26/04/2024 3:26 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα Οινοποιεία της Νότιο-Ανατολικής Αττικής

Κυρίαρχη ποικιλία είναι το Σαββατιανό που πετυχαίνει εύκολα υψηλές ωριμότητες


Η πρώτη σημαντική υπό-περιοχή του Αττικού Αμπελώνα είναι η πεδιάδα στα Μεσόγεια που εκτείνεται νότια της Πεντέλης και ανατολικά των Αθηνών. Τα Μεσόγεια είναι η πιο θερμή από τις τρεις υπό-περιοχές με τους παραθαλάσσιους αμπελώνες να δροσίζονται από τις θαλάσσιες αύρες.

Σχεδόν ο μισός αμπελώνας της περιοχής είναι ξηρικός με αποτέλεσμα τα φυτά να κινδυνεύουν από την παρατεταμένη ανομβρία, ειδικά στις ζεστές χρονιές. Κυρίαρχη ποικιλία είναι το Σαββατιανό που πετυχαίνει εύκολα υψηλές ωριμότητες. Τα Μεσόγεια θεωρούνται ο πιο σημαντικός και ιστορικός αμπελώνας της Αττικής με αρκετούς παλιούς αμπελώνες διαμορφωμένους σε κύπελα.

Η μεταφορά του Διεθνούς Αεροδρομίου των Αθηνών στα Σπάτα και η δημιουργία της Αττικής οδού αφενός έκανε την πρόσβαση πολύ πιο γρήγορη και εύκολη και αφετέρου πυροδότησε την ανοικοδόμηση της περιοχής με αποτέλεσμα πολλοί ιστορικοί αμπελώνες είτε να χαθούν είτε να βρίσκονται εντός του αστικού ιστού.

Εκτός από το Σαββατιανό, στην περιοχή συναντάμε τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και τον Ροδίτη με τα ΠΓΕ Μαρκόπουλο, Παλλήνη, Σπάτα και Ανάβυσσο να αναφέρονται αποκλειστικά σε σταθερά λευκά κρασιά.

Στα Μεσόγεια βρίσκονται και αρκετά ΠΓΕ αφιερωμένα αποκλειστικά στη Ρετσίνα. Αυτά είναι τα ΠΓΕ Ρετσίνα Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Σπάτων, Παιανίας, Παλλήνης και Πικερμίου.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο travel.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *