18/07/2024 1:33 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σπάτα: Ελαιοπαραγωγοί βάζουν κάμερες και συναγερμό σε αποθήκες με λάδι!

"Δεν μπορείς να φυλαχτείς από πουθενά"


Δεν ξέρουν από πού να φυλαχτούν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί καθώς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι κλοπές στις ελιές καθώς η τιμή του λαδιού έχει εκτοξευτεί. Πολλοί καταφεύγουν σε μέσα προστασίας στις αποθήκες, τα χωράφια τους, με συρματοπλέγματα, συναγερμούς ακόμα και κάμερες για να προστατέψουν τον «υγρό χρυσό».

Μιλώντας στο OPEN, ελαιοπαραγωγός από τα Σπάτα, αναφέρει: «Δεν μπορείς να φυλαχτείς από πουθενά. Πας να μαζέψεις ελιές και δεν ξέρεις αν θα βρεις το δέντρο ή αν δεν βρεις τίποτα. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο εκτός από την κλοπή του ελαιοκάρπου. Πάντα υπήρχε η κλοπή αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αυτά στα μέρη μας δεν γινόντουσαν».

Η μαφία ασχολείται με το λάδι

Μάλιστα, φαίνεται πως με το λάδι ασχολείται και η μαφία, όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ Φάνης Καραμπατζάκης. «Βέβαια, γιατί είναι τεράστιες οι τιμές. Οι Ιταλοί παίρνουν λάδι από την Ελλάδα, του κάνουν μια καλή τυποποίηση, εκεί που μειονεκτούμε εμείς, και το στέλνουν παντού. Μπορείτε να βρείτε λάδι το οποίο έχει παραχθεί στην Ελλάδα, έχει κάνει τυποποίηση στην Ιταλία και να βρεθεί σε ένα ράφι στην Αμερική. Μιλάμε για 750 ml σε μια τιμή 30-40 ευρώ. Υπάρχει και το λαθρεμπόριο με όλα τα αποτελέσματα της νοθείας», λέει ο κ. Μάρκου.

«Εγώ έβαλα συναγερμό στην αποθήκη με το λάδι και κάμερα», επισημαίνει ο παραγωγός.

«Αυτός που θα πάει να κλέψει, θα πάει μόλις φύγει ο ιδιοκτήτης, μετά το μεσημέρι. Σκεφτείτε μέχρι το άλλο πρωί τι μπορεί να γίνει», επισημαίνει.

«Πέρυσι είχε κλέψει κάποιος ελιές και ειδοποιήθηκαν τα ελαιοτριβεία της περιοχής και τον πιάσανε. Εάν κάποιος πήγαινε στην Κόρινθο όμως;».

Ο κ. Μάρκου τονίζει επίσης πως οι ληστές βγάζουν περισσότερα από τους παραγωγούς, καθώς μπορεί να πουλήσουν το λάδι και πιο φθηνά. Χαρακτηριστικά, με 10 τόνους κλεμμένες ελιές που βγάζει 2 τόνους λάδι, εάν το πουλήσει κανείς στα 6-7 ευρώ το λίτρο, θα βγάλει σε μια μέρα 14.000 ευρώ!

ethnos.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *