19/09/2024 4:19 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Χρήστος Ζερεφός: “Έζησα την πυρκαγιά στο Ντράφι – Ο κόσμος δεν καθαρίζει τα οικόπεδα”

"Δεν επιδεικνύει υπευθυνότητα καθώς τα οικόπεδα ήταν γεμάτα από κλαδιά και ξερά χόρτα"


Ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός έζησε πριν λίγα 24ωρα δύο δύσκολες νύχτες καθώς είναι κάτοικος στο Ντράφι.

Πέραν του περιβαλλοντικού κινδύνου θέτει και την ατομική ευθύνη. Τονίζοντας πως τα ξερά χόρτα, και τα ξερά κλαδιά που είχαν πετάξει στα οικόπεδα ήταν αυτά που πυροδοτούσαν συνεχώς της πύρινες εστίες. Ειδικότερα, λέει πως η πρόληψη είναι το κλειδί ενώ επισημαίνει και αυτός με την σειρά του πως η Αττική έχει φθάσει στο σημείο μηδέν.

Τονίζει δε ότι στο Λεκανοπέδιο αναπνέουμε με τη φωτιά αιωρούμενα σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ.

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr για τους καύσωνες υπογραμμίζει: «Πριν το 1987, δεν υπήρχαν τέτοιοι καύσωνες. Η ύπαρξή τους, όμως, δεν οφείλεται μόνο στο φαινόμενο της αστικοποίησης, αφού κάτι τέτοιο θα αφορούσε μόνο την Αθήνα. Θα μάθουμε να ζούμε δυστυχώς με ακραία φαινόμενα. Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι συνάρτηση και άνεμου και καύσιμης ύλης».

Στην συνέχεια αποκαλύπτει πώς βίωσε την δύσκολη βραδιά με την φωτιά στο Ντράφι.

«Είμαι κάτοικος στο Ντράφι και έζησα την πυρκαγιά του 2009 και αυτή που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες. Είναι τραγικό ότι ενώ η πολιτεία έχει βελτιωθεί από πλευρά μέσων αντιμετώπισης και εναερίων και επιγείων ο κόσμος δεν επιδεικνύει υπευθυνότητα καθώς τα οικόπεδα ήταν γεμάτα από κλαδιά και ξερά χόρτα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αυτή τη φορά έκανε έναν υπεράνθρωπο αγώνα και θέλω να τους συγχαρώ. Και τους εθελοντές.

Η πρόληψη είναι το κλειδί και το μυστικό. Αυτή την στιγμή συμβαίνει το αντίθετο. Σημειώνεται μια κακοκαιρία, σπάσανε κλαδιά και πέσανε αυτά θα πρέπει να απομακρυνθούν μέχρι την Άνοιξη. Αν μείνουν μετά την Άνοιξη αποτελούν μάζα έτοιμη να καεί και θα καεί είτε από αμέλεια ή από εμπρησμό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όμως φταίνε και οι Αρχές αφού βλέπουν τον κόσμο να μην συνετίζεται, θα πρέπει να επιβάλει πρόστιμα. Μόνο έτσι η πρόληψη θα γίνει τρόπος ζωής».

Διαβάστε ακόμη:

Ντοκουμέντο: “Τσάκωσαν” εμπρηστή την ώρα που βάζει φωτιά στο Πανόραμα Παλλήνη

Η θυσία των “54” στο Πικέρμι! Η ιστορία και οι άγνωστες λεπτομέρειες – Μιλούν οι απόγονοι (video)

Βοηθήστε τον Γιάννη και την Γεωργία που περιμένουν μωρό! Κάηκαν όλα…

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *