27/04/2024 5:01 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Άγρυπνος Φρουρός» τα αντιπυρικά drones πετούν 24/7 πάνω από Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Το ένα drone βρίσκεται σε συνεχή επιτήρηση, ενώ το δεύτερο από τα τρία βρίσκεται σε επιφυλακή


Υπερσύχρονο, πρωτοποριακό και το πρώτο πλήρως αδειοδοτημένο σύστημα στη χώρα εναέριας επιτήρησης με drones στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Την 4η Ιουνίου 2022, εκδηλώθηκε στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μία μεγάλη πυρκαγιά όπου κάηκαν 1.700 στρέμματα χαμηλής και μεσαίας δασικής βλάστησης.

Ο Δήμος, κάνοντας την εμπειρία πράξη, προχώρησε άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, στη σύναψη σύμβασης με την εξειδικευμένη ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας «VANGUARD» για την παροχή υπηρεσίας συστήματος 24ωρης, 7 ημέρες την εβδομάδα, εναέριας επιτήρησης του αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλους τομείς, με συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) τα γνωστά drones.

Η εγκατάσταση και λειτουργία του ενιαίου αυτού Επιχειρησιακού Κέντρου Ελέγχου, πλήρως εξοπλισμένου και επανδρωμένου με προσωπικό το οποίο διαθέτει όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για την απομακρυσμένη διαχείριση των μέσων πρόληψης και καταστολής καταστάσεων εκτάκτων αναγκών, κρίσεων και κινδύνων, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την ασφάλεια και τη θωράκιση της πόλης από ακραία καιρικά φαινόμενα, κρίσεις, κινδύνους και οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την ορθή λειτουργία της πόλης.Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάθε λεπτό είναι πολύτιμο για την εξέλιξη μίας κατάστασης.

Η Εφαρμογή λειτουργεί (δηλαδή βρίσκεται σε πτήση) σε 24ωρη βάση. Συγκεκριμένα, το ένα drone βρίσκεται σε συνεχή επιτήρηση, ενώ το δεύτερο από τα τρία βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο. Μάλιστα, το τρίτο drone, διαθέτει για τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικό σύστημα ναυαγοσωστικής υποβοήθησης με δυνατότητα μεταφοράς και ρίψης έως 7 σωσιβίων.

Άλλη μία εφαρμογή της υπηρεσίας στην καθημερινή λειτουργία της πόλης αφορά τα σχολεία, τις παιδικές χαρές και τα αθλητικά κέντρα και συγκεκριμένα την αποτροπή βανδαλισμών. Η υπηρεσία λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 με στοχευμένες εναέριες περιπολίες πάνω από τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου, για αποτροπή βανδαλισμών.

Σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί παράνομη παρουσία ατόμων εντός των σχολικών συγκροτημάτων, μετά το τέλος λειτουργίας τους και κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, το κέντρο ελέγχου έχει τη δυνατότητα με το drone να φωτίσει με προβολέα τον χώρο και μέσω μεγάφωνου να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση των εισβολέων και να ειδοποιήσει τις αρχές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Μεταξύ των βασικών τεχνολογικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων των drones, συμπεριλαμβάνονται: η άμεση μετάβαση στο συμβάν, απεικόνιση, καταγραφή και μετάδοση σε υψηλή ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στο κέντρο ελέγχου με ψηφιακές και θερμικές κάμερες.

Ακόμη, η μεταφορά εικόνας πεδίου σε πραγματικό χρόνο και η ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων (Τοπικός Πυροσβεστικός Σταθμός, Πολιτική Προστασία κ.τ.λ.) με σταθερή μετάδοση δεδομένων σε πολύπλοκα και απομακρυσμένα περιβάλλοντα, καθώς επίσης και η πτητική ικανότητα αυτών σε ακραίες καιρικές συνθήκες (ακόμα και στα 8 μποφόρ) καθώς και σε ακραίες θερμοκρασίες μεταξύ -20 έως 50 βαθμών κελσίου.

Ήδη, η εφαρμογή του συστήματος 24ωρης εναέριας επιτήρησης, έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο στην φαρέτρα των μέσων που διαθέτει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, καθώς τα drones έχουν εντοπίσει τέσσερις εστίες πυρκαγιάς, οδηγώντας στην άμεση κατάσβεση αυτών και έχουν συμβάλλει στην άμεση και στοχευμένη επέμβαση των σημείων που έχρηζαν παρέμβασης, κατά τη διάρκεια της σφοδρής καταιγίδας που ξέσπασε στις 23 Αυγούστου 2022 η οποία δημιούργησε τεράστια πλημμυρικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές της πόλης.

Πρόκειται για έναν «άγρυπνο φρουρό» για τους πολίτες και το περιβάλλον, το νέο υπερσύγχρονο «όπλο» διαρκούς επιτήρησης με δυνατότητας άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όταν παραστεί ανάγκη, που είναι χρήσιμο να υιοθετήσουν όλοι οι Δήμοι της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *