29/05/2023 8:41 πμ

Πως μετά να μη σε συγκινούν! Οι σκύλοι δακρύζουν όταν ξαναβλέπουν το αφεντικό τους

Η «ορμόνηςτης αγάπης» υπάρχει στον οργανισμό των ανθρώπων αλλά και των τετράποδων φίλων τους


Μια νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες διαπίστωσε ότι οι σκύλοι παράγουν δάκρυα χαράς και συγκίνησης όταν ξαναβλέπουν το αφεντικό τους. Πως μετά να μην σε συγκινούν τα ζωντανά…

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διεργασία αυτή σχετίζεται με τα επίπεδα της «ορμόνης της αγάπης» (οκυτοκίνης) που υπάρχει στον οργανισμό των ανθρώπων αλλά και των τετράποδων φίλων τους.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ένα θετικό συναίσθημα μπορεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή δακρύων σε ένα ζώο (πέραν του ανθρώπου) και ότι η οκυτοκίνη παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή των δακρύων αυτών», αναφέρει η ομάδα των ερευνητών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology», περιγράφει πώς η οπτική επαφή μεταξύ του σκύλου και του ανθρώπου ενθαρρύνει τον άνθρωπο να φροντίσει το κατοικίδιο, ενώ το βλέμμα του σκύλου μπορεί να οδηγήσει στην έκκριση οκυτικίνης στο αφεντικό του.

Ταυτόχρονα, οι σκύλοι με το πέρασμα των χρόνων απέκτησαν την ικανότητα να σηκώνουν τα φρύδια τους, μια έκφραση που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν στοργή. Σύμφωνα με τους Ιάπωνες επιστήμονες, τα δάκρυα επιτελούν παρόμοια λειτουργία.

Όπως εξήγησε στο Guardian ο καθηγητής Τακεφούμι Κικουσούι, ένας εκ των ερευνητών, όλα άρχισαν όταν ο ίδιος παρατήρησε πως η σκυλίτσα της είχε μια στοργική έκφραση όταν θήλαζε τα κουτάβια της, ενώ τα μάτια της ορισμένες φορές δάκρυζαν.

«Αυτό μου έδωσε και την ιδέα ότι η οκυτοκίνη ίσως αυξάνει τα δάκρυα. […] Επομένως κάναμε ένα πείραμα επανένωσης», είπε ο ίδιος.

Στην πρώτη φάση του πειράματος, η ομάδα μέτρησε την ποσότητα των δακρύων που παρήγαγαν 18 σκύλοι όταν βρίσκονταν στο σπίτι τους με το αφεντικό τους, την οποία στη συνέχεια συνέκριναν με την ποσότητα δακρύων που είχε εκκριθεί αφού οι ίδιοι σκύλοι επανενώθηκαν με τα αφεντικά τους, τουλάχιστον μετά από πέντε ώρες αποχωρισμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ποσότητα των δακρύων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε λεπτών αφότου οι σκύλοι συνάντησαν εκ νέου τα αφεντικά τους.

Διαβάστε ακόμη:

“Oργιάζουν κάθε βράδυ μπροστά στο Δημαρχείο στο Μενίδι και η αστυνομία… κοιμάται”! Καταγγελία

Καταστρέφουν μια ολόκληρη παραλία στο Πόρτο Ράφτη!!!

Όπου φύγει φύγει… Κάτοικοι στη Βάρη πήραν στο κυνήγι τους διαρρήκτες (βίντεο)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *