18/09/2024 1:33 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

06-09-1982! Ο.Α.Κ.Α. Εγκαίνια Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών

Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου


Το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών με επίσημη ονομασία Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου εννιά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας και αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.).

Σκοπός του ήταν να δώσει τη δυνατότητα ανάληψης μεγάλων διοργανώσεων από την Ελλάδα. Φιλοξενεί αγώνες ελληνικών συλλόγων ποδοσφαίρου και της Εθνικής Ελλάδας.

Ο χώρος των περίπου 1.000 στρεμμάτων στον Δήμο Αμαρουσίου είχε αποκτηθεί με απαλλοτρίωση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη δεκαετία του 1970. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1978 και μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών ολοκληρώθηκε το 1982. Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η γερμανική Weidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr. Herre και Δημήτριο Ανδρικόπουλο.

Εγκαινιάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1982 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου . Είχε αρχική χωρητικότητα 80.000 θεατές με κάθισμα. Το στάδιο πήρε το όνομά του από τον Σπύρο Λούη, το νικητή του Μαραθωνίου στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 που ήταν κάτοικος της περιοχής του Αμαρουσίου.

Έχει φιλοξενήσει τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ανοιχτού Στίβου το 1982, τους Μεσογειακούς Αγώνες το 1991, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου το 1997 και πολλούς αγώνες της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου. Το Στάδιο χρησιμοποιήθηκε από τον Ολυμπιακό, την Α.Ε.Κ. και τον Παναθηναϊκό, που για κάποια χρόνια το χρησιμοποίησαν ως έδρα. Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας που διεξήχθη σε αυτό, ήταν ο Ολυμπιακός – Έστερς (2-0), στις 15 Σεπτεμβρίου 1982 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Η Αθήνα σ το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με 80 χιλιάδες κόσμος που κατεκλεισε την Καλογρέζα και βρέθηκε μπροστά στο πρώτο ελληνικό αθλητικό «θαύμα», το χρυσό μετάλλιο της Άννας Βερούλη στο ακόντιο, με μια εξαιρετική βολή στα 70,02 μέτρα. Μαζί της στο βάθρο, η Ελληνίδα, Σοφία Σακοράφα, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, επιτρέποντας στους Έλληνες να πανηγυρίσουν μια τεράστια επιτυχία, κάνοντας το ΟΑΚΑ συνώνυμο νίκης και του νέου μεγάλου αθλητικού κέντρου της χώρας.

Φιλοξένησε 3 τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1983, το 1994 και το 2007. Επίσης τον τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1987. Τέλος έχουν διεξαχθεί 25 τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας από το 1983 εως το 2019.
Όταν η Ελλάδα και η Αθήνα κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε την κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Το έργο ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα που έχει σχεδιάσει και μερικές από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς το στάδιο παρέμεινε κλειστό και, μαζί με το στέγαστρο, δέχτηκε αρκετές ακόμα αναβαθμίσεις όσον αφορά τις δυνατότητές του, τον εξοπλισμό, την πρόσβαση και την ασφάλεια. Στο στάδιο έγιναν και οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Το 2005 και το 2006 το Στάδιο ανακαινίστηκε ξανά και χρησιμοποιήθηκε ως σούπερ ειδική για το Ράλι Ακρόπολις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Μετά την ανακαίνιση του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τη σημερινή του μορφή, το Στάδιο χωράει 69.618 θεατές.

Ο διαμορφωμένος χώρος διαθέτει γήπεδο Ποδοσφαίρου 105×68 μέτρων, Στίβο 400μ με 9 διαδρομές, 4 βαλβίδες άλματος επί κοντώ, 5 βαλβίδες για Σφαιροβολία, 2 διάδρομους για Ακοντισμό, 2 βαλβίδες για Δισκοβολία, 6 σκάμματα άλματος μήκους και τριπλούν, 2 σκάμματα άλματος σε ύψος, 2 ηλεκτρονικούς πίνακες. Για τους θεατές διαθέτει 69.618 καθίσματα, 14 σουίτες επισήμων, 480 θέσεις δημοσιογράφων γραπτού – ηλεκτρονικού τύπου, τρία πάρκινγκ και δυο σουίτες με υποδομή για τηλεοπτικές μεταδόσεις. Για τους αθλητές διαθέτει χώρο συγκέντρωσης αθλητών, τρία αποδυτήρια αθλητών, λουτρά, χώρους προπονητών, χώρους μασάζ και σάουνας και τέλος χώρο προθέρμανσης με 4 διαδρομές.

Το Ολυμπιακό Στάδιο χρησιμοποιείται και για πολιτιστικούς λόγους. Έχουν φιλοξενηθεί μεγάλες συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως η συναυλία της Μαντόνα στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 που έφτασε τους 75.637 θεατές, αριθμός ρεκόρ για συναυλία στην Ελλάδα. Επίσης, στο στάδιο έχουν γίνει συναυλίες των Pink Floyd, των Rolling Stones, των Red Hot Chili Peppers, των U2, των AC/DC, των Guns N’ Roses και της Lady Gaga.

Ακολουθήστε το Ταξίδι Στον Χρόνο – Time Travel και στο Instagram https://www.instagram.com/taxidistonxrono_timetravel/

Διαβάστε ακόμη:

Θρίλερ στον Ωρωπό! Ποιος οδηγούσε τελικά το αυτοκίνητο που χτύπησε το μηχανάκι με τον 17χρονο Βασιλάκη;

Νέα Μάκρη! “Πριν δέκα μέρες διαρρήκτες μου άνοιξαν το σπίτι”

Aττική Οδός: Προς Ραφήνα με παράκαμψη της Λ. Μαραθώνος και προς Λαύριο με διαπλάτυνση από Μαρκόπουλο

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *