14/07/2024 11:58 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η οικονομία και οι αγορές τον Οκτώβριο

Άρθρο του Διευθυντή Επενδύσεων της HellasFin ΑΕΠΕΥ


Ενθαρρυντικά στην κατεύθυνση της ήπιας προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας, ήταν τα τελευταία στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, όπου οι προσλήψεις είναι ακόμη ισχυρές, με μέτρια αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Η ταχύτερη των εκτιμήσεων αποπληθωριστική διαδικασία, η ανθεκτική αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από την καταναλωτική δαπάνη, συμβάλλουν στην πρωτοφανή αναπτυξιακή δυναμική του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Παρά τα σωρευόμενα σημάδια δυσλειτουργίας του Κογκρέσου, στις τρέχουσες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι διαφαίνονται στον ορίζοντα κάποια σύννεφα οικονομικών εκπλήξεων.

Παγκοσμίως, το σημαντικότερο ερώτημα που ζητά απάντηση πλέον είναι, μετά το τέλος του 2023 το πόσο καιρό θα χρειαστεί η FED να διατηρήσει τα ρυθμιστικά της επιτόκια υψηλά, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Η ανησυχητική πρόσφατη υποχώρηση των αγορών, μπορεί να αποδοθεί περισσότερο σε μια αναπροσαρμογή/ανατιμολόγηση τους στην αύξηση των επιτοκίων, παρά σε οποιαδήποτε δυσμενή τροπή των μακροοικονομικών δεδομένων.

Έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος ανακοινώσεων της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου 2023 των εταιρειών του S&P 500 των οποίων η ετήσια μεταβολή αναμένεται θετική. Η ισχύς της εταιρικής κερδοφορίας, θα καθορίσει την συμπεριφορά του δείκτη S&P ο οποίος στο 4210 βρίσκεται σε σημαντική περιοχή στήριξης με δυναμικό σοβαρής εκτίναξης λόγω της επικρατούσας αρνητικής ψυχολογίας. Μια ενδεχόμενη πτωτική παραβίαση του 4200 συναντά επίσης ισχυρή στήριξη στην περι το 4100 περιοχή τιμών.

Στο πεδίο των επιτοκίων και με απουσία μιας ύφεσης, θεωρούμε ότι η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον προς το επίπεδο του παρεμβατικού επιτοκίου (5,25-5,5%).Ιστορικά αυτό έχει συμβεί πάντα.

ΥΓ. Προσπαθούμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δρώμενα των ΗΠΑ γιατί το μεγαλύτερος μέρος της κατεύθυνσής των παγκόσμιων αγορών, εκπορεύεται από τις αμερικανικές εξελίξεις. ΗΠΑ=Σηματωρός.

  • Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος είναι Διευθυντής Επενδύσεων της HellasFin ΑΕΠΕΥ, και κάτοικος Πικερμίου 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.