16/04/2024 11:40 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο σινεμάς έχει τη δική του ιστορία… Μια αναδρομή στο τότενες

Στη δεκαετία του 1980 εδώ φιλοξενούνταν οι θίασοι που περιόδευαν στις παραθεριστικές περιοχές της Αττικής


Τότενες που λέτε ο σινεμάς είχε άλλη χάρη. Πασατέμπος κλασσικός, πρώτη θέση ίσα που πάθαινες μια ζάλη, καουμπόικα κατά προτίμηση και στο διάλλειμα πανικός για τουαλέτα. Άλλαι εποχαί. Γι αυτό λέμε ότι έχει τη δική του ιστορία.

Για θυμίσου κι εσύ τις δικές σου ιστορίες…

Ο σινεμά(ς) των παιδικών και νεανικών μας χρόνων είναι πραγματικά μια μεγάλη ιστορία που όλοι έχουν να περιγράψουν, ο καθένας την δική του.

Στη Ραφήνα ήταν το «Αελλώ», το «Ακτή» και το «Άστρον» ή το “μεσαίο”, το “κάτω” και το “πάνω”. Έτσι τα μάθαμε, έτσι τα λέγαμε κι έτσι θα τα θυμόμαστε ever.

Δεν θα πω πολλά, εδώ κολλάει γάντι αυτό που λένε πως μία φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις, Όπως κι εγώ είμαι βέβαιος πως ο καθένας ή καθεμία από εσάς θα φέρει στο νου τις προσωπικές του στιγμές.

Από τα τρία σινεμά της Ραφήνας του τότε, Ακτή, Αελλώ, Άστρον, το τελευταίο ήταν το πιο δυσπρόσιτο, αφού βρισκόταν στην άκρη του οικισμού, στην κορυφή μιας μεγάλης ανηφόρας στο δρόμο προς το Μπλε Λιμανάκι.

Όμως είχε υπερυψωμένη, αρκετά μεγάλη σκηνή που επέτρεπε την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων. Στη δεκαετία του 1980 εδώ φιλοξενούνταν οι θίασοι που περιόδευαν στις παραθεριστικές περιοχές της Αττικής. Μου έχει «κολλήσει» πως έφερνε συνήθως ελληνικές ταινίες. Έτσι μου έχει μείνει στο μυαλό…

Πιτσιρικάδες όταν μαζευόμασταν να αποφασίσουμε σε πιο σινεμά θα πάμε και ποια ταινία θα δούμε, λέγαμε: θα πάμε στο «πάνω» (Άστρον) ή στο «κάτω» (Ακτή) ή στο «μεσαίο» (Αελλώ). Το «μεσαίο» και το «κάτω» έφερναν ξένα έργα.

Τα τοπ της εποχής. καουμπόικα δε, το καλύτερό μας. Πρώτη σειρά πιάναμε θέση, κι απορώ τώρα πως βλέπαμε την ταινία. Γιατί τότε η πρώτη σειρά ήταν στο μισό μέτρο από το πανί! Όχι όπως είναι τώρα, μακριά.

Όσο για τους νεώτερους καλό είναι να μάθουν και να ξέρουν. Τα χρόνια πέρασαν. Ο… πάνω πρώτα αν δεν κάνω λάθος και μετά ο… κάτω μας άφησαν χρόνους. Οι μπουλντόζες τα ισοπέδωσαν. Γκρεμίστηκαν για να γίνουν πολυκατοικίες και μαγαζιά.

Οι αναμνήσεις όμως δεν φεύγουν απ το μυαλό…

Διαβάστε ακόμη:

Πέθανε μέσα στο πλοίο: Μάταια τον περίμεναν στη Ραφήνα!!!

Λαύριο! Τον πρόδωσε η καρδιά του πάνω στο πλοίο

Έρχεται ο Προαστιακός που θα συνδέεται με τα λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *