26/06/2024 12:49 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στο πλευρό του Δήμου Διονύσου ο Λάζαρος Καραούλης: Όχι στα Λατομεία

"Καμία λατομική εκμετάλλευση στο Πεντελικό Όρος"


Πριν έναν χρόνο περίπου και με την σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης, εγκρίθηκαν διερευνητικές εργασίες λατομικής εκμετάλλευσης στο Πεντελικό Όρος και στα όρια του Δήμου Διονύσου, με την τοπική αρχή και τους κατοίκους της περιοχής να δηλώνουν άγνοια για τα σχέδια των αρμόδιων υπουργείων.

Σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, εντός αναδασωτέας ζώνης και με “μαγειρεμένη’’ μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαπράξει ένα ακόμη έγκλημα.
Θύματα του οι κάτοικοι του Διόνυσου και το περιβάλλον την περιοχής του Πεντελικού, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες:

● Επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Λ. Διονύσου
● Κίνδυνοι για τα διερχόμενα αυτοκίνητα λόγω απότομων κλίσεων και κατολισθήσεων
● Αύξηση της όχλησης-ηχορύπανση

Η πραγματική έρευνα σχετικά με τις εγκαταστάσεις φέρνει στο φως τα στοιχεία που αποκρύπτονται σκοπίμως, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον άνθρωπο και τη ποιότητα ζωής του.

Το εργοτάξιο του λατομείου:

● Βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους, σε δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, μετά από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ενώ αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής του Πεντελικού.
● Απέχει μόλις περί τα 100 μ. από το Αρχαίο Λατομείο από όπου εξορύχθηκαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, 260 μ περίπου από τον αρχαιολογικό χώρο Διονύσου και 910 μ από τον οικισμό της Ραπεντώσας.
● Είναι ορατό όχι μόνον από το Διόνυσο, την Πεντέλη, τη Νέας Μάκρη, τις Αφίδνες, αλλά και από πλείστες άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής.
● H εκμετάλλευση, λόγω του μικρού ποσοστού αποληψιμότητας μαρμάρου (μικρότερου του 5%), ουσιαστικά αφορά σε δραστηριότητα εξόρυξης αδρανών υλικών και μάλιστα φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη λατομική ζώνη της Χώρας,
● Υπεισέρχονται κίνδυνοι στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και πεζών στην πλησίον ευρισκόμενη Λεωφόρο Διονύσου προς Διόνυσο, Κηφισιά και Νέα Μάκρη, και στην οδό Ξενίας του Δήμου Κηφισιάς που προεκτείνεται προς την Νέα Πεντέλη.

H όποια υποσχόμενη ανάπλαση του χώρου, στην οποία είχε αναφερθεί πριν μερικούς μήνες ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης, θα αρχίσει τουλάχιστον μετά από 45 χρόνια και αφού πρώτα λεηλατηθεί και καταστραφεί αυτό το εμβληματικό όρος της Αττικής.

Είναι ώρα να καταλάβουν όλοι πως η εποχή που θυσιάζονταν στον βωμό των οικονομικών συμφερόντων των ‘’μεγάλων’’ και των πελατειακών σχέσεων ο άνθρωπος και το πράσινο, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας χώρων αθλητισμού, αναψυχής και ανάδειξης της ιστορίας κάθε τόπου. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι κάτοικοι του αστικού ιστού έχουν ανάγκη για σεβασμό, καλύτερες συνθήκες ζωής και μικρές ανάσες στη δύσκολη καθημερινότητα τους.

Οι νεότερες γενιές δεν θα επιτρέψουν την χωρίς όρια και προδιαγραφές περιβαλλοντική υποβάθμιση – την μετατροπή της όμορφης κ δυναμικής Ανατολικής Αττικής στην πίσω αυλή του Αθηνοκεντρισμού. Δηλώνουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο εξέτασε την προσφυγή του Δήμου Διονύσου κατά της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και προχώρησε στην απόρριψή της μελέτης.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή τον Μάιο του 2021 για τη δημιουργία νέων λατομείων στο Πεντελικό όρος, ποτέ όμως δεν πήρε καμία απάντηση, ενώ την ίδια ώρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε την διενέργεια ερευνητικών εργασιών για την διαπίστωση ύπαρξης μαρμαροφόρων κοιτασμάτων στη θέση «Βαθειά Χούνη, Άνω Ραπεντώσας» της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου σε συνολική έκταση 804 στρεμμάτων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης ανέφερε σε ομιλία της Τοπικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ στον Διόνυσο ότι επανήλθε με δεύτερη ερώτηση τον Φεβρουάριο του 2022, και η μόνη επί της ουσίας απάντηση που πήρε ήταν από την κα. Μενδώνη η οποία ανέφερε ότι: «…η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική». Την ίδια στιγμή όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις απαντήσεις της ανέφερε ότι «…όσον αφορά στα αναδασωτέα τμήματα που ανήκουν στις εκτάσεις για τις οποίες δόθηκε η έγκριση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνει άρση της αναδάσωσης.». Πρόκειται για ένα πολιτικο-διοικητικό αλαλούμ με ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αγώνας του Δήμου Διονύσου, μας βρίσκει συμπαραστάτες και υποστηρικτές μέχρι την τελική ακύρωση των κάτω από το τραπέζι σχεδίων για την υποβάθμιση του Πεντελικού αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

Λάζαρος Καραούλης
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Διαβάστε ακόμη:

Κλείνει η Λεωφόρος Μαραθώνος! Πότε, που και γιατί

Έβαλαν το όπλο στον κρόταφο της 14χρονης Μαρκέλλας για να την βιάσουν – Τι καταγγέλλει η μάνα της

Τα πήρε ο Βασίλης Μπισμπίκης: “Ξύλο και γ@@@σι σε κάθε βιαστή”

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *