20/04/2024 1:10 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πόρτο Ράφτη: Η άγνωστη νήσος και ο μύθος της μαρμαρωμένης πεντάμορφης

Αυτό το μικρό αλλά ιδιαίτερο νησί έχει ένα άγαλμα πάνω του το οποίο λίγοι παρατηρούν και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν την ιστορία του


Ο λόγος για τη νήσο Ράφτη και τον μύθο της μαρμαρωμένης πεντάμορφης που τη συνοδεύει. Αυτό το μικρό αλλά ιδιαίτερο νησί έχει ένα άγαλμα πάνω του το οποίο λίγοι παρατηρούν και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν την ιστορία του. Αξίζει να τη γνωρίσεις και εσύ.

“Όπου κι αν πας, όπου κι αν βρεθείς, σαν την Ελλάδα δε θα βρεις”. Οι στίχοι του τραγουδιού “Ελλάδα είναι μία”, αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς η χώρα μας, έχει τόσο μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, τα οποία μπορείς να ανακαλύψεις σε κάθε της γωνιά, εξερευνώντας την απ’ άκρη σ’ άκρη.

Μικρά χωριά, ακτές και νησίδες που έχουν τη δική τους ιστορία να σου διηγηθούν και κάποιο μύθο που τα συνοδεύει. Ένα από αυτά βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται για μια νήσο άγνωστη σε πολλούς, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Πόρτο Ράφτη και ο μύθος της μαρμαρωμένης πεντάμορφης που τη συνοδεύει.

Ο μύθος που συνοδεύει το άγαλμα ξεκινά ως εξής: Πριν από πάρα πολλά χρόνια ζούσε στα Μεσόγεια μια πεντάμορφη κοπέλα. Η ομορφιά της ήταν ξακουστή στα πέρατα της οικουμένης ακόμη και στους θεούς. Ωστόσο τύχη της δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο η ομορφιά της.

Την ίδιο περίοδο, αναφέρει ο μύθος, ένας νέος άντρας εκείνης της εποχής, την πολιορκούσε επίμονα και έντονα. Την πίεζε τόσο πολύ και με τόσο άσχημο για τρόπο που είχε κάνει τη ζωή της αφόρητη και δεν μπορούσε πια να το δεχτεί. Δυστυχώς της έμελλε να πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της ομορφιάς της.

Για να απαλλαγεί από το μαρτύριό της, λοιπόν, επικαλέστηκε την βοήθεια τον Θεών, οι οποίοι τη βοήθησαν, αλλά με έναν παράξενο τρόπο. Για να τη λυτρώσουν αποφάσισαν να τη μαρμαρώσουν και η ομορφιά της να παραμείνει χαραγμένη στο πέρασμα των χρόνων.

H κοπέλα αναγκάστηκε να δεχτεί την απόφαση των Θεών, με μοναδικό όρο το άγαλμά της να βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα που τόσο πολύ αγαπούσε. Έτσι λοιπόν, οι θεοί την μαρμάρωσαν και την τοποθέτησαν στο θρόνο της, στη Νήσο Ράφτη να αγναντεύει το πέλαγος που τόσο αγαπούσε.

Σήμερα μπορείς να δεις το άγαλμα να στέκει ακρωτηριασμένο και ακέφαλο στην κορυφή του νησιού. Λένε μάλιστα πως ίσως σε αυτόν το μύθο να οφείλεται και η έκφραση «Είναι τόσο όμορφη. Να της πάρεις το κεφάλι».

Το άγαλμα έχει ύψος 2,35 μέτρα και η βάση του φτάνει τα δύο μέτρα. Επίσης είναι γνωστό ως «ο Κολοσσός του Πόρτο Ράφτη» λόγω του μεγέθους του.

 

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *