29/04/2024 12:27 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μαραθώνας 1963! Όταν μαζεύτηκαν 14.000 πρόσκοποι από όλο τον κόσμο (ντοκουμέντο)

Δείτε το βουβό έγχρωμο φιλμ από την περιοχή όπως ήταν ακριβώς πριν 60 χρόνια


Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως η Aylon Film Archives. Πρόκειται για ένα βουβό έγχρωμο φιλμ από τον Μαραθώνα εν έτει 1963, Την εποχή που είχαν συγκεντρωθεί 14.000 πρόσκοποι από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το 11ο “World Jamboree Mondial”.

Στο φιλμ, παρακολουθούμε τα γεγονότα της 11ης Παγκόσμιας Συνάντησης Προσκόπων στον Μαραθώνα, που διεξήχθη από την 1η έως την 11η Αυγούστου 1963 και συγκέντρωσε 14.000 προσκόπους από όλο τον κόσμο. Ο όρος “Jamboree” χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε μια μεγάλης κλίμακας συνάντηση προσκόπων και οδηγών. Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree είναι μια παράδοση που ξεκίνησε από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Το φιλμ αρχίζει με το έμβλημα της διοργάνωσης που γράφει “11th WORLD JAMBOREE MONDIAL” 1963 και “Ελλάς” στο κάτω μέρος. Βλέπουμε την ταμπέλα της διοργάνωσης από ένα μικρό αεροσκάφος όπου βρίσκεται ο κινηματογραφιστής.

Ένας πρόσκοπος ποζάρει στην κάμερα με το σήμα της διοργάνωσης στο παρασκήνιο, και στη συνέχεια ένα στρατιωτικό φορτηγάκι περνάει από μπροστά. Ο κινηματογραφιστής εστιάζει στο σήμα, και μπορούμε να δούμε τους προσκόπους που ποζάρουν μπροστά του. Βλέπουμε πλάνα της περιοχής μέσα από το αυτοκίνητο, το οποίο είναι σε κίνηση, και μπορούμε να διακρίνουμε διάφορες σκηνές, τέντες και εξέδρες που έχουν στηθεί για την διοργάνωση.

Συνεχίζουμε με εναέριες λήψεις, όπου βλέπουμε ένα μικρό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο, καθώς και τις σημαίες όλων των χωρών να ανεμίζουν. Ο φακός καταγράφει τους προσκόπους να παρελαύνουν. Κάποιος πρόσκοπος δίνει τον ρυθμό στην παρέλαση, κάποιοι συνεχίζουν την πορεία τους ενώ μια ομάδα στέκεται κρατώντας χαρτιά με γράμματα για να αποθανατίσουν την στιγμή.

Στη συνέχεια, βλέπουμε την ομάδα της Γαλλίας να παρουσιάζει διάφορες επιδείξεις, ενώ τέσσερα άτομα φορώντας το φουλάρι με τα χρώματα της Γαλλίας παίζουν banjo, κιθάρα και τραγουδούν. Οι δραστηριότητες συνεχίζονται, και οι ομάδες χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους, ενώ βλέπουμε και τους Έλληνες προσκόπους ντυμένους στην παραδοσιακή ενδυμασία των τσολιάδων.

Το φιλμ δείχνει ένα πανοραμικό πλάνο του πλήθους κόσμου, τον στολισμό της περιοχής με σημαίες χωρών και σημαιάκια. Η κάμερα εστιάζει στους Άραβες προσκόπους με την χαρακτηριστική παραδοσιακή ενδυμασία τους. Υπάρχει επίσης ένα σύντομο πλάνο από έναν πάγκο όπου ετοιμάζεται φαγητό, καθώς βλέπουμε ένα αρνάκι και κατσαρόλες.

Στη συνέχεια, επικεντρωνόμαστε στις επιδείξεις των ομάδων. Βλέπουμε τους Σκωτσέζους προσκόπους να παρουσιάζουν την γκάιντα, μαζί με άλλα παραδοσιακά όργανα και το kilt (παραδοσιακή σκωτσέζικη φούστα). Έπειτα, ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο περνάει μπροστά από την κάμερα με τον Βασιλιά Παύλο να χαιρετά και ο κόσμος να τον χειροκροτεί.

Ο κινηματογραφιστής επιστρέφει σε ένα ελικόπτερο που απομακρύνεται, και στη συνέχεια, παρατηρούμε μια ομάδα προσκόπων που παρελαύνει κρατώντας μια ταμπέλα που γράφει «Βερμουδαι – BERMUDA», και ακολουθούν διάφορες αποστολές με τις σημαίες τους.

Στο φιλμ υπάρχουν και στιγμές που αναδεικνύονται οι υποδομές που δημιουργήθηκαν για την διοργάνωση, όπως η κατασκήνωση που φιλοξένησε το Jamboree με έκταση 5.000 στρέμματα, οι 20 χιλιόμετροι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που κατασκευάστηκαν από το Μηχανικό του στρατού, καθώς και το νοσοκομείο 100 κλινών που οργανώθηκε από τον στρατό.

Η ΔΕΗ παρείχε ηλεκτροφωτισμό και δίκτυο μεγαφωνικής εγκατάστασης, ενώ το νερό μεταφέρθηκε από την Κάρυστο με πλοίο. Το Τζάμπορη προσέφερε στη χώρα ένα μεγάλο ποσό άνω των 10.000.000 δολαρίων από τους συμμετέχοντες.

Το φιλμ κλείνει με πυροτεχνήματα κατά την τελετή λήξης του Jamboree.

Aylon Film Archives

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *