27/04/2024 10:39 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κωνσταντίνος Δέδες: O εκσυγχρονισμός υποδομών και υπηρεσιών το «κλειδί» για την Τουριστική Ανάπτυξη στην Ανατολική Αττική

Άρθρο του Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου "Αττική Μπροστά" με τον Νίκο Χαρδαλιά


Η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή πλούσια σε πολιτισμό και φυσική ομορφιά, που κρύβει αμέτρητες ευκαιρίες για ανάπτυξη και αναβάθμιση και είμαι σίγουρος πως μπορεί να αποτελέσει μια ακόμα περισσότερο ελκυστική, προοριστική περιοχή για τους διερχόμενους τουρίστες.

Έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών για να τα καταφέρουμε άμεσα, γιατί τους έχουμε «στα πόδια μας».

Η έντονη αύξηση της τουριστικής και επιβατικής κίνησης στο «Ελ. Βενιζέλος» τα τελευταία χρόνια αποτελεί εμφανή πραγματικότητα και ειδικά φέτος, τα νούμερα μόλις του πρώτου εξαμήνου είναι εντυπωσιακά. Τα 12,071 εκατομμύρια επιβάτες που έχουν περάσει από τα Σπάτα και η αύξηση 34,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2022, αναδεικνύουν το μεγάλο δυναμικό τουριστικής ανάπτυξης που κρύβεται εδώ.

Οι τρόποι τουριστικής ανάπτυξης της Ανατολικής Αττικής είναι αρκετοί.

Με έμφαση στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της, η περιοχή μας έχει τρομερές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η επένδυση σε έργα αναβάθμισης και διαμόρφωσης νέων τουριστικών προϊόντων αλλά και η βελτίωση των αντίστοιχων υπηρεσιών, είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής τουριστικής βιομηχανίας.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αειφόρος χρήση των πόρων, είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί η γοητεία της περιοχής σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Η δημιουργία πράσινων περιοχών, πάρκων και ποδηλατοδρόμων μπορεί να προσελκύσει τους ταξιδιώτες που αναζητούν μια πιο οικολογική και χαλαρωτική εμπειρία, ενώ η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων όπως οι περιηγητικές διαδρομές στα ιστορικά μνημεία, οι εμπειρίες αγροτουρισμού στις γειτονικές υπαίθριες περιοχές και οι προσφορές για εναλλακτικές μορφές διαμονής (όπως ecotourism καταλύματα) μπορούν να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά και να παρατείνουν τον χρόνο διαμονής των επισκεπτών αυτών.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της Ανατολικής Αττικής ως τουριστικού προορισμού έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τον ανερχόμενο τουριστικό τομέα, εκφράζοντας την επιθυμία να δημιουργήσουν μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με όλες τις σύγχρονες παροχές και φυσικά τις υψηλού επιπέδου προδιαγραφές που χρειάζονται.

Η περιοχή μας έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων και επενδυτικών φορέων δημιουργώντας μια υπέρ μας συγκυρία, που δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί.

Δεν θα φτάνουν όμως, μόνο αυτά.

Η βελτίωση των μεταφορικών υπηρεσιών, των αναψυκτικών εγκαταστάσεων, των εστιατορίων και των καταστημάτων, θα ενισχύσει την εμπειρία των τουριστών και θα τους ενθαρρύνει να παραμείνουν περισσότερο αλλά κυρίως να επιστρέφουν στην περιοχή μας.

Αν θέλουμε όμως να βιώσουμε «τουριστική έκρηξη» θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας περισσότερο προς την θάλασσα, με την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού μας.

Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα για την τουριστικής ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής, καθώς η περιοχή διαθέτει μοναδικές ακτές και φυσικά τοπία που προσελκύουν τους λάτρεις της θάλασσας και των θαλάσσιων σπορ.

Χρειάζονται μόνιμες και σύγχρονες υποδομές.

Η δημιουργία νέων λιμένων σκαφών αναψυχής εκεί που είναι δυσεύρετοι, όπως για παράδειγμα στον Ωρωπό ή στους Πόλους Σχοινιά, Μαρκοπούλου και Αναβύσσου, θα παρέχουν τη δυνατότητα για την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού σκαφών και την οργάνωση θαλάσσιων εκδρομών και δραστηριοτήτων, προσελκύοντας έτσι περισσότερους τουρίστες με διπλό όφελος.

Η ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής μέσω των τουριστικών εσόδων και απασχόλησης, και η προστασία και διατήρηση των θαλάσσιων πόρων και του περιβάλλοντος.

Θεωρώ αναγκαία και δεσμεύομαι να προσπαθήσω ο ίδιος προσωπικά, ώστε να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Ανατολική Αττική, για να αξιοποιηθούν πλήρως οι πλούσιοι πόροι της περιοχής και να δημιουργηθούν μακροχρόνια οφέλη για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Κωνσταντίνος Δέδες

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, με τον συνδυασμό “Αττική Μπροστά” του Νίκου Χαρδαλιά

 

 

 

 

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *