25/02/2024 5:22 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Λιμάνι Ραφήνας: Τι θα γίνει με τα μαγαζιά και την κεντρική παραλία

Τι λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Φάνης Ματσόπουλος


Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Φάνης Ματσόπουλος, μιλώντας λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου για όλα όσα σχεδιάζονται για το λιμάνι της Ραφήνας, το Master Plan, τα καταστήματα, την κεντρική παραλία της Ραφήνας, αλλά και για τις σκέψεις του για τη νέα χρονιά…

Ο κ. Ματσόπουλος σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί αναφέρθηκε ακόμα για τον αποχαρακτηρισμό και την παραχώρηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας στον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, τις σχέσεις με τη νέα δήμαρχο αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού και πόσο θα βοηθήσει στην λειτουργία και την ανάπτυξη της πόλης της Ραφήνας

Ποιος είναι ο Φάνης Ματσόπουλος – Τι νομίζετε πως θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου για εσάς;

Θέλω με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να φιλοξενήσετε τις απόψεις μου. Με την Ραφήνα δεν είχα καμία σχέση στο παρελθόν,εκτός από τα ταξίδια σε κάποιο από τα νησιά που εξυπηρετούνται από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του λιμανιού αυτού. Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να γνωρίζουν ότι γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να συνεχιστεί το πολύ σημαντικό έργο που ξεκίνησε το 2019 το οποίο ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική στρατηγική ανάδειξης των λιμανιών ως βασικών πυλώνων ανάπτυξης σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα το λιμάνι της Ραφήνας αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο του τουριστικού προϊόντος αφού ως το δεύτερο μεγαλύτερο ακτοπλοϊκό λιμάνι της Ελλάδας, εξυπηρετεί περισσότερους από 2εκ επιβάτες ετησίως.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για την αξιοποίηση και την «μεταμόρφωση» του λιμανιού όσον αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες. Τι προβλέπει και πόσο βοηθεί σε όλα αυτά, το νέο Master Plan; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια γι αυτό;

Το Master Plan θεωρούμε ότι αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του λιμανιού της Ραφήνας που εντάσσεται αναπόσπαστα στον αστικό ιστό της περιοχής, και ταυτόχρονα θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό του, διασφαλίζοντας οργανική ανάπτυξη, κερδοφορία, βελτιώνοντας την εμπειρία των κατοίκων της περιοχής και των χρηστών του λιμανιού.

Σε επίπεδο αμιγώς λιμενικών υποδομών, ο κυματοθραύστης κατά τη γνώμη μας αποτελεί το πιο σημαντικό έργο για τον ελλιμενισμό των πλοίων και αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της ναυτικής κοινότητας, που δραστηριοποιείται στο λιμάνι μας. Βελτιώνει την ασφάλεια του λιμανιού ειδικά σε έντονες καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι)εξασφαλίζοντας αυξημένη ευελιξία στον απόπλου και κατάπλου των πλοίων.

Σε επίπεδο διαφοροποίησης εσόδων, η δημιουργία της μαρίνας, θα συνεισφέρει πολλαπλά. Εφόσον μάλιστα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε εμπορικό σταθμό, πρέπει να ακολουθήσουμε τις νέες παγκόσμιες τάσεις του τουρισμού, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου αποτελεί ο τομέας των σκαφών αναψυχής.

Τέτοιου είδους επενδύσεις προσελκύουν πολίτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου που καταναλώνουν περισσότερο ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα μετατρέπει το λιμάνι σε έναν ευρύτερο χώρο ψυχαγωγίας και αναψυχής που θα λειτουργεί περισσότερους μήνες και σίγουρα περισσότερο από την θερινή περίοδο – σεζόν. Όλα αυτά απαιτούν κτίρια και υποδομές που συμπεριλαμβάνονται στο master plan,το οποίο τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια έχει δρομολογηθεί από τον ΟΛΡ.

Τι θα γίνουν τα μαγαζιά που είναι στο λιμάνι. Οι μαγαζάτορες έχουν μια αγωνία για το μέλλον τους…

Εκσυγχρονίζοντας το λιμάνι και αυξάνοντας την προσβασιμότητα με τρόπο συμβατό με τα βασικά έργα υποδομής που εξήγγειλε η κυβέρνηση (προέκταση Αττικής Οδού και Προαστιακός), μεγεθύνεται η κίνηση σε αυτό, γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένα έσοδα. Θεωρώ ότι για τους επιχειρηματίες αυτούς τα καλύτερα έρχονται.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες ξανά οι επεκτάσεις του Προαστιακού και της Αττικής Οδού μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας, καθώς όπως αναφέρθηκε αναζητούν χρηματοδότηση ώστε να υλοποιηθεί το έργο. Πόσο σημαντική είναι η υλοποίηση των επεκτάσεων αυτών για το λιμάνι;

Αυτά τα δύο έργα είναι εξαιρετικής σημασίας για το λιμάνι αλλά και για την πόλη. Για να μπορέσει ο ΟΛΡ να συνεχίσει να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να παραμένει κερδοφόρος πρέπει να διασφαλίζεται η εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο λιμάνι.

Σήμερα αν ρωτήσουμε τους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το λιμάνι μας θα διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι το έχουν συνδυάσει με ατελείωτες ουρές, καθυστερήσεις τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδο και γενικότερα το έχουν ταυτίσει με την λέξη «ταλαιπωρία» ειδικά κατά τους θερινούς μήνες και προ πάντων τα κυριακάτικα απογεύματα.

Όσον αφορά τους κατοίκους της Ραφήνας εκφράζονται παράπονα από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλείται από την ταυτόχρονη άφιξη ή αναχώρηση πλοίων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει συνδυάσει την βιωσιμότητα του ΟΛΡ με τα δύο έργα τέτοιας εμβέλειας τα οποία θα βελτιώσουν δραστικά την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και αναπτύξουν τον λιμένα ο οποίος  υπογραμμίζουμε εμφατικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού.

Αυτά θα μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης και θα διευκολύνουν τους ταξιδιώτες προσφέροντας την εναλλακτική του προαστιακού ο οποίος κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις πόλεις στις οποίες εμπεριέχονται λιμάνια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με την «εικόνα» του παραλιακού μετώπου και ιδιαίτερα για την κεντρική παραλία της Ραφήνας. Εκτός απ όσα αναφέρονται στο Master Plan υπάρχουν άμεσα σχέδια για την αλλαγή της εικόνας αυτής;

Το Master plan και η έκδοση ΠΔ αποτελούν τα βασικά σημεία τα οποία θα ξεκλειδώσουν όλη την προσπάθεια που τόσο εγώ προσωπικά, ο πρόεδρος κ. Σ. Χρυσοφώτης αλλά και το σύνολο των εργαζομένων του οργανισμού μας προσπαθούμε να προάγουμε. Ο δεύτερος μεγαλύτερος λιμένας ακτοπλοΐας της χώρας πρέπει να ομορφύνει και να γίνει ένα σύγχρονο και λειτουργικό σημείο αναφοράς για την Ανατολική Αττική. Εξάλλου υπάρχει και μελέτη από την προκάτοχό μου την κα Γκικάκη για την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου με την χρήση περγκολων που θα αλλάξει ριζικά την τωρινή εικόνα.

Με το νέο έτος θα έχουμε και νέα διοίκηση στο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Ξέρουμε ότι έχει γίνει τουλάχιστον μία συνάντηση με την κα. Τσεβά. Ποια είναι η μέχρι σήμερα συνεργασία σας και τι σχεδιάζεται για το μέλλον;

Είχαμε την χαρά να συναντηθούμε με τον πρόεδρο του ΟΛΡ Σ. Χρυσοφώτη με την νεοεκλεγείσα δήμαρχο του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου κα Δήμητρα Τσεβά στα γραφεία μας, όπου την ενημερώσαμε για τα μελλοντικά σχέδια αναβάθμισης και ανάπλασης του λιμανιού. Κατά την επαφή μας υπογραμμίστηκε η απόλυτη ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΟΛΡ, αφού με δεδομένη την συναντίληψη των μερών δηλώθηκε ότι  όπου μπορούμε να συνεργαστούμε προς όφελος ολόκληρης της περιοχής θα το πράξουμε. Προσβλέπουμε την έναρξη της γόνιμης συνεργασίας με την τυπική ανάληψη των καθηκόντων της εκλεγείσας δημοτικής αρχής κατά την νέα χρονιά.

Πριν από μερικά χρόνια πάρθηκε η απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό και την παραχώρηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης από τον ΟΛΡ στον Δήμο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί;

Είμαστε στο στάδιο της επανυποβολής των σχεδίων σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό και θα κάνουμε το παν για να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες αλλά θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και προσγειωμένοι. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν εξαρτάται πλήρως από εμάς αφού απαιτεί «εγκρίσεις και υπογραφές» από οχτώ υπουργεία, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Θεωρούμε ότι η επίτευξη του αποχαρακτηρισμού θα απελευθερώσει πόρους για εμάς, με τους οποίους θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις υποδομές μας. Ταυτόχρονα οι παραλίες οι οποίες θα αποδοθούν στον δήμο θα διευρύνουν τους χώρους αρμοδιότητάς του με αποτέλεσμα να μπορεί να σχεδιαστεί μία πιο ολιστική στρατηγική με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας για το νέο έτος όσο αφορά το λιμάνι της Ραφήνας; Υπάρχει κάτι που βρίσκεται στα άμεσα σχέδια σας;

Η ανάγκη για τελική έγκριση τουMaster Plan και της ΣΜΠΕ ώστε το λιμάνι να γίνει αποδέκτης ευρωπαϊκών πόρων ώστε να αρχίσει η ουσιαστική και εκ βάθρων ανάπτυξή του. Το σύνολο του Οργανισμού (διοίκηση και εργαζόμενοι) καταβάλλουμε διαρκείς προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Πηγή: iRafina.gr,

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *