26/04/2024 7:07 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δημοσκόπηση: Μπροστά Βορίδης, Πέτσας – Πρώτος σε αρνητική άποψη ο Β. Οικονόμου

Οι πρώτοι, οι επόμενοι και οι εκπλήξεις! Τα ποσοστά των υποψήφιων γαλάζιων βουλευτών στην Ανατολική Αττική


Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, σημαντικά είναι τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία Opinion Poll στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής για λογαριασμό του Dnews. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Βορίδης, Πέτσας, Ζαχαράκη προηγούνται, ενώ ακολουθούν Οικονόμου, Βλάχος. Εντύπωση προκαλεί η πρωτιά του Βασίλη Οικονόμου σε αρνητική άποψη.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω περιφέρεια έχει βαρύνουσα σημασία στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής με τον πληθυσμό της να ανέρχεται σε 600.000 κατοίκους, προστίθενται στην Ανατολική Αττική βουλευτικές έδρες.

Η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει βαρύνουσα σημασία για τα κομματικά επιτελεία τόσο γιατί αποτελεί βαρόμετρο σε σχέση με το σύνολο της χώρας (περιλαμβάνει περιοχές όλων των κοινωνικών ομάδων αλλά και επαγγελμάτων) όσο και γιατί μετά την πρόσφατη απογραφή αυξάνει κατά δύο (2) τις έδρες στη Βουλή με αποτέλεσμα από 10 έδρες το 2019 να παίρνει σήμερα 12 έδρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την δημοσκόπηση της Opinion Poll για την Ανατολική Αττική είναι τα εξής:

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 38,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,6% με την διαφορά να φτάνει στις 17,2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 6,3% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,4 , οι Έλληνες του Η. Κασιδιάρη με 4,3 , η Ελληνική Λύση με 4,0% και το ΜΕΡΑ25 με 3,4%.

Στις ερωτήσεις για τον βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και την εκτίμηση για την κατάσταση αν την διαχείριση της κυβέρνησης είχε ο ΣΥΡΙΖΑ οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής δείχνουν ότι εκτιμούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ενώ οι μισοί από τους συμμετέχοντες στο δείγμα θεωρούν ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα εάν κυβερνούσε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπεροχή φαίνεται πως έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στα σχετικά συγκριτικά ερωτήματα ενώ ποσοστό 33,5% απαντά ότι θα προτιμούσε κυβέρνηση με αυτοδύναμη ΝΔ έναντι των κυβερνήσεων συνεργασίας που συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά.

Υπενθυμίζεται ότι στις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε καταγράψει στην Ανατολική Αττική ποσοστό 43,13% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,60 με το ΚΙΝΑΛ στο 5%, το ΚΚΕ στο 4.96 και την Ελληνική Λύση στο 4,85. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ στην κατανομή των εδρών δεν είχε πάρει καμία έδρα κάτι που αποτελεί σε αυτές τις εκλογές έναν από τους στόχους του συγκεκριμένου κόμματος. Έτσι παρατηρούμε ότι τόσο η ΝΔ (-4,33 μονάδες) όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ (-8 μοναδες) με βάση τη δημοσκόπηση καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ αντίθετα ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Για τους υποψηφίους της ΝΔ στην Ανατολική Αττική τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Προηγείται το δίδυμο του Υπουργείου Εσωτερικών στους υποψήφιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα να καταλαμβάνει, όπως προκύπτει, την 2η θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε δύο ξεχωριστές ερωτήσεις-καρτέλες της δημοσκόπησης («ποιο πρόσωπο γνωρίζετε και ποια είναι η άποψή σας για αυτό;» και «σε ποιους θα βάζατε τους μέχρι 3 σταυρούς που δικαιούστε;»), από τους ψηφοφόρους της ΝΔ οι δύο πρώτοι – Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας – ξεχωρίζουν από τους επόμενους συνυποψηφίους τους, δείχνοντας ότι το δίδυμο του Υπουργείου Εσωτερικών έχει αποκτήσει κεφάλι στην κούρσα.

Η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη (μαζί με τον Στέλιο Πέτσα), Σοφία Ζαχαράκη, φαίνεται να ευνοείται αυτή τη στιγμή και από την αποχώρηση της Γεωργίας Μαρτίνου, προσελκύοντας εκείνους που θέλουν να επιλέξουν μεταξύ των γυναικείων υποψηφιοτήτων στην Ανατολική Αττική.

Στις επόμενες θέσεις για τον σταυρό προτίμησης ακολουθούν δύο νυν βουλευτές της ΝΔ, οι Βασίλης Οικονόμου και Γιώργος Βλάχος, οι οποίοι δείχνουν να έχουν αποκτήσει σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους υποψήφιους βουλευτές της ίδιας περιφέρειας.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *