22/04/2024 9:01 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το παλιό εργοστάσιο πορσελάνης στη Νέα Μάκρη που γυρίστηκε πασίγνωστη ελληνική σειρά

Η μεγάλη ιστορία πίσω από το ιστορικό κτίριο που έχει εγακαταληφθεί εδώ και χρόνια


Όπου και να κοιτάξουμε γύρω μας, σίγουρα θα βρούμε τοποθεσίες, κτίρια και αξιοθέατα που έχουν τη δική τους ιστορία κι όμως δεν τα γνωρίζουμε. Ένα από αυτά που θα γνωρίσουμε σήμερα, είναι το άγνωστο σε πολλούς και πλέον εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο πορσελάνης στη Νέα Μάκρη.

Ποια είναι, λοιπόν, η ιστορία του;

Το εργοστάσιο πορσελάνης κατασκευάστηκε το 1950 από τον Χαρίτωνα Τριανταφυλλόπουλο και η λειτουργία του ξεκίνησε το 1952. Επρόκειτο για ένα εργοστάσιο το οποίο είχε σαν αντικείμενο παραγωγής αντικείμενα πορσελάνης για ηλεκτρολογική χρήση, πυρότουβλα και άλλα πυρίμαχα προϊόντα. Μάλιστα επί πολλά έτη, η ΔΕΗ προμηθευόταν ηλεκτρολογικό υλικό από το εργοστάσιο και το παρείχε στα σπίτια και τα καταστήματα της περιοχής.

Η λειτουργία του εργοστασίου πορσελάνης στη Νέα Μάκρη είχε πολλά θετικά οφέλη για την περιοχή, οδηγώντας την σταδιακά στην οικονομική ανάπτυξη. Κι αυτό γιατί οι νέες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο, ενίσχυσαν τα εισοδήματα των κατοίκων ενώ υπήρξε επιπλέον εμπορική δραστηριότητα με το άνοιγμα νέων καταστημάτων.

Εκεί μάλιστα, σε ένα τμήμα του εργοστασίου έγιναν και τα γυρίσματα μιας πολύ γνωστής ελληνικής σειράς του παρελθόντος η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Σήμερα, βέβαια, οι εικόνες δεν είναι αυτές που θα έβλεπε κανείς πριν 50 χρόνια. Πράγμα που έχει συμβεί με διάφορα εργοστάσια, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο στο οποίο γυρίστηκε η ταινία “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια” με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Δυστυχώς, στην πορεία λειτουργίας του υπήρξαν διάφορα προβλήματα κυρίως οικονομικά, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο πορσελάνης να βάλει οριστικό λουκέτο το 1969. Έτσι, λοιπόν, σήμερα, οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραμένουν έρημες. Αυτό που μένει να θυμίζει τη λειτουργία του είναι σίγουρα το φουγάρο του το οποίο είναι ευδιάκριτο από μακριά.

Το σήριαλ που γυρίστηκε στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο

Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο πορσελάνης στη Νέα Μάκρη αποτέλεσε ωστόσο ιδανικό σκηνικό για μια πολύ γνωστή ελληνική σειρά. Ο λόγος για τα “Κλεμμένα Όνειρα” που προβλήθηκε στο Mega από το 2011 έως το 2015. Σε τμήματα του εργοστασίου υποτίθεται πως βρισκόταν το σπίτι της Βίκυς και η αποθήκη του Χαλκιά. Όποιος την είχε παρακολουθήσει θα θυμάται σίγουρα τα ιδιαίτερα σκηνικά.

Στην Αττική βέβαια, έχουν γυριστεί κι άλλες σειρές σε τοποθεσίες που πιθανόν δεν γνωρίζουμε και οι οποίες μπορεί να είναι πολύ κοντά μας. Όπως για παράδειγμα το «χωριό» στο οποίο έγιναν τα γυρίσματα για τις Άγριες Μέλισσες.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *