Η Περιφέρεια Αττικής, ως η πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας μας, έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και το περιβάλλον. Παρεμβάσεις που μπορεί να υιοθετήσει για τη μείωση της ενεργειακής της κατανάλωσης και σίγουρα την προώθηση της βιώσιμης ενέργειας.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέματα που αφορούν όλη την Ευρώπη ειδικά με την συνεχιζόμενη κρίση που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες, αλλά και θέματα που αφορούν εμας εδώ στην Ελλάδα και την Αττική ακόμα περισσότερο.
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Ο οδικός φωτισμός στους δρόμους της Αττικής, είναι το πρώτο απλό βήμα που μπορούμε να κάνουμε προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας.
Η αντικατάσταση όλων των παλαιών λαμπτήρων που έχουν απομείνει με LED φωτισμό, θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, θα βοηθήσει το περιβάλλον, θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις την νυχτα και φυσικά θα εξοικονομήσει χρήματα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Η χρήση αισθητήρων κίνησης ως νέα τεχνολογία, μπορεί να ρυθμίσει τον φωτισμό ανάλογα με την κυκλοφορία, εξοικονομώντας ακόμα περισσότερη ενέργεια.
Στο παιχνίδι όμως πρέπει να βάλουμε ακόμα περισσότερο την ηλεκτροκίνηση.
Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι άλλη μια πρωτοβουλία που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη σε όλους μας. Η εγκατάσταση περισσότερων ηλεκτρικών σταθμών φόρτισης εντός λεκανοπεδίου και η παροχή κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από τους πολίτες, θα συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση των εκπομπών CO2 και την αποτελεσματική χρήση ενέργειας συνολικά.
Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της ενεργειακής κατανάλωσης αποτελούν τα δημόσια κτίρια. Οι αναβαθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν τη μονωτική βελτίωση των κτιρίων, την αντικατάσταση παλαιών και ανεπαρκών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης με αποδοτικότερα, καθώς και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα ηλιακά πάνελ.
Επιπλέον, η αυτοματοποίηση και ο έλεγχος των κτιριακών συστημάτων με χρήση της τεχνολογίας Internet of Things (IoT) μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της κατανάλωσης ενέργειας. Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις δημόσιων κτιρίων εκτός από τη μείωση του λογαριασμού των ενεργειακών δαπανών, συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενισχύουν την αντοχή των κτιρίων στις κλιματικές αλλαγές και δημιουργούν θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών. Είναι, λοιπόν, μια επένδυση προς το μέλλον που φέρνει οφέλη τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και στον πλανήτη.
Το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία που μπορεί να προαγάγει τη συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή και χρήση βιώσιμης ενέργειας. Η Περιφέρεια μπορεί να υποστηρίξει τη δημιουργία τέτοιων κοινοτήτων και να παράσχει επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας.
Η Περιφέρεια Αττικής με τον Νίκο Χαρδαλιά στο τιμόνι της έχει την ευκαιρία να προωθήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προαγωγή της βιώσιμης ενέργειας.
Η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» ως διοίκηση και εγώ προσωπικά ως εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανατολικής Αττικής, μπορούμε να αποτελέσουμε τις εγγυήσεις των παρεμβάσεων και στον τομέα της ενέργειας.
Παρεμβάσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, θα στηρίξουν την αειφορία της περιοχής και θα δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο και ενεργειακά αποδοτικό μέλλον για τους πολίτες της Αττικής.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Αντωνίου Δέδες
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Μέλος ΔΣΑ
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την Παράταξη του Νίκου Χαρδαλιά «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ»