Το γραφείο οικονομικής ανάλυσης που είναι αρμόδιο για την τήρηση στοιχείων της πορείας του ΑΕΠ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το εθνικό προϊόν της χώρας στην διάρκεια του β’ τριμήνου του 2023 σε ετησιοποιημένη βάση μεγεθύνθηκε με ρυθμό 2,4% από 2% στο προηγούμενο. Η ανακοίνωση αποτέλεσε θετική έκπληξη για τους οικονομολόγους και αναλυτές ακόμη και για τις εκτιμήσεις της FED η οποία αναμένει μακροχρόνιο ποσοστό ανάπτυξης 1,8%.
Στην επιμέρους ανάλυση των συνιστωσών του ΑΕΠ παρατηρούμε την εμφανή επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα της ζήτησης για αγαθά, η οποία προκύπτει και από τα στοιχεία της παραγωγής αλλά και των εισαγωγών.
Σημαντική συνεισφορά παρασχέθηκε στο συνολικό ΑΕΠ από την συνιστώσα των επενδύσεων (εξοπλισμός, δομές και προϊόντα διανοητικής περιουσίας) οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,7%. Στην εκτίναξη του μεριδίου αποτυπώνεται σε ένα μεγάλο μέρος η νέα βιομηχανική πολιτική της χώρας.
Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η ιδιωτική δαπάνη, πάντα σε πραγματικές τιμές, επιβραδύνθηκε ήπια σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αυξανόμενη κατά 2,25% από 2,35%. Αντίθετα η δημόσια δαπάνη ενισχύθηκε κατά 3,7% ενώ προηγουμένως η αύξηση ήταν 2,7%.
Οι επενδύσεις σε κατοικίες ήταν μειωμένες κατά 15,8% από -19% προηγουμένως. Ο λογαριασμός των καθαρών εξαγωγών αφαίρεσε από το συνολικό ΑΕΠ 0,12% ενώ στο προηγούμενο τρίμηνο είχε προσθέσει 0,58%.
Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin με τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία του ΑΕΠ απομακρύνεται το ενδεχόμενο έλευσης μιας ύφεσης στις ΗΠΑ όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της FED στην διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξής του. Όμως η ισχυρή ανάπτυξη από μόνη της οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό και αναγκαστικά σε σφιχτότερη νομισματική πολιτική εκ μέρους της FED.
Τα αισιόδοξα νέα από δω και στο εξής τα αναμένουμε από το μέτωπο του πληθωρισμού. Όπου θα χρειαστεί μια ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προκειμένου να επιστρέψουμε σε συνθήκες χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.