29/03/2024 9:55 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα Θεοφάνεια στη Ραφήνα το 1981 (βίντεο)

Το λιμάνι γεμίζει ασφυκτικά, ο ιερέας ρίχνει τον Σταυρό στη θάλασσα, οι βουτηχτές αρχίζουν την αναζήτηση του, ο κόσμος παρακολουθεί


Τα Θεοφάνεια στη Ραφήνα πριν από 42 χρόνια. Βρισκόμαστε στην παραθαλάσσια πόλη Ραφήνα και δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής μετά τον Πειραιά, στις ανατολικές ακτές της.

Είναι 6 Ιανουαρίου του 1981, ημέρα της μεγάλης χριστιανικής εορτής των Θεοφανείων ή Φώτων. Είναι μια γιορτή σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Το τελετουργικό έχει ως χαρακτηριστικά τον Αγιασμό των Υδάτων εντός του Ναού, την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού από ιερέα σε ακτή θάλασσας, εντός λιμένων, όχθες ποταμών ή λιμνών, ακόμα και σε δεξαμενές νερού και την ανάσυρση του από βουτηχτές. Σύμφωνα με τη λαϊκή πίστη όποιος πιάσει τον Σταυρό θα πάρει την ευλογία του και θα έχει καλή τύχη.

Πλήθος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου είναι αραγμένο ένα φέρι, καΐκια και βάρκες. Στη συνέχεια βλέπουμε μια πομπή από την τοπική Φιλαρμονική ορχήστρα, τους ιερείς και τα παπαδοπαίδια με τα σύμβολα και τα λάβαρα, μέλη της Εθνικής και Στρατιωτικής ηγεσίας και μεγάλο όγκο πιστών. Η πομπή που έρχεται από την κεντρική εκκλησία της Ραφήνας, την Παναγία την Παντοβασίλισσα προσεγγίζει το λιμάνι, όπου θα καταδυθεί και θα ανασυρθεί ο Τίμιος Σταυρός.

Το λιμάνι γεμίζει ασφυκτικά, ο ιερέας ρίχνει τον Σταυρό στη θάλασσα, οι βουτηχτές αρχίζουν την αναζήτηση του, ο κόσμος παρακολουθεί.

Αφού το τελετουργικό λάβει τέλος το λιμάνι αδειάζει, οι πιστοί αναχωρούν είτε με Ι.Χ., είτε με λεωφορεία.

βίντεο: Aylon Film Archives

Προαστιακός: Που θα γίνουν οι νέοι σταθμοί σε Σπάτα, Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο, Καλύβια & Κερατέα

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ αισθητός σε Ανατολική Αττική – Που ήταν το επίκεντρο

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση τον εορτασμό των Θεοφανείων από το λιμάνι της Ραφήνας

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *