπερσύγχρονες υποδομές και δυνατότητες.

Ένα κέντρο που θα λειτουργήσει ως ο κεντρικός πυλώνας για την ασφάλεια της Αττικής συνολικά και που θα αναλάβει σημαντικό ρόλο στην προστασία τόσο του φυσικού πλούτου όσο πρωτίστως και της υγείας των πολιτών.

Το Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατόν εφόσον και μόλις αναλάβουμε την διοίκηση της Περιφέρειας και να προχωρήσει τάχιστα στη μελέτη και την υλοποίηση ενός πλήρως ανεπτυγμένου και σύγχρονου συστήματος πολιτικής προστασίας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ένα εντελώς λειτουργικό σύστημα που θα μπορεί να προλάβει, αντιμετωπίσει ακόμα και προβλέψει πιθανές έκτακτες ανάγκες του μέλλοντος όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και άλλες φυσικές και μη καταστροφές.

Θα πρέπει να επενδύσουμε στην αγορά δικού μας σύγχρονου εξοπλισμού, με την απόκτηση περισσοτέρων εξειδικευμένων εργαλείων και μηχανημάτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, ώστε να έχουμε την δυνατότητα διαχείρισης των κρίσεων με δικά μας μηχανήματα. Όπου είναι εφικτό.

Μαζί με τα εργαλεία αυτά, θα πρέπει να εκπονήσουμε ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα καθαρισμών συντήρησης των οδικών δικτύων και των ευαίσθητων υποδομών κοινής ωφελείας. Αυτό θα βοηθήσει στην διατήρηση των υποδομών σε καλή κατάσταση και στην αποφυγή ατυχημάτων, ενώ με ορμητήριο την τεχνογνωσία του ανθρωπίνου δυναμικού που θα συγκεντρώνεται στο Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, θα εργαζόμαστε από κοινού με την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών που μερικές φορές είναι αναπόφευκτες, όπως ένα ακραίο φαινόμενο που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.096 χιλιοστά βροχής που δέχθηκε για παράδειγμα η Ζαγορά Πηλίου.

Η έρευνα και η καινοτομία είναι κλειδιά για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καταστροφών, και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εμπειρογνωμοσύνη της επιστημονικής κοινότητας για να προστατεύσουμε την Αττική από μελλοντικές καταστροφές.

Θα πρέπει όμως να αξιοποιήσουμε και τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού και να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση και την ενεργοποίηση των εθελοντών. Οι εθελοντές αποτελούν έναν πολύτιμο πόρο στην αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών και γι’αυτό πρέπει να τους βάλουμε πιο θεσμικά στο πλάνο μας και να τους παρέχουμε την κατάλληλη κατάρτιση και εξοπλισμό για να συμβάλουν στην προστασία μας.

Συνολικά λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε πως η ανάπτυξη ενός πλήρως εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της Αττικής.

Μέσω της μελέτης, του εξοπλισμού, της συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα και την εκπαίδευση των εθελοντών, μπορούμε να κάνουμε την Αττική ασφαλέστερη για όλους τους πολίτες της.

Αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της προστασίας και της ευημερίας μας και αξίζει την πλήρη υποστήριξή όλων των κατοίκων της Αττικής. Ένας ακόμη λόγος που θα πρέπει ο Νίκος Χαρδαλιάς και η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» να αναλάβει τις τύχες του λεκανοπεδίου στα χέρια της. Μαζί του και εγώ για να διασφαλίσω και να εξελίξω το σχέδιο προστασίας συνολικά για την Ανατολική Αττική.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αντωνίου Δέδες
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Μέλος ΔΣΑ
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την Παράταξη του Νίκου Χαρδαλιά «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *