29/04/2024 12:45 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μπουρνούς: “5 αλήθειες για το “πράσινο μέλλον” του τόπου μας”

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου προχωρά στην “πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων”


Με αφορμή ψευδείς διαδόσεις και συκοφαντίες που προωθούνται απο ανεύθυνους υποψήφιους , σχετικά με το σχεδιασμό της σημερινής Δημοτικής Αρχής Ραφήνας – Πικερμίου για την φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των” πράσινων” απορριμμάτων που παράγονται στο Δήμο μας, θα θέλαμε για την έγκριτη ενημέρωση των συμπολιτών μας να παραθέσουμε 5 αλήθειες :

Πρώτη αλήθεια: λένε ψέματα όσοι διακινούν μέσω κινητών τηλεφώνων αλλά και δια ζώσης , παραπλανώντας τους συμπολίτες μας, ότι το μεγάλο έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης που αφορά τη μονάδα επεξεργασίας βίοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) η οποία προορίζεται να κατασκευαστεί στο παλιό οινοποιείο, όπου πίσω της έχουν συνδυαστεί το έργο της Αττικής οδού και προαστιακού, είναι δήθεν το κέλυφος για να γίνουν άλλα πράγματα.

Ξεκαθαρίζουμε ότι στο συγκεκριμένο σημείο ( αλλά και πουθενά αλλού) όχι μόνον δεν πρόκειται να κατασκευαστεί μια χωματερή, όπως κάποιοι ψευδώς λένε, αλλά αντίθετα , η ΜΕΒΑ θα είναι μια πρότυπη “πράσινη” μονάδα , φιλική στο περιβάλλον , η οποία θα γίνει με ευρωπαική χρηματοδότηση, με σκοπό την επεξεργασία “πράσινων” αποβλήτων, που παράγονται από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας.

Αλήθεια δεύτερη , το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μονάδα χρηματοδοτείται απο ευρωπαικούς πόρους, επιβεβαιώνει τον “πράσινο” χαρακτήρα της. Η Ευρωπαΐκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή χωματερών, χρηματοδοτεί πραγματικά έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης . Η ΜΕΒΑ, όπως λένε αρκτικόλεξα την ονομασία της, αφορά μόνο επεξεργασία φυτικών απορριμμάτων – υπολειμμάτων ( κλαδέματα κήπων ) και υπολειμμάτων φαγητού ( όσα πηγαίνουν στον καφέ κάδο) , τα οποία χρησιμοποιούνται για δημιουργία κομπόστ (φυτόχωμα).

Αλήθεια τρίτη: το κομπόστ που θα παράγεται απο την επεξεργασία των “πράσινων” αποβλήτων, θα διαμοιράζεται δωρεάν στους κατοίκους. Επίσης δωρεάν θα γίνεται από το 2026 (χρόνος λειτουργίας της ΜΕΒΑ) και η αποκομιδή πλαστικών – ανακυκλώσιμων υπολειμμάτων από τον ανάδοχο , για τους κατοίκους Ραφήνας Πικερμίου.

Αλήθεια τέταρτη: Είναι απολύτως ψευδές το άλλο μήνυμα που διακινούν οι ίδιοι υποψήφιοι , ότι στη μονάδα αυτή θα καταλήγει η λάσπη από την επεξεργασία των λυμμάτων που θα θα γίνεται στο ΚΕΛ. Στη μελέτη είναι ξεκάθαρα γραμμένο ότι η λυματολάσπη απο το ΚΕΛ Σπάτων – Ραφήνας- Πικερμίου θα μεταφέρεται στο ξηραντήριο της Ψυττάλειας για την διαχείριση της. Όπως γίνεται άλλωστε και για όλα τα ΚΕΛ.

Αλήθεια πέμπτη : Είναι επίσης μεγάλο ψέμα και το άλλο μήνυμα που τα ίδια πρόσωπα διακινούν , ότι δήθεν δίπλα στην νέα ΜΕΒΑ που δημιουργείται, θα λειτουργήσει μονάδα επεξεργασίας χημικών αποβλήτων. Η αλήθεια είναι ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στη μελέτη και δεν είναι στις προθέσεις της σημερινής δημοτικής αρχής, η λειτουργία τέτοιας μονάδας. Άλλωστε απο τη στιγμή που εξαρχής είναι γνωστό πως η ΜΕΒΑ κατασκευάζεται με ευρωπαικούς πόρους και η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή βιομηχανιών επεξεργασίας χημικών αποβλήτων, μόνον άρρωστα μυαλά μπορούν να διακινούν τέτοιον ανυπόστατο ισχυρισμό .

Με την ποιότητα ζωής των πολιτών δεν παιζουμε

Ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς και η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει ξεκάθαρο και διαφανές σχέδιο για το “πράσινο” μέλλον του τόπου μας.

Η προώθηση της ανακύκλωσης, η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, η μείωση της επιβάρυνσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του ύψους των ανταποδοτικών τελών, είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής μας.

Για μας η προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας είναι επιλογή ζωής για τον τόπο και τα παιδιά μας. Στα ψέματα και την ανυπαρξία προγράμματος των αντιπάλων μας, απαντάμε με έργο και αλήθειες . Εμείς κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια, είμαστε στο πλευρό τους και μπρούμε να εγγυηθούμε ένα καλύτερο, πιο πράσινο μέλλον, για όλους μας

Καλούμε τους συμπολίτες μας ενόψει των εκλόγών της προσεχούς Κυριακής να κλείσουν τα αυτιά τους στα ψέματα που διακινούνται , αλλά να κρατήσουν στη μνήμη των κινητών τους τα μηνύματα που οι ψεύτες και συκοφάντες αντίπαλοί μας τους στέλνουν μέχρι σήμερα . Πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα που οι αντίπαλοί μας θα έρθουν αντιμέτωποι με τα ψέματά τους και την οργή των συμπολιτών μας, που κάποιοι προσπαθούν να τους χρησιμοποιήσουν για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και φιλοδοξίες.

Με τη στήριξη των πολιτών, με αλήθειες , έργο και πρόγραμμα, απο την επομένη των εκλογών συνεχίζουμε την προσπάθεια για να καταστήσουμε τη Ραφήνα και το Πικέρμι, Δήμο πρότυπο “πράσινο Δήμο”, μία πραγματική Σύγχρονη Πολιτεία.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *