20/04/2024 7:48 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γέρακας: Θρησκευτική πανήγυρις στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Την παραμονή της εορτής στις 28 Αυγούστου θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.


Εορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Γέρακα στις 28-29 Αυγούστου.

Την παραμονή της εορτής στις 28 Αυγούστου και ώρα 19:00 θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Ανήμερα της Εορτής το Σάββατο στις 07:00 θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Αποκεφαλιστή, βρίσκεται ενσωματωμένος στο σημερινό ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην ομώνυμη πλατεία Αγίου Ιωάννου, ανατολικά του Γέρακα, επί της οδού Ιωαννίνων. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο Πολιούχος του Γέρακα.

Ο ναΐσκος είναι μια μονόχωρη θολωτή βασιλική, που καταλήγει σε ημικυκλική αψίδα Ιερού. Περιγράφεται ήδη από το 1920, από τον Γ. Α. Σωτηρίου, ως ακολούθως : «…Επρόκειτο για τον Άγιο Ιωάννη τον Αποκεφαλιστή, που ευρίσκεται παρά τον σιδηροδρομικόν σταθμόν Γέρακα της γραμμής Αθηνών – Λαυρίου. Αποτέλει άλλοτε μετόχιον της Μ. Πεντέλης. Είναι μονόκλιτος καμαροσκέπαστος βασιλική διαστάσεων 4.85 x 10.20 μ., μετά νάρθηκος. Φέρει εσωτερικώς αξίας λόγου τοιχογραφίας του 17ου ή 18ου αι. Εις την πρόσοψιν του είναι εντετοιχιαμένον παλαιοχριστιανικόν επίθημα με φύλλα καλάμου και σταυρόν…».

Στη θέση που βρίσκεται ο σημερινός ναός, υπήρχε παλιότερα το μετόχι της Ιεράς Μονής Πεντέλης, που περιείχε πατητήρι, λιοτρίβι και πολλά κελιά, όπου ξεκουράζονταν οι μοναχοί μετά από τις δουλειές τους. Υπήρχαν ακόμη πολλά πηγάδια που πήγαζαν από την Πηγή του Γέρακα.

Το 1957, το πρώτο Σχολείο του Γέρακα κτίστηκε με τα υλικά του μετοχιού. Αναφέρεται ότι «… με προσωπική εργασία μερικών κατοίκων, κουβαλούν τις πέτρες από τους γκρεμισμένους τοίχους από το μετόχι στον Άγιο Γιάννη και χτίζεται μια αίθουσα, που στεγάζει όλες τις τάξεις του δημοτικού…».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το παλιό εκκλησάκι, ερειπωμένο στη νοτιοανατολική του πλευρά, ανακατασκευάστηκε.

Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, άρχισε η κατασκευή του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Κατά τις εργασίες αυτές ανακαλύφτηκαν πολλοί αμφορείς και αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του ναΐσκου.

Ο παλιός ναΐσκος έχει κατά το ήμισυ επικαλυφθεί από τον υπερκείμενο μεγάλο ναό και διασώζονται μόνο οι τοιχογραφίες στην κάτω ζώνη του βορείου τοίχου, δίπλα από το τέμπλο, που χρονολογούνται γύρω στο 17ο-18ο αιώνα.

Το παλιό εκκλησάκι ανήκει στην ενορία του υπερκειμένου Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, την ημέρα της αποτομής της κεφαλής του Ιωάννου του Βαπτιστού, με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.

Ιστορία

Κατά την περίοδο της πρώιμης Τουρκοκρατίας, κατά τα τέλη του 16ου αιώνα, η περιοχή έγινε χώρος έντονης μοναστικής δραστηριότητας, με προεξάρχοντα τον άγιο Τιμόθεο, επίσκοπο Ευρίπου Χαλκίδος.

Η Μονή Πεντέλης για πολλά χρόνια, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Γέρακα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή Μεσογείων. Οργάνωσε τα ασκηταριά των μοναχών, δημιούργησε πολλά μετόχια και κτίστηκαν αρκετά μεταβυζαντινά εκκλησάκια στα τέλη του 16ου με αρχές του 17ου αιώνα. Την εποχή αυτή στο Γέρακα, εκτός από το συγκεκριμένο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Αποκεφαλιστή, κτίστηκαν ο Άγιος Γεώργιος Κοιμητηρίου, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Γεώργιος ο Χωστός, οι Άγιοι Πάντες, ανοικοδομήθηκε ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, και άλλα.

Διαβάστε ακόμη:

“Ο Προαστιακός θα φθάνει Πικέρμι και Ραφήνα ως μετρό στα τελευταία 3,6χλμ”

Αυτή είναι η γυναίκα που “έσβησε” στην παραλία της Αρτέμιδας!

Σπείρα “βούταγε” αυτοκίνητα και τα έριχνε στην αγορά! Στα Σπάτα το “στρατηγείο” τους

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *