20/04/2024 8:08 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τσελέντης για τους σεισμούς: “Οι κάτοικοι του Μαραθώνα και της Αν. Αττικής να είναι προσεκτικοί”

Τι λέει ο γνωστός σεισμολόγος για τις σεισμικές δονήσεις μετά τα 4,8 ρίχτερ της Εύβοιας


Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης μιλώντας σήμερα στο Open με αφορμή τον δυνατό σεισμό 4,8 ρίχτερ που μας ταρακούνησε σήμερα το πρωί στην Εύβοια, ανέφερε πως οι κάτοικοι της Εύβοιας αλλά και του Μαραθώνα και της Ανατολικής Αττικής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες.

Στο ρυθμό του Εγκέλαδου χορεύει από το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) η Εύβοια, καθώς οι κάτοικοι ξύπνησαν από τον ισχυρό σεισμό 4,8 Ρίχτερ – όπως αναφέρουν τα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – και έκτοτε έχει ακολουθήσει πλήθος μετασεισμών.

«Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, αναφερόμενος στην ισχυρή σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στην Εύβοια στις 6:32 το πρωί της Τρίτης (29.11.2022). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής σεισμολογίας στις δηλώσεις του κάνει λόγο για 4,8 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ενώ ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κόρινθο.

Επισήμανε επίσης ότι η περιοχή από την οποία προήλθε δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.

Ο κ. Τσελέντης μιλώντας στο Open ανέφερε πως οι κάτοικοι της Εύβοιας αλλά και του Μαραθώνα και της Ανατολικής Αττικής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες.

Σε ανάρτηση του νωρίτερα ο κ Τσελέντης είχε αναφέρει:

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

(Μη περιμένετε πρώτου καν τελειώσει ένας σεισμός να κάνω εκτιμήσεις στα ΜΜΕ και ας με πολιορκούν πιεστικά···δεν με ενδιαφέρει το 1 λεπτό δημοσιότητας αλλά η προσεκτική και σωστή ενημέρωση του κόσμου)

Μετά από αξιολόγηση των στοιχείων που καταγράψαμε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα, στις 06:32 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο του κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter και εστιακό βάθος 13 χλμ.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 58 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών όπου σε συγκεκριμένες περιοχές όπως ο Μαραθώνας έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 9 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας.

Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο 24ωρο. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Η έως τώρα «μετασεισμική» ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά.

Κατα μεγάλη ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ πρόκειται μάλλον για τον κυρίως σεισμό αλλά θα το πούμε σίγουρα μετά από 1-2 ημέρες παρατηρώντας την χωροχρονική εξέλιξη της «μετασεισμικής» ακολουθίας. Προσωπικά δεν ανησυχώ.

Επειδή αναμένουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης.
(**) Παρακολουθείτε εδώ την εξέλιξη της ακολουθίας σε πραγματικό χρόνο : https://www.gein.noa.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σοκ στη Ραφήνα! Τον βρήκε νεκρό η μητέρα του – Ήταν 51 ετών

Στο… Θεό οι τιμές για πωλήσεις και ενοικιάσεις σπιτιών στην Ανατολική Αττική

Πένθος στη Νέα Μάκρη! Πέθανε γνωστός επιχειρηματίας (φωτό)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *