07/09/2024 9:21 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι «Ρεπόρτερς» ξανά μαζί στη Βούλα τη Δευτέρα 15 Ιουλίου

Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης και Κώστας Χαρδαβέλλας, θα παρουσιάσουν ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από το υλικό της ιστορικής τους εκπομπής


Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος του Ιούλιο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ετοιμάζει μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση. Προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Βέμπο» στη Βούλα.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, ενώ έπειτα από πολλές δεκαετίες, οι συντελεστές της θρυλικής εκπομπής «Ρεπόρτερς», Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης και Κώστας Χαρδαβέλλας, θα παρουσιάσουν στο κοινό που θα παρευρεθεί στην εκδήλωση, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από το υλικό της ιστορικής τους εκπομπής που αφορούσε τους αγνοούμενους της εισβολής.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τραγούδια γραμμένα για την Κύπρο, τα οποία θα ερμηνεύσουν Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες, όπως ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Κωνσταντίνα κ.ά. με την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος να την αναλαμβάνει ο Κώστας Σκόνδρας, πρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας.

H επετειακή εκδήλωση θα πλαισιωθεί από έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Επάνοδος της Δημοκρατίας. 24 Ιουλίου 1974», του παλαίμαχου επιφανούς φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα του οποίου η φωτογραφική του διαδρομή σαράντα χρόνων καλύπτει πολύ μεγάλο φάσμα της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας. Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερες από 150 φωτογραφίες ντοκουμέντα της περιόδου 1963-1974 και θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη 24 Ιουλίου στην αίθουσα «Ιωνία».

Μια θρυλική δημοσιογραφική ομάδα

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γνωρίζουν την εκπομπή «Ρεπόρτερς» με παρουσιαστές τους Γιάννη Δημαρά, Κώστα Χαρδαβέλλα και Γιώργο Λιάνη. Ήταν μια από τις εκπομπές που έγραψαν τη δική της ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, αλλάζοντας άρδην το τηλεοπτικό τοπίο της εποχής. Επί σχεδόν επτά χρόνια προκάλεσαν αίσθηση με τα ρεπορτάζ και τις έρευνες που έκαναν, καθεμιά από τις οποίες αμέσως γινόταν θέμα συζήτησης για αρκετό καιρό. Στόχος τους ήταν να «φωτίζουνε» πρόσωπα και γεγονότα που απασχολούσαν την τρέχουσα επικαιρότητα.

Μεταδόθηκαν για πρώτη φορά από την ΥΕΝΕΔ την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 1981, με διάρκεια 45 λεπτών και παρουσιαστές τον Γιάννη Δημαρά, τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Κώστα Ρεσβάνη, οι οποίοι ανήκαν στο δημοσιογραφικό επιτελείο της εφημερίδας «Τα Νέα». Ο τελευταίος δεν έμεινε πολύ καιρό, καθώς από ένα σημείο και μετά ανέλαβε την αρχισυνταξία της κι έτσι αποχώρησε, για να πάρει τη θέση του ο Γιώργος Λιάνης. Έτσι, η συγκεκριμένη τριάδα παρέμεινε σταθερή μέχρι το 1987, όταν αποχώρησε ο Γιάννης Δημαράς. Από εκεί και πέρα και μέχρι το τέλος της εκπομπής (λίγο πριν «εκπνεύσει» το 1988), συνέχισαν οι Χαρδαβέλλας – Λιάνης ενώ στην ομάδα προστέθηκε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σε ρόλο σχολιαστή.

Ήταν μία πρωτοποριακή εκπομπή που σημείωσε τεράστια επιτυχία, καθώς παρουσίασε για πρώτη φορά μεγάλα κοινωνικά θέματα, αποκλειστικές συνεντεύξεις αλλά και έρευνες που άφησαν εποχή. Όπως οι εκπομπές που έγιναν για την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, το Κωσταλέξι, το Κυπριακό, την υπόθεση Μουστακλή, τη δολοφονία Πέτρουλα, τα βασανιστήρια στις φυλακές αλλά και συνεντεύξεις, όπως του Στέλιου Καζαντζίδη, ο οποίος λόγω της κόντρας του με τη δισκογραφική του εταιρεία αρνιόταν να τραγουδήσει για χρόνια, και της Ειρήνης Παππά που έψαλλε στην Αγιά Σοφιά.

«Ήταν μια εκπομπή που μας σφράγισε και έχει σφραγίσει την ελληνική τηλεόραση. «Ανοίξαμε δρόμους για το κοινωνικό ρεπορτάζ», τονίζει ο Κώστας Χαραβέλλας ενώ ο Γιώργος Λιάνης σε πρόσφατη συνέντευξή του έχει πει ότι το ρεπορτάζ που σφράγισε τη ζωή του αλλά και τους Ρεπόρτερς είναι οι αγνοούμενοι της Κύπρου. «Ήμασταν οι πρώτοι που αποκαλύψαμε τι είχε γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκπομπή «Ρεπόρτερς» είχε τέτοια τηλεθέαση που την ώρα που παιζόταν, στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούσαν λίγα αυτοκίνητα. Ο Γιάννης Δημαράς σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε πριν από ένα χρόνο, ιδιαίτερα συγκινημένος ανέφερε ότι στους «Ρεπόρτερς» το πάθος που είχανε για τη δουλειά με τη βοήθεια των συνάδελφων κατάφεραν να κάνουν τηλεοπτικό τον γραπτό λόγο. «Στους Ρεπόρτερς μας έλεγαν τρεις καμπαλέρος και τρίο καντάδα» θυμάται, ενώ τονίζει ότι με τον Γιώργο Λιάνη και τον Κώστα Χαρδαβέλλα είναι ακόμα φίλοι.

Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι εκπομπές των «Ρεπόρτερς» έχουν διαγραφεί από το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης και μαζί όλα τα σημαντικά ρεπορτάζ και οι σπουδαίες προσωπικότητες που παρουσιάστηκαν. Οι συντελεστές τους αλλά και κάποιοι ιδιώτες έχουν κρατήσει ένα μέρος τους και μπορούμε να τα βλέπουμε και σήμερα μέσω διαδικτύου. Αποσπάσματα θα προβληθούν και στην εκδήλωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024.

notiareport.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *