Eρώτηση προς την αρμόδια υπουργό έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την βουλευτή Σοφία Χάϊδω Ασημακοπούλου και την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 5987/22-07-2024 σχετικά με το θέμα «Κλειστό το σπήλαιο Παιανίας Κουτούκι χωρίς καμία ενημέρωση για τους επισκέπτες».
Συγκεκριμένα ανέφερε:
“Κυρία Υπουργέ,
Έχουμε γίνει δέκτες διαμαρτυριών σχετικά με το ότι το σπήλαιο Παιανίας «Κουτούκι» είναι κλειστό, χωρίς όμως να ενημερωθούν οι επισκέπτες. Αν και στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πληροφορίες από τον ανάλογο φορέα για το σπήλαιο, όπως για το πώς προσεγγίζεται, τί ξενάγηση γίνεται, οι ώρες λειτουργίας, ότι είναι το μόνο επισκέψιμο στην Αττική κ.λπ. .
Πολλοί συμπολίτες μας αλλά και τουρίστες μέσα στο Ιούλιο, καθώς είναι και σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος, αποφάσισαν μια επίσκεψη μετά από τις πληροφορίες που πήραν από την ιστοσελίδα του σπηλαίου, δυστυχώς όμως ήρθαν αντιμέτωποι με μια αλυσίδα που απαγόρευε την είσοδο.
Για να φτάσει κανείς στο σπήλαιο περνάει από διαφόρους δρόμους της Παιανίας και μέσα από ένα όμορφο πευκοδάσος, επομένως είναι λογική η απογοήτευση που βιώνει κάποιος, μετά από τόσο δρόμο, να βρίσκει το σπήλαιο απροειδοποίητα κλειστό. Όταν οι επισκέπτες πήραν τηλέφωνο στην ιστοσελίδα του σπηλαίου, τους ενημέρωσαν ότι είναι κλειστό λόγω κινδύνου πυρκαγιάς!
Την ίδια στιγμή σε όλο το πευκοδάσος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σπήλαιο, η διέλευση ήταν ελεύθερη. Διευκρινίζεται ότι στον ιστότοπο αναφέρεται ότι: «Το σπήλαιο θα παραμένει κλειστό, όταν σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γοαμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)».
Επομένως διευκρινίζεται ο δείκτης επικινδυνότητας, μόνο υπό συγκεκριμένη κατηγορία κινδύνου και όχι γενικά.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Για ποιους λόγους δεν έχει ενημερωθεί η ιστοσελίδα από τους υπεύθυνους φορείς, ούτε το Υπουργείο, σε περίοδο μάλιστα τουριστική, για τη μη λειτουργία του σπηλαίου;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επαναλειτουργία του σπηλαίου μεριμνώντας ταυτόχρονα για την πυροπροστασία της περιοχής;