18/04/2024 6:07 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κατερίνα Κατσιμπάρδη: «Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική»

"Η δημόσια υγεία και το νέο ΕΣΥ είναι μια από τις κύριες στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία"


Η Παιδίατρος – Ογκολόγος με έδρα τη Βούλα Κατερίνα Κατσιμπάρδη, Υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία μιλάει για τη Δημόσια Υγεία, το νέο ΕΣΥ, την ανακαίνιση και αναβάθμιση των επτά εκ των έντεκα Κέντρων Υγείας της περιφέρειας Αν. Αττικής και την ανάγκη δημιουργίας ενός επιπλέον Γενικού Νοσοκομείου στην περιοχή.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, διαπιστώσαμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας/ΕΣΥ διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και παρόλες τις εγγενείς αδυναμίες του, άντεξε και ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μένουμε εκεί, αλλά βάζουμε τα θεμέλια ώστε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ και δώσουμε σε όλους τους πολίτες τη δημόσια υγεία που μας αξίζει.

Οι προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία ήταν σημαντικές και σε μεγάλο βαθμό υλοποίησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα, εν μέσω συνθηκών υγειονομικής κρίσης κατάφερε να διπλασιάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα να προσληφθούν 18.000 νέοι ιατροί και νοσηλευτές.

Eνόψει της επόμενης τετραετίας (2023-2027), δεν θα εκκινήσουμε από μηδενική βάση, είμαστε σαφώς σε καλύτερο σημείο έναντι του 2019, εάν αναλογιστούμε ότι ο Π/Υ του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκε από 3,8 σε 5,2 δις και ο πραγματικός αριθμός του υγειονομικού προσωπικού αυξήθηκε μέσω προσλήψεων κατά 7.000, από 100.000 σε 107.000 εργαζομένους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αναβάθμισης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν θεσμοθετηθεί και έχουν αρχίσει να λειτουργούν σημαντικές δράσεις, όπως ο «Προσωπικός Ιατρός» και ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας». Οι εν λόγω δράσεις αποσκοπούν σε μια ποιοτική και εξατομικευμένη δημόσια υγεία, βασισμένη σε προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες θα προγραμματίζονται αυτόματα μέσω της εφαρμογής ψηφιακών τεχνολογιών.

Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της πρωτοβάθμιας υγείας εξελίσσεται ομαλά, καθόσον έχουν εξασφαλισθεί σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να ανακαινισθούν τα Κέντρα Υγείας και να αναβαθμισθεί ο εξοπλισμός τους.

Στο επίπεδο της πρόληψης όμως, έχουμε να καλύψουμε μεγάλο κενό. Η διαχρονική απουσία οργανωμένης πρόληψης στη χώρα μας, έχει ως επίπτωση να έχουμε κατά μέσο όρο 12 χρόνια με κακή ποιότητα ζωής. Επιπλέον, οι περισσότεροι πρόωροι θάνατοι από χρόνια νοσήματα θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με έγκαιρη διάγνωση μέσω ενός συστηματικού προγράμματος προληπτικών εξετάσεων και της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Σημαντικό βήμα προς την κάλυψη των κενών στο επίπεδο της πρόληψης, αποτελεί το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», το οποίο περιλαμβάνει προληπτικές εξετάσεις και προσυμπτωματικό έλεγχο για την αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού. Το πρόγραμμα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και ήδη από τις 130.000 μαστογραφίες που έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, έχουν βρεθεί με καρκίνο μαστού σε πρώιμο στάδιο 7.697 γυναίκες. Ως αποτέλεσμα του προληπτικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης, αυξάνονται τα ποσοστά πλήρους ίασης στις γυναίκες αυτές. Το πρόγραμμα λοιπόν, αποτελεί μια αποτελεσματική και ουσιαστική πολιτική δημόσιας υγείας.

Η δημόσια υγεία και το νέο ΕΣΥ είναι μια από τις κύριες στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Συγκεκριμένα, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλα τα βασικά νοσήματα και περιλαμβάνονται οι ακόλουθες νέες δράσεις:

  • προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, ώστε να επιτευχθεί μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% έως το 2030. Θα υπάρχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ιατρό.
  • πρόγραμμα οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά από 6 έως 12 ετών με δωρεάν επίσκεψη σε οδοντίατρους.
  • προγράμματα πρόληψης (δωρεάν προληπτικών εξετάσεων) για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και για καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα (πιλοτικά σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία) για άτομα υψηλού κινδύνου (πρώην καπνιστές ηλικίας 50-80 ετών).
  • πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος για άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι καθώς και άλλες ομάδες που ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Το αποτύπωμα των παραπάνω δράσεων θα είναι σημαντικό και στην Ανατολική Αττική, καθόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η δημοπράτηση του έργου με προϋπολογισμό 15,31 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή-λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των επτά εκ των έντεκα Κέντρων Υγείας της περιφέρειας.

Η αναβάθμιση των υποδομών των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας είναι σημαντική και απαραίτητη, όμως η υγειονομική κάλυψη μιας περιφέρειας ο πληθυσμός της οποίας υπερβαίνει πλέον τις 500.000 απαιτεί και την ενίσχυση της τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός επιπλέον σύγχρονου και ποιοτικού Γενικού Νοσοκομείου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, το οποίο θα πλαισιώσει τις υφιστάμενες πρωτοβάθμιες δομές των Κέντρων Υγείας.

Κατσιμπάρδη Κατερίνα
Υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία
Παιδίατρος – Ογκολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ
katsibardikaterina@gmail.com

Νέα Δημικρατά

N;ea Dhmokra

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *