28/03/2024 10:32 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η “σιδηρά κυρία” των υποδημάτων που ήταν αγρότισσα στον Μαραθώνα!

Η Μίνα Φειδά-Νταή, των Boxer καλλιεργούσε βιολογικά προϊόντα στο κτήμα της


Ήταν μεγάλη προσωπικότητα και δικαίως την έχουν χαρακτηρίσει ως “σιδηρά κυρία” των υποδημάτων. Η Μίνα Φειδά-Νταή παρότι έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2022, δεν είναι λίγοι αυτοί που την μνημονεύονται. Η Mrs “Boxer” άφησε τη δική της… στάμπα στην ελληνική βιομηχανία.Πριν χρόνια έγινε γνωστό πως ήταν και αγρότισσα, αφού καλλιεργούσε βιολογικά προϊόντα στο κτήμα της στον Μαραθώνα.

Ενα χειμωνιάτικο πρωινό του 2015 βρεθήκαμε στην παραλία του Μαραθώνα, με προορισμό ένα από τα μεγαλύτερα κτήματα-πρότυπο της Αττικής, στο οποίο καταφθάνουν καθημερινά δεκάδες Αθηναίοι για να προμηθευτούν βιολογικά προϊόντα.

Στην οδό Θεσσαλίας 43, στο κατώφλι του Αγροκτήματος Μίνα, περιμένει η ιδιοκτήτριά του για μια ξενάγηση στον επίγειο παράδεισο που έχει καταφέρει να δημιουργήσει μόνη της, ξεκλέβοντας χρόνο από τη… βιομηχανία της! Ο λόγος για τη «σιδηρά κυρία» των ελληνικών υποδημάτων Boxer, τη Μίνα Φειδά-Νταή, μια δυναμική γυναίκα με απίστευτη ενέργεια, η οποία εδώ και χρόνια «παλεύει» για τη μεγάλη της αγάπη: τη φύση.

Τα τελευταία 43 χρόνια η κυρία Φειδά προσπαθεί να παράγει και να προσφέρει υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα και να προάγει την οικολογική συνείδηση. Πώς όμως μια ευκατάστατη βιομήχανος, μια γυναίκα που στον ελεύθερο χρόνο της θα μπορούσε να απολαμβάνει πολυτελείς ανέσεις και ταξίδια, επέλεξε να μπει στο χωράφι και να γίνει… αγρότισσα;

Επιλογή της

«Η καθαρή τροφή είναι πολύτιμη. Είναι χρυσός! Από τη γη ξεκινούν όλα και εκεί καταλήγουν» απαντά η κυρία Φειδά και εξιστορεί στην «Εspresso» το δικό της «παραμύθι» που την οδήγησε στο να δημιουργήσει τον προσωπικό της παράδεισο.

«Η οικογένειά μου δεν είχε καμία σχέση με την αγροτική ζωή. Είχαν φτιάξει τη βιομηχανία παπουτσιών και ήταν αστοί. Εγώ όμως επέλεξα να γίνω αγρότισσα! Η καταγωγή της οικογένειάς μου είναι από την Αρχαία Μεσσήνη και τα καλοκαίρια πηγαίναμε στην Καλαμάτα. Ως παιδί λάτρευα τη φύση, μου πρόσφερε μια απίστευτη ηρεμία, και ο παππούς μου, που μάθαινε τα μυστικά της γης, με έμαθε να την αγαπώ. Οταν πια παντρεύτηκα και απέκτησα τους δύο γιους μου, η μητέρα μου τους έπαιρνε τα καλοκαίρια και τους πήγαινε στο σπίτι μας στην Καλαμάτα. Εγώ έμενα μόνη μου στην Αθήνα κι έτσι αποφάσισα να αγοράσω ένα κτήμα για να φέρω τα προϊόντα της Μεσσηνίας στην πρωτεύουσα. Και σιγά σιγά τα κατάφερα».

Το όνειρο της κυρίας Φειδά άρχισε να γίνεται πραγματικότητα το 1972: «Πηγαίναμε για μπάνιο στον Σχινιά και το τοπίο μού έφερνε αναμνήσεις από τη Μεσσηνία. Αρχισα να ρωτώ τους κατοίκους αν πωλείται κάποιο χωράφι. Τελικά βρήκα κάποιον που μου πούλησε τα πρώτα 10 στρέμματα. Ο άντρας μου, όταν του το είπα, ήταν αρνητικός, παρότι ήταν από αγροτική οικογένεια. “Αν ήθελα κτήματα, θα καθόμουν στο χωριό μου” μου είπε. Ηταν από την Πύλο και δεν ήθελε με τίποτα την αγροτική ζωή, γιατί γνώριζε πόσο σκληρή δουλειά είναι. Εγώ όμως δεν το έβαλα κάτω. Χωρίς να πάρω χρήματα από την οικογένειά μου, το αγόρασα μόνη μου. Είχα μαζέψει 150.000 δραχμές για να εκδώσω ένα βιβλίο, μια μεσσηνιακή ηθογραφία, και τα έδωσα.

Το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ, αλλά δεν πειράζει! Αρχισα να μαθαίνω τα πάντα για την καλλιέργεια. Κι όσο περνούσε ο καιρός αγόραζα και άλλα στρέμματα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι συνολικά 40! Και όλα τα έχω φυτέψει μόνη μου».

Αν και επιθυμεί να βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο στο κτήμα της, αυτό δεν είναι εφικτό. Η βιομηχανία παπουτσιών απαιτεί να εργάζεται εκεί ατελείωτες ώρες κάθε ημέρα. Ετσι μόνο κάθε Κυριακή μπορεί κανείς να συναντήσει τη Μίνα Φειδά στο κτήμα της και στο πέτρινο κτίσμα όπου διατίθενται τα προϊόντα: λάδι, ελιές, κρασί, τυρί, οπωροκηπευτικά, αβγά.

Οικολογικό μήνυμα

«Οι επισκέπτες βλέπουν εδώ τις αγνές δημιουργίες της γης και επεξεργάζονται το οικολογικό μήνυμά τους. Δεν έχει σημασία που δεν βγάζω χρήματα. Μου αρκεί που ο κόσμος βλέπει πόσα μπορεί να του δώσει η φύση» λέει και συνεχίζει: «Οι περισσότεροι τρελαίνονται για το τυρί μας. Με έμαθε να το φτιάχνω μια γιαγιά, η κυρία Μαρία, η οποία είχε στάση δίπλα από το εργοστάσιό μας. Χρόνια τώρα φτιάχνω το τυράκι μου με παραδοσιακό τρόπο, με πυτιά, αναδεύοντας αργά πάνω από σιγανή φωτιά».

Στο κτήμα μπορεί κανείς να συναντήσει αγριογούρουνα και κότες, τα αβγά των οποίων γίνονται ανάρπαστα. Στα άμεσα σχέδια της Μίνας Φειδά συμπεριλαμβάνεται και η καλλιέργεια μανιταριών, ενώ ήδη έχει στήσει ήδη τις εγκαταστάσεις, δύο μικρά ξύλινα σπιτάκια!

Οικογένεια με πολλές εικαστικές ανησυχίες

Οπως αποκάλυψε στην «Εspresso» η κυρία Φειδά, ο πατέρας της ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ο οποίος ήθελε να ασχοληθεί με την τέχνη του και όχι με τη βιομηχανία. «Ηθελε να σπουδάσει αυτό που αγαπούσε, αλλά ο παππούς μου του είπε “αφού έχεις κλίση προς τα εκεί, θα γίνεις σχεδιαστής παπουτσιών αντί για καλλιτέχνης”. Και τελικά έγινε ένας από τους καλύτερους!» λέει και προσθέτει: «Για εμένα έκανε όνειρα ότι θα γίνω φιλόλογος».

Οταν άρχισε να ασχολείται με το κτήμα της, θέλοντας να τιμήσει τον παππού της που της έμαθε να αγαπά τη φύση έφτιαξε προς τιμήν του ένα άγαλμα, το οποίο κοσμεί την είσοδο του Αγροκτήματος Μίνα. Οπως λέει η κυρία Φειδά: «Απεικονίζει μια γυναίκα που κρατάει τη γη και τη φροντίζει, την προσέχει και αποτρέπει όποιον επιχειρήσει να της κάνει κακό. Το δημιούργησε ο γλύπτης Αγγελος Βλάσσης, ο οποίος χωρίς να το γνωρίζω έδωσε στη γυναίκα τη μορφή μου. Δεν δημιούργησε όμως ένα, αλλά δύο έργα. Το άλλο βρίσκεται στο σπίτι μας, στην Καλαμάτα, εκεί όπου ζούσε ο παππούς μου».

Γιούλη Σταρίδα / Φωτό: Δ. Γκολφομήτσος

Βιογραφικό

Η Μίνα Φειδά-Νταή γεννήθηκε στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στο Παγκράτι, στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη λογοτεχνία. Έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2022 σε ηλικία 85 ετών.

Ο παππούς της Γιάννης Φειδάς, ήταν ο ιδρυτής της οικογενειακής επιχείρησης στις αρχές του αιώνα. Ανήσυχη φύση και άνθρωπος ενεργητικός, ο πρωτεργάτης της ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε. εισήγαγε τις πρώτες μηχανές από την Αμερική στην Καλαμάτα. Αλλά επειδή είχε προηγηθεί της εποχής του, πούλησε τις μηχανές για παλιοσίδερα και συνέχισε πάλι με το κλασικό χειροποίητο παπούτσι. Η τρυφερή σχέση εγγονής-παππού, μύησε την βιογραφούμενη από πολύ νωρίς στο χώρο του παπουτσιού και όχι μόνο. Ο παππούς της την έμαθε να αγαπά τη φύση, τα μικρά και μεγάλα θαύματά της, τα καλοκαίρια που κατέβαινε στη Μεσσηνία.

Η Μίνα Φειδά-Νταή ασχολήθηκε και η ίδια με τον σχεδιασμό παπουτσιών. Μεταπολεμικά, το εμπορικό δαιμόνιο και η δυναμικότητα της μητέρας της, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα του πατέρα της, «έσπειραν» την πρώτη βιοτεχνία στη συνοικία του Ψυρρή. Οι ανεξίτηλες επιδράσεις και οι βαθιές επιρροές από το οικογενειακό περιβάλλον, όπλισαν την Μίνα Φειδά-Νταή με προσόντα και δύναμη, ώστε να πορευτεί επιτυχημένα και δημιουργικά στη ζωή της.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες -Κοινωνιολογία- και από παιδί της άρεσε η λογοτεχνία, η ποίηση, το θέατρο. Το βιβλίο της «Σε πρώτο πρόσωπο» έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές. Για τέσσερα χρόνια ήταν εκλεγμένο μέλος του Βιομηχανικού Τμήματος του Ελληνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Ο Γιάννης Νταής, ο άντρας της, άνθρωπος οικονομικός και δυναμικός, πήρε μαζί της τη σκυτάλη της επιχείρησης. Η βιοτεχνία του Ψυρρή γίνεται βιομηχανία, με το πρώτο εργοστάσιο στα Άνω Πατήσια και το δεύτερο στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Τώρα, ύστερα από έναν επιτυχημένο, καθόλου εύκολο δρόμο, της εταιρείας ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε, με τα επώνυμα προϊόντα της BOXER, η Μίνα Φειδά-Νταή προχωρά σε μια μεγάλη επένδυση για τη μετεξέλιξη της βιομηχανίας σε «Οίκο του Καλού Παπουτσιού», όπως επιγραμματικά λέει ο γιος της Παναγιώτης – τέταρτη γενιά της οικογένειας- όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, μετά από την πετυχημένη πορεία της ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε. στη Ρωσία, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ανατολική Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Το 1990 ο Γιάννης Νταής πεθαίνει και μετά την οδύνη του χαμού του, συνεχίζεται η ανοδική πορεία με το γιο της βιογραφούμενης, Παναγιώτη, και την Ομάδα της ΦΕΙΔΑΣ. Ο γιος της Δημήτρης πήρε το Διδακτορικό του στη Γερμανία και τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεωρητικών Μαθηματικών, μετά από ευδόκιμη προϋπηρεσία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας, το 1999, γκρέμισε τα 2/3 του εργοστασίου της ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε. Μέσα σε δύο χρόνια, η ομάδα με την καθοδήγηση της Μίνας κατάφερε όχι μόνο να επανακάμψει, αλλά και να γίνει η μεγαλύτερη παραγωγική εταιρεία του κλάδου. Τότε αποφάσισε να φτιάξει το τρίτο εργοστάσιο στην βιομηχανική ζώνη των Αχαρνών με παραγωγική δυνατότητα 7.500 ζευγών ημερησίως, σε ένα χώρο 12.500 τ.μ., με τον πιο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Έκανε τα εγκαίνια τα 2010, εν μέσω κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:

Βάλτε επιτέλους ένα επιπλέον φανάρι! Νέο τροχαίο μπροστά στο Κέντρο Υγείας Σπάτων

Λιμάνι Πειραιά – Αεροδρόμιο Σπάτων σε λιγότερο από μια ώρα! Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο

Γενέθλια υπερπαραγωγή στο Πορτο Ράφτη (φωτό)

Αυτός είναι ο τύπος που είχε κατακλέψει τον κόσμο στο αεροδρόμιο στα Σπάτα (βίντεο-ντοκουμέντο)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *