Γεμάτο προβλήματα το σχέδιο για το Μάτι! Μεγάλος αριθμός παραδειγμάτων αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριος και ανέμπνευστος. Ζητήματα προκύπτουν με τις διανοίξεις δρόμων, τους χώρους πρασίνου, τις διόδους προς τη θάλασσα, το καθεστώς των υφιστάμενων ιδιοκτησιών, τη στάθμευση, τις χρήσεις γης κ.ά
Εχουν περάσει 4 χρόνια από την καταστροφή και ο δημόσιος διάλογος περιορίζεται ακόμη στην ατελή παρουσίαση συμπερασμάτων και θέσεων για το «τι έφταιξε» και τη δήθεν «σωτήρια» παρέμβαση αποκατάστασης της πολιτείας. «Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να μας αγνοήσει»!
Αντιδράσεις με το καλημέρα προξενεί το πολεοδομικό-ρυμοτομικό σχέδιο των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το Μάτι, με τους κατοίκους να εκφράζουν σειρά ενστάσεων και τον Δήμο Μαραθώνα να ζητά παράταση στη διαβούλευση που λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δημοσιεύτηκε μέσα στον Αύγουστο έπειτα από τις περισσότερο γενικές μελέτες τα προηγούμενα χρόνια, βρήκε τους Ματιώτες ιδιαίτερα αναστατωμένους, γεννώντας πολλά ερωτήματα και κάνοντάς τους να ετοιμάζουν επιστολές διαμαρτυρίας προς τους αρμοδίους, τα πολιτικά κόμματα αλλά και τον πρωθυπουργό.
Οπως τονίζουν, το πολεοδομικό-ρυμοτομικό σχέδιο χαρακτηρίζεται από καταστροφική αστοχία σε σειρά θεμάτων αποτελώντας μια συνεχιζόμενη αδικία στην προσπάθεια αποκατάστασης της πολύπαθης περιοχής. Ετσι, και με την πολύκροτη δίκη για τη φονική πυρκαγιά να ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου, οι πυρόπληκτοι ετοιμάζονται πλέον για διάφορους αγώνες πέραν του δικαστικού.
Ενστάσεις
Ανάμεσα στα ανοιχτά ζητήματα που κατέγραψε ο Δήμος Μαραθώνα και οι αρμόδιες επιτροπές του σε ανακοίνωση από τις 10 Αυγούστου συγκαταλέγονται οι υπερβολικές διανοίξεις δρόμων και πεζοδρόμων σε σχέση με την πρόβλεψη του προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 398 Δ’/10.6.2022), οι υπερβολικά μικροί χώροι πρασίνου αντί λιγότερων σε αριθμό και μεγαλύτερων σε έκταση, όπως και αρκετά πιο «ειδικά» προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο. Επιπλέον δεν προβλέπεται η διάνοιξη της οδού Κύπρου προς το Κόκκινο Λιμανάκι που είναι απαραίτητο, όπως επίσης και για την εκτός ρυμοτομούμενης περιοχής διαπλάτυνση της οδού Αγ. Ανδρέου προς τον κόμβο Αγίου Ανδρέα και της Ποσειδώνος προς τον κόμβο Ζούμπερι.
Οσον αφορά τις χρήσεις γης, ζητείται η διατήρηση των συντελεστών δόμησης για τις υφιστάμενες κατασκευές (ειδικά σε περίπτωση μελλοντικών φυσικών καταστροφών) όπως και η μείωση της ελάχιστης επιφάνειας οικοπέδου για κατά παρέκκλιση δόμηση, καθώς ιδιοκτησίες που καταστράφηκαν το 2018 δεν μπορούν να επισκευαστούν.
Κάτοικοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Εφ.Συν.» μιλούν για έναν μεγάλο αριθμό παραδειγμάτων που αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριος και ανέμπνευστος. Μάλιστα στην περιοχή ακούγονται κωμικοτραγικά πράγματα όπως ότι σκοπός του σχεδιασμού είναι το Μάτι να μετατραπεί σε… Μάλιμπου της Αττικής. Ενδεικτικά μας αναφέρουν ότι παρατηρείται μια αναίτια «τιμωρητική» χάραξη νέων ορίων στις νόμιμες παραλιακές ιδιοκτησίες οι οποίες απαξιώνονται πλήρως οικονομικά και λειτουργικά, ενώ δεν διευκρινίζεται καν η δυνατότητα επισκευών τους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, η αντιμετώπιση αυτή αποτελεί τη ρυμοτομική προέκταση μιας επίμονης και αστήρικτης προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις πραγματικές συνθήκες της καταστροφής. Καίριας όμως σημασίας κρίνεται και η πλήρης απουσία πρόβλεψης για τη στάθμευση αυτοκινήτων στο Μάτι, που έχει χρόνιο πρόβλημα πάρκινγκ, ενώ ιδιαίτερα ελλιπής κρίνεται και ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός.
Επιπλέον γίνεται λόγος για έναν ανεξήγητο ορισμό πληθώρας ζωνών φύτευσης και πεζόδρομων χωρίς καμία πρόβλεψη συντήρησης από τους αρμοδίους. Πρόκειται λοιπόν για έναν σχεδιασμό, ισχυρίζονται, που θα οδηγήσει σε κακή χρήση των δημόσιων χώρων με αποτέλεσμα τη σταδιακή εγκατάλειψη και φθορά τους. «Στην περίπτωση του Ματιού, όπου το σύνολο των ιδιοκτησιών έχει κήπους (!), αντί να υποστηριχθεί η φροντίδα τους, επιδιώκεται η αζημίωτη απαλλοτρίωσή τους χωρίς καμία εξασφάλιση για το βιώσιμο μέλλον αυτού που προκύπτει» τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κάτοικοι.
Οσον αφορά τις διόδους στη θάλασσα, οι κάτοικοι βλέπουν ως απόλυτα ανορθολογική και δυνητικά καταστροφική την πρόβλεψη του σχεδίου για διόδους στη θάλασσα μόνο προς την Ανατολή και τη Δύση και όχι προς τον Βορρά και τον Νότο. Ως εξαιρετικά προβληματική χαρακτηρίζεται, τέλος, η άδικη και ασαφής σχέση εισφοράς σε γη ή και χρήμα για πλήθος περιπτώσεων.
Μέλος παλιάς οικογένειας του Ματιού μάς εξηγεί ότι προκαλείται κατακερματισμός των ιδιοκτησιών με δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων μέσης περιμέτρου 266 μ. έναντι της με αυστηρότατα κριτήρια προβλεπόμενης μέσης περιμέτρου 400 μ. με την τοποθέτησή τους σε θέσεις που σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφουν και απαξιώνουν τις ιδιωτικές περιουσίες. Τέλος, γίνεται αναφορά σε περίπτωση κατοίκου ο οποίος επιδοτήθηκε για την καμένη ιδιοκτησία του την οποία και αποκατέστησε, όμως τώρα καλείται να παραδώσει σε δημόσια χρήση μεγάλο ποσοστό της.
Μας αγνοούν!
Οπως είχαν δηλώσει πυρόπληκτοι σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τα 4 χρόνια από την τραγωδία που στοίχισε 103 ζωές («Μάτι, 4 χρόνια μετά: είναι… μακρύς ο δρόμος της αποκατάστασης», 23/7/2022), ενώ έχουν περάσει 4 χρόνια από την καταστροφή ο δημόσιος διάλογος περιορίζεται ακόμη στην ατελή παρουσίαση συμπερασμάτων και θέσεων για το «τι έφταιξε» και τη δήθεν «σωτήρια» παρέμβαση αποκατάστασης της πολιτείας. Για άλλη μία φορά επαναλαμβάνουν ότι στο πολεοδομικό-ρυμοτομικό σχέδιο υπάρχει έλλειψη σοβαρής επιστημονικής τεκμηρίωσης, οι μαρτυρίες και οι τοποθετήσεις τους έχουν αγνοηθεί επιδεικτικά, ενώ η πολιτεία καταστρατηγεί την ίδια τη συνέχεια του κράτους και παλιότερες διοικητικές πράξεις. Ολα αυτά δείχνουν, μας επισημαίνεται ακόμη, και έλλειψη σεβασμού στην εν εξελίξει δικαστική έρευνα.
Τελικά οι Ματιώτες, που δεν έχουν στα χέρια τους ούτε όλα τα δεδομένα ούτε τις συνοδευτικές μελέτες για να τοποθετηθούν σχετικά με το τι θα γίνει ξανά γι’ αυτούς χωρίς αυτούς, ανησυχούν και αναρωτιούνται γιατί, ενώ χρειάστηκαν δύο χρόνια για τη σύνταξη των ακριβοπληρωμένων αυτών μελετών, δεν τους παραδίδονται στο σύνολό τους.
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κακουργηματικό χαμό των συνανθρώπων μας το 2018, την πλήρη επιχειρησιακή ανετοιμότητα και εγκληματική αμέλεια των αρμοδίων όπως τη ζήσαμε και τη θυμόμαστε. Μπορούμε όμως να προειδοποιήσουμε την πολιτεία και τους συμπολίτες μας για κακοσχεδιασμένες κινήσεις που πυροδοτούν νέες, επώδυνες απώλειες. Μπορούμε να ζητήσουμε αυτό που είναι πραγματικά δίκαιο και βιώσιμο για τον τόπο μας, τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ως ένα διαγενεακό αγαθό» καταλήγουν, ζητώντας τουλάχιστον δίμηνη παράταση στη διαβούλευση. {https://www.efsyn.gr}
Διαβάστε ακόμη:
Πολλά τα κρούσματα – Στην παραλία του Θορικού σπάνε αυτοκίνητα και βουτάνε τσάντες
Χαμός στο Αυλάκι! “Ούτε στη Μύκονο τόσα λεφτά για είσοδο σε δημοτική πλαζ”
“Mας έχουν ρημάξει στις κλοπές στην Αρτέμιδα”