17/07/2024 8:23 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η αγορά εργασίας και οι επόμενες συνεδριάσεις της FED

Οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα,, έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά σε σχέση με το 2022


Αναλύοντας τα δεδομένα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, παρατηρούμε ότι οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, αν και το τελευταίο έτος παραμένουν σταθερές, έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά σε σχέση με το 2022.

Ίσως πρέπει από εδώ και στο εξής να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στην αγορά εργασίας -παρά στα στοιχεία του μετώπου του πληθωρισμού- καθώς όπως αποδεικνύεται, τα στοιχεία της μπορούν να αποτελέσουν την αιτία αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σ’ αυτό το πεδίο λοιπόν θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ανακοίνωση του επιπέδου της ανεργίας Ιουνίου στο 4,1%, από 4% που ήταν τον Μάιο, αποτέλεσε αρνητική έκπληξη της συγκλίνουσας εκτίμησης των αναλυτών για 3ο συνεχόμενο μήνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Σύνοψη των Οικονομικών Προβολών Ιουνίου της FED εκτιμά ότι η ανεργία στο τέλος του 2024 θα βρίσκεται στο 4%.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο η κλιμάκωση της ανεργίας από το χαμηλό του 3,4% του Απριλίου του 2023 στο τελευταίο υψηλό του 4,1% είναι σταδιακή και ασυνήθιστη μελετώντας την ιστορική κυκλικότητα, όπου έτεινε η αύξηση της να είναι με την μορφή μικρών εκρήξεων.

Στη δημοσίευση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της FED, συχνές ήταν οι αναφορές στην ισορροπία (balance) των δυο συνταγματικών εντολών που διέπουν το έργο της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή την σταθερότητα των τιμών και της πλήρους απασχόλησης, των οποίων οι αριθμητική έκφραση ανάγεται σε 2% όσον αφορά στον πληθωρισμό και 4,2% όσον αφορά στην ανεργία.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, οι ενδεχόμενες αρνητικές εκπλήξεις κατά σειράν μέσα στους επόμενους μήνες ενδέχονται να διαταράξουν αυτή την ισορροπία.

Οι αγορές ήδη έχουν αρχίσει να αποτιμούν με μεγαλύτερη πιθανότητα αυτήν την εξέλιξη, δηλαδή κρίνουν ότι η FED με 72% πιθανότητα θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ( από 57% που ήταν πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία).

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.