23/05/2024 6:00 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νέα Μάκρη: Φωτιά στην Ανατολή – Έκλεισε η Λεωφόρος Διονύσου

Με εντολή του Δημάρχου Στέργιου Τσίρκα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, τα μηχανήματα, τα οχήματα είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα


Συναγερμός για φωτιά στην Ανατολή έχει σημάνει και επί ποδός βρίσκονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Με εντολή του Δημάρχου Μαραθώνος Στέργιου Τσίρκα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, τα μηχανήματα, τα οχήματα και οι Πρόεδροι όλων των Κοινοτήτων του Δήμου είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα εφόσον ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους αρμόδιους φορείς.

Επιχειρούν αυτήν την ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης και εθελοντικές ομάδες του Δήμου Μαραθώνος, ζητήθηκε βοήθεια και από εθελοντικές ομάδες Ραφήνας, Ροδόπολης, Αφιδνών, Καπανδριτίου και άλλων περιοχών. Ζητήθηκε επίσης συνδρομή από εναέρια μέσα καθώς το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι δύσβατο.

Μέτρα Προστασίας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς

Μία πυρκαγιά, εκτός από την περιοχή στην οποία εκδηλώνεται, ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες περιοχές, εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων. Επομένως, η λήψη μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη ακόμη και σε περιοχές όπου η καθημερινή δραστηριότητα δεν επηρεάζεται άμεσα, αλλά καλύπτονται από το νέφος του καπνού της πυρκαγιάς. Για το λόγο αυτό, σας ενημερώνουμε για τη λήψη των παρακάτω μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στις περιοχές που είτε βρίσκονται πλησίον αυτής, είτε επηρεάζονται από τον καπνό και την αυξημένη θερμοκρασία:

Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.

Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μιας δασικής πυρκαγιάς κι επηρεάζονται από τον καπνό προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού και αν είναι εφικτή, αντικατάστασή τους με φίλτρα πιστοποιημένα για κατακράτηση ΑΣ2.52.

Περιορισμός μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούνται τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα. Σε περίπτωση όμως χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό. Για άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες αλλά και γενικότερα για όλους όσοι επιβάλλεται να μετακινηθούν σε εξωτερικό χώρο, συνιστάται η χρήση μάσκας για την προστασία τους από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε καταστάσεις αυξημένων συγκεντρώσεων καπνού και στάχτης στην ατμόσφαιρα, το φίλτρο της μάσκας συνιστάται να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση ΑΣ2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου (πχ τύπου Ν95, FFP2, ΚΝ95).

Σε περίπτωση, που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του, παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.

Δείτε βίντεο από το σημείο…

Έκλεισε η Λεωφόρος Διονύσου λόγω της φωτιάς

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Ανατολή στη Νέα Μάκρη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει δασική έκταση και δεν απειλεί, μέχρι στιγμής, κάποιον οικισμό.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 11 οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα καθώς και εναέρια μέσα.

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Διονύσου από την οδό Σπανού έως το γήπεδο Διονύσου και στα δύο ρεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του irafina.gr, αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση δύο ελικόπτερα και δύο καναντέρ με την εικόνα την φωτιάς να είναι καλύτερη.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *