20/04/2024 12:42 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tο αρχαιότερο ελληνικό θέατρο που στολίζει τη Λαυρεωτική

Το Αρχαίο Θέατρο Θορικού, ένας σπάνιος θησαυρός της αρχαιότητας, γεμάτος στιγμές πολιτισμού


Το Αρχαίο Θέατρο Θορικού, ένας σπάνιος θησαυρός της αρχαιότητας, γεμάτος στιγμές πολιτισμού, αρχαίας ελληνικής σκέψης και φιλοσοφίας χαραγμένες στο πέρασμα των αιώνων, είναι ένα από τα αληθινά διαμάντια που πρέπει να γνωρίσει κανείς σε μια επίσκεψη στην περιοχή της Λαυρεωτικής.

Το αρχαίο θέατρο Θορικού χρονολογείται στα τέλη της Αρχαϊκής Εποχής (μεταξύ 525 – 480 π.Χ.) και αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο ελληνικό θέατρο. Είναι χτισμένο στη βραχώδη πλαγιά του παράκτιου λόφου Βελατούρι, σε άμεση συνέχεια του ανασκαμμένου οικισμού του αρχαίου Δήμου των Θορικίων και έχει εύκολη πρόσβαση.

Το σχήμα του θεάτρου, ξεχωρίζει από τα κυκλικό σχήμα που είχαν τα μεταγενέστερα αρχαία θέατρα, καθώς είναι ελλειψοειδές, με ορθογώνια ορχήστρα. Αν κάτσεις σε μια από τις θέσεις του, θα νιώσεις μοναδικά, σα να κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν, καθώς το σκηνικό θυμίζει αυτό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, μπορείς να απολαύσεις την ξεχωριστή θέα της περιοχής και το βλέμμα σου να χαθεί στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Η θέα είναι αφοπλιστική, στα ανατολικά φαίνεται όλη η ακτογραμμή με τους μικρούς κολπίσκους και τις αμμουδερές παραλίες και μπορείς να δεις ακόμη και τη Μακρόνησο, με τα βράχια της να ορθώνονται στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η είσοδος στο αρχαίο θέατρο Θορικού είναι ελεύθερη, μπορείς εύκολα να το εντοπίσεις σε μια βόλτα σου και παράλληλα να εξερευνήσεις στην περιοχή διάσπαρτες αρχαίες δεξαμενές και μεταλλευτικά πλυντήρια. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στα νότια της ορχήστρας του θεάτρου δημιουργήθηκε ένα νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από τον 6ο αι. π.Χ. έως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Από την άνοιξη και μετά οι βόλτες στο Λαύριο αποκτούν άλλο νόημα. Η περιοχή της Λαυρεωτικής μοιάζει με «ακατέργαστο διαμάντι» και είναι ένας τόπος με σημαντική ιστορία, σπουδαία αξιοθέατα και κρυμμένους θησαυρούς, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή, ειδικά για όσους επιθυμούν χαλαρές στιγμές.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *