09/06/2023 4:20 πμ

Ανακοίνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου στη χερσόνησο του Μικρού Καβουρίου (

Σε λιγότερο από μία ώρα τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά


Με μεγάλη αποτελεσματικότητα και σε λιγότερο από μία ώρα τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή 5 Αυγούστου σε χώρο εργοταξίου, σε ιδιωτική περιοχή, πλησίον του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό της πυρκαγιάς από το σύστημα εναέριας επιτήρησης του Δήμου και το πυροφυλάκιο Πανοράματος ο οποίος έγινε από τα πρώτα 2-3 λεπτά από την έναρξη της πυρκαγιάς, κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία όπως και ολόκληρος ο δημοτικός μηχανισμός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και με οδηγίες του Δημάρχου της πόλης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου αντιμετώπισε έγκαιρα και αποτελεσματικά την πυρκαγιά, μέσα σε 50 λεπτά από την έναρξή της όπως φαίνεται από τις ψηφιακές καταγραφές των drone του Δήμου.

fotia astera 01

fotia astera 03

Συγκεκριμένα…

17:09: Εντοπίστηκαν οι πρώτοι καπνοί με την έναρξη της πυρκαγιάς από το σύστημα εναέριας επιτήρησης και το Πυροφυλάκιο Πανοράματος.
17:11: Ενεργοποίησα τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και μεταδόθηκε ζωντανή εικόνα της πυρκαγιάς στα κινητά των εμπλεκομένων για εκτίμηση της κατάστασης (Situation Report).
17:12: Ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
17:15: Ενημέρωσα τηλεφωνικά τον Υποδιοικητή του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού για την πυρκαγιά.
17:20: Με τον Υποδιοικητή του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού πραγματοποιούμε αυτοψία στο σημείο και 2 πυροσβεστικά οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, και ένα όχημα της Πυροσβεστικής ξεκινούν την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
17:35: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με επιπλέον 8 πυροσβεστικά οχήματα και μία υδροφόρα της πολιτικής προστασίας του Δήμου.
17:59: Ελέγχεται πλήρως η πυρκαγιά εντός του εργοταξιακού χώρου χωρίς καμία επέκταση της στην υπόλοιπη Χερσόνησο.

 

 

 

Να σημειωθεί ότι:

1. Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δεν πραγματοποιούνταν εργασίες, καθώς υπάρχει απόφαση παύσης εργασιών κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Σχετική αίτηση εξαίρεσης από την παύση οικοδομικών εργασιών από την εταιρία, απορρίφθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο της Βουλιαγμένης και το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.
2. Στο πλαίσιο ελέγχων στο συγκεκριμένο εργοτάξιο έγιναν από τις αρχές Ιουλίου 2 αυτοψίες και δεν διαπιστώθηκε εκτέλεση οικοδομικών εργασιών όπως ορίζουν οι αποφάσεις των δημοτικών συλλογικών οργάνων.
3. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικης Υπηρεσιας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και των εθελοντικών ομάδων, δεν κινδύνεψε σε καμία χρονική περίοδο από την εκδήλωση της πυρκαγιάς το φυσικό κεφάλαιο της Χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου.
4. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες για τα αιτία της πυρκαγιάς και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προήλθε από πιθανό βραχυκύκλωμα σε υπό κατασκευή υπόγειο χώρο της ανεγειρόμενης οικοδομής εντός του εργοταξίου. Στο εργοτάξιο δεν υπήρχαν εργαζόμενοι ή άλλο προσωπικό κατά την έναρξη της πυρκαγιάς.
6. Η πυρκαγιά έκαψε μόνο οικοδομικά και μονωτικά υλικά όπως επίσης και ξυλεία κατασκευής πλακών τσιμέντου.

Στο συμβάν επιχείρησαν:

H Πολιτική Προστασία του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με 10 οχήματα, μία υδροφόρα και δύο Drone τα οποία έδιναν συνεχή εικόνα στα κινητά των επικεφαλής της επιχείρησης, όπως και τα οχήματα της πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων.

fotia astera 05

fotia astera 06

Είναι η τρίτη πυρκαγιά που ξεσπά και ελέγχεται και αυτή πριν πάρει διαστάσεις και απειλήσει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής της Χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου από το 1970 έως σήμερα.

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και την ευαρέσκεια του σε όλους τους εμπλεκομένους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την Πολιτική Προστασία του Δήμου και τις εθελοντικές ομάδες, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Τώρα! Μεγάλη φωτιά στον Μαραθώνα

Θλίψη! “Μεγάλη η απώλειά σου Γιώργο Κουλογιάννη”

Καταγγελία για περίεργες “συνδιαλλαγές”! Πετάνε πάνω από τη Ραφήνα και όχι από την Αρτέμιδα

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *