28/03/2024 6:00 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιάννης Καλαφατέλης: “Κάνουμε καθημερινά ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς”

Ξεκίνησε από 1η Μαίου η αντιπυρική περίοδος - Το μήνυμα του δημάρχου Διονύσου


Η Πρωτομαγιά συμβολίζει κάθε χρόνο την Άνοιξη και την καλοκαιρία, παράλληλα όμως σηματοδοτεί την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, που ήδη ξεκίνησε από χθες, 1η Μαΐου 2023, και θα ολοκληρωθεί μετά από 5 μήνες, στις 31 Οκτωβρίου 2023.

Πρόκειται για μια κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία πρέπει όλοι να είμαστε όλοι υπεύθυνοι και προσεκτικοί, τοπική αυτοδιοίκηση, κρατικοί φορείς αλλά και πολίτες.

Ως Δήμος, στο βαθμό που μας αναλογεί, κάνουμε καθημερινά ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα:

– Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς, από το χειμώνα κιόλας, τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και περιαστικών δασών χιλιάδων στρεμμάτων από καύσιμη ύλη. Οι καθαρισμοί είναι εκτεταμένοι και θα έλεγα πρωτοφανείς, καθώς δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ σ’αυτό το βαθμό, τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια.

– Παράλληλα, διεκδικήσαμε και επιτύχαμε την ένταξή του Δήμου Διονύσου στο πρόγραμμα Anti – Nero, για τον προληπτικό καθαρισμό δασικών εκτάσεων στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας.

– Εξοπλίσαμε και αναβαθμίσαμε τα 27 αντλιοστάσιά μας, είτε με γεννήτριες είτε με μεταγωγικούς διακόπτες, προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν άμεσα σε περίπτωση ενδεχόμενου συμβάντος, εξασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία υδροδότηση. Έχουμε δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», την προμήθεια σταθερών γεννητριών για όλα τα αντλιοστάσια.

– Έχουμε μεριμνήσει για την πρόσληψη του απαραίτητου εποχικού προσωπικού στο πλαίσιο της πυροπροστασίας και την επαρκή στελέχωση, με κάθε τρόπο, των 3 πυροφυλακίων.

– Ενισχύουμε σταδιακά το στόλο του Δήμου με νέα οχήματα τα οποία είναι κατάλληλα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου βυτιοφόρου κι ενός οχήματος που διέθεσε ο ΕΒΕΑ στο Δήμο στη μνήμη του πρώην Προέδρου και αείμνηστου συνδημότη μας Κωνσταντίνου Μίχαλου.

– Ενημερώσαμε φέτος, πιο έγκαιρα από ποτέ, τους πολίτες και ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων προκειμένου να προβούν στον καθαρισμό τους, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι πιθανότητες πρόκλησης μιας πυρκαγιάς. Κατά την περσινή χρονιά, δε διστάσαμε να επιβάλλουμε πρόστιμα 700.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες, υλοποιώντας συνειδητά μία στρατηγική επιλογή υπευθυνότητας προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς να υπολογίσουμε τυχόν πολιτικό κόστος.

– Σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια, πολύτιμος αρωγός μας είναι τα εθελοντικά κλιμάκια πολιτικής προστασίας της περιοχής μας και οι δεκάδες εθελοντές οι οποίοι συνδράμουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και το Δήμο Διονύσου. Θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για τη συγκινητική και καθοριστική συμβολή τους, μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου, στο πολύτιμο έργο της πυροπροστασίας αλλά και της πολιτικής προστασίας γενικότερα.

Τέλος, απευθυνόμενος σε όλους τους συμπολίτες μας θα ήθελα να υπενθυμίσω την αναγκαιότητα τήρησης των πιο κάτω μέτρων:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, γιατί ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, αλλά ούτε και γυάλινα μπουκάλια, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
  • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά:

  • Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
  • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Προστατεύουμε τα δάση μας, προστατεύουμε τη ζωή μας και τον πλούτο της Χώρας μας!

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *