24/06/2024 7:19 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δημήτρης Τρύφος: “Η ανάγκη για την ίδρυση και λειτουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής είναι άμεση”

"Δεσμεύομαι να αγωνιστώ με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής"


Η ανάγκη για την ίδρυση και λειτουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής είναι άμεση! Η περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής δεν διαθέτει κανένα δημόσιο νοσοκομείο, θέτοντας την ζωή των κατοίκων της σε άμεσο κίνδυνο.

Ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid – 19, όπου η έλλειψη νοσοκομείων αποδείχθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο, δεν έγινε καμία προσπάθεια για την αναβάθμιση των κρατικών υποδομών στον τομέα της υγείας.

Γι’ αυτό δεσμεύομαι να αγωνιστώ με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής και να σωθούν ανθρώπινες ζωές!

Πρόταση Ίδρυσης και Λειτουργίας Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής

Η Π.Ε. Ανατολικής Αττικής είναι η 5η σε πληθυσμό από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 τέθηκε σε ισχύ το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», όπου οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν, με μετονομασία ή με διάσπαση, από τις Περιφερειακές Ενότητες. Επομένως, ουσιαστικά είναι 3η μετά τις Π.Ε. Αθηνών και Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (Απογραφή 2021).

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής περιλαμβάνει τους εξής δήμους:
Δήμος Αχαρνών-Θρακομακεδόνων
Δήμος Διονύσου
Δήμος Κρωπίας
Δήμος Λαυρεωτικής
Δήμος Μαραθώνος
Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Δήμος Ωρωπού
Δήμος Παιανίας
Δήμος Παλλήνης
Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου
Δήμος Σαρωνικού
Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος
Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Στο νομό Αττικής υπάρχουν 52 νοσοκομεία εκ των οποίων τα 16 είναι Δημόσια Γενικά Νοσοκομεία. Από τα 52 νοσοκομεία κανένα δεν βρίσκεται στην Ανατολική Αττική, παρά μόνο το Ασκληπιείο Βούλας, στα όρια της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.

Άμεση Ανάγκη για την δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική

Η Ανατολική Αττική είναι ο χώρος, όπου ζουν και εργάζονται περισσότερα από 800.000 άτομα με μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους θερινούς μήνες. Τεράστιος αριθμός ταξιδιωτών κινείται στην περιοχή προς και από το Αεροδρόμιο των Σπάτων, αλλά και από και προς τα λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου. Ταυτόχρονα, ο οικιστικός ιστός γίνεται συνεχώς πυκνότερος.

Η ανωτέρω περιγραφόμενη περιοχή δεν διαθέτει κανένα Γενικό Νοσοκομείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.

Ο μεγάλος οδικός χρόνος πρόσβασης για ειδικές και επείγουσες παροχές υγείας στα κοντινότερα νοσοκομεία, όπως και οι περιορισμένες, χωρίς εξειδίκευση δυνατότητες των Κέντρων Υγείας της περιοχής είναι εμφανείς. Με αυτόν τον τρόπο, οι αυτονόητες κρατικές παροχές δεν μπορούν να είναι δεδομένες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως και τις πιθανότητες αίσιας έκβασής τους.

Πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί η ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους για τη μετακίνηση προς και από τα απομακρυσμένα νοσοκομεία της Αττικής. Η έλλειψη ενός Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική είναι έντονη και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Οι χαμένες ευκαιρίες

Από το τέλος της δεκαετίας του ΄90 υπάρχουν ιστορίες χαμένων ευκαιριών με πιο χαρακτηριστικές τις παρακάτω περιπτώσεις:

Το 2001 ανέλαβε την Διοίκηση του Νοσοκομείου “Άμ. Φλέμινγκ” ο Γ. Στάθης, Οικονομολόγος – Manager Νοσοκομείων.

Το Ίδρυμα αυτό είχε καλό όνομα, σοβαρά στελέχη και ευρεία κοινωνική βάση. Αξιολογώντας το ύψος των κρατικών επιχορηγήσεων των αντίστοιχων γειτονικών νοσοκομείων Σισμανογλείου, ΚΑΤ και του καινούριου τότε Ογκολογικού της Κηφισιάς (ΓΟΝΚ) ,προέβλεψε την αδιέξοδη πορεία του νοσοκομείου σαν αυτόνομου Ιδρύματος.

Έτσι, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2003 – 2007 εισηγήθηκε την μετεγκατάσταση του “Αμ. Φλέμινγκ” σε δημόσια γη, με ταχεία ανέγερση μεσαίου νοσοκομείου, στην περιοχή νοτίως των Σπάτων και στον άξονα Κορωπίου – Μαρκοπούλου. Τόσο οι πολιτικές ηγεσίες, όσο και οι αυτοδιοικήσεις της περιοχής αδιαφόρησαν με μοιραίες συνέπειες για το “Αμ. Φλέμινγκ” και τον αυξημένο πληθυσμό της περιοχής.

Την δεκαετία του 2000, Αμερικανοί επενδυτές ήθελαν να κατασκευάσουν σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα στο οικόπεδο που στεγάζεται το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Σε αντάλλαγμα θα κατασκεύαζαν με δικά τους έξοδα ένα σύγχρονο Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου, στο οποίο θα μεταστεγαζόταν το Ιπποκράτειο. Οι αρχικές επαφές με την κυβέρνηση δεν τελεσφόρησαν. Η αιτία ήταν οι αντιδράσεις από συνδικαλιστές και υγειονομικούς φορείς.

Η τελευταία και πιο σοβαρή προσπάθεια – Παιανία 2007

Ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της μελέτης για την δημιουργία Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, που χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Αθηνών (Νομάρχης ο κ. Λεωνίδας Κουρής) και ανατέθηκε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), με την εποπτεία του Καθηγητή κ. Ι. Κυριόπουλου και την επιστημονική του ομάδα. Παρουσιάστηκε σε δημόσια διαβούλευση στην Παιανία τον Μάρτιο του 2007.

Στην παρουσίαση της ο κ. Κυριόπουλος επεσήμανε τις πολλαπλές θετικές συνέπειες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, που θα είχε η δημιουργία του Νοσοκομείου, ενώ παράλληλα παρουσίασε την μακέτα και το οργανόγραμμα. Κατόπιν προωθήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, αλλά προέκυψαν εκλογές, η ηγεσία άλλαξε, ήλθαν τα μνημόνια και το σχέδιο “χάθηκε” στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Με αυτή την ανασκόπηση, γίνεται αντιληπτό ότι η ίδρυση Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αμεληθεί. Αυτό το γεγονός θέτει την ζωή των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής σε υψηλό κίνδυνο, υποσκάπτοντας την ποιότητα ζωής τους.

Η αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική είναι μεγάλη, καθώς θα εξυπηρετηθεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της περιφέρειας, όπως και των τουριστών που κατά την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνονται στην περιοχή. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την αναβάθμιση της Ανατολικής Αττικής, προσφέροντάς της όσα της αξίζουν!

Δέσμευση μου απέναντι στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής είναι να αγωνιστώ με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και με βάση την γνώση και εμπειρία μου στον τομέα της Υγείας. Σκοπός μου είναι η ίδρυση και λειτουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές!

Τρύφος Δημήτριος – Βιογραφικό

Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη το 1961. Σπούδασα στην Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ειδικεύτηκα στη Μαιευτική Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Μετεκπαιδεύτηκα στις ΗΠΑ.

Κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην υπογονιμότητα (ΑΠΘ). Υπηρέτησα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών σαν διευθυντής γυναικολογικής κλινικής επί 10ετία. Οραματίστηκα, ίδρυσα και διεύθυνα επί 5ετία την κορυφαία μονάδα θεραπείας υπογονιμότητας (εξωσωματικής γονιμοποίησης) στον δημόσιο τομέα. Αποστρατεύτηκα το 2022 με τον βαθμό του Υποναυάρχου.

Με βάση την εμπειρία μου στον σχεδιασμό και την διαχείριση υγειονομικών μονάδων έχω σαν όραμα και στόχο τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Ασχολούμαι με τον αθλητισμό, είμαι μαραθωνοδρόμος και τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχω στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Με ενδιαφέρει το περιβάλλον, η οικολογία και ο εθελοντισμός με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την κοινωνική συνοχή.

Το όραμα και οι στόχοι του ΜΕΡΑ25 και του DiEM25 είναι σύμφωνα με τα πιστεύω μου για την κοινωνία, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Διατηρώ Γυναικολογικό ιατρείο στην Αθήνα και στην Νέα Μάκρη (Ανατολική Αττική) και προσφέρω ιατρικές υπηρεσίες με κοινωνική ευαισθησία σε ανασφάλιστους και μετανάστες.

Κατοικώ στον Νέο Βουτζά, στον Δήμο του Μαραθώνα. Είμαι παντρεμένος με την σύζυγό μου την Γεωργία, η οποία είναι ψυχολόγος. Έχουμε δύο παιδιά, τον Μιχάλη και τον Στάθη. Ο Μιχάλης είναι ειδικευόμενος γιατρός στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο και ο Στάθης οικονομολόγος, που εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Δημήτριος Τρύφος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής
Στοιχεία επικοινωνίας:
693 229 8240
tryfos.mera25@gmail.com

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *