Με τις διαρρήξεις στον δήμο Μαραθώνος να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο έχοντας φτάσει τις 120 μέχρι τα μέσα Νοέμβρη (και να έχουν αυξηθεί περαιτέρω μέχρι σήμερα), έναντι 100 το 2022, κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν οι ίδιοι να πάρουν μέτρα για την ασφάλειά τους.
Με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν. Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», του Αθλητικού Συλλόγου Ν. Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και του Εξωραϊστικού Συλλόγου «ΜΑΤΙ», οργανώθηκε μια πρώτη συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου που μόνο τυπικό χαρακτήρα δεν είχε. Το παρών έδωσαν περισσότεροι από 250 κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, ενώ μίλησαν θύματα κλοπών που μοιράστηκαν την εμπειρία τους και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για να περιοριστεί το πρόβλημα.
Από την επόμενη μέρα κιόλας, συγκροτήθηκαν κλειστές ομάδες στο Viber από 300 και πλέον μέλη των συλλόγων για να παρακολουθούνται ύποπτα άτομα και κινήσεις στις περιοχές του Νέου Βουτζά και του Ματιού.
Τι γίνεται σε όλη τη ΒΑ Αττική
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής, Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, που τίμησε με την παρουσία του τους κατοίκους εκπροσωπώντας το υπ. Προστασίας του Πολίτη, η αστυνομική δύναμη στη Βορειοανατολική Αττική είναι τουλάχιστον ελλιπής αν όχι προβληματική.
Μετά από διαδοχικές μειώσεις προσωπικού, για την ασφάλεια 880.000 κατοίκων είναι πλέον υπεύθυνοι 900 αστυνομικοί και αρκετά λιγότεροι αν αναλογιστεί κάποιος ότι αρκετοί εξ αυτών φυλούν πολιτικά (και όχι μόνο) πρόσωπα.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει επισημανθεί εδώ και καιρό τόσο από μεγάλα Μέσα ενημέρωσης όσο και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» (08/01/2023) την περίοδο που υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, στη φύλαξή του απασχολούνταν 150 με 160 αστυνομικοί, ενώ έξι με οκτώ ήταν επιφορτισμένοι να βρίσκονται στην… ακατοίκητη εξοχική του κατοικία στη Μάνη.
Από τους 60 στους… 20 στο ΑΤ Μαραθώνος
Στον ΑΤ Μαραθώνος το οργανόγραμμα προβλέπει 55 αστυνομικούς και στο παρελθόν υπηρετούσαν μέχρι και 60. Σήμερα βρίσκονται στην υπηρεσία 35, αλλά μόνο στα χαρτιά, δεδομένου ότι οι 15 είναι αποσπασμένοι και ασχολούνται με φύλαξη πολιτικών προσώπων (οι δύο από αυτούς βρίσκονται στη φύλαξη πρώην υπουργού που κατοικεί στην περιοχή).
Οι διαθέσιμοι 20 για έναν δήμο με 33.000 κατοίκους, αντιστοιχούν σε έναν αστυνομικό για κάθε 1.570 άτομα.
Επιπλέον, το ΑΤ Μαραθώνα διαθέτει τρία περιπολικά, εκ των οποίων πραγματικά μάχιμο είναι μόνο το ένα, καθώς τα δύο αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα λόγω παλαιότητας.
Τι έχει γίνει και τι ακολουθεί
Μετά τη συνάντηση του περασμένου Νοέμβρη, οι δύο εξωραϊστικοί σύλλογοι και ο αθλητικός σύλλογος Νέου Βουτζά, σύστησαν μια «ομάδα ασφαλείας» στην οποία συμπεριελήφθη και ο κ. Άρης Μωραΐτης, εν αποστρατεία αξιωματικός της ΕΛΑΣ που ζει στον Μαραθώνα. Σκοπός της είναι να ασκούνται πιέσεις τόσο στον δήμο όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο ήδη απευθύνθηκε με επιστολή που κοινοποιήθηκε και στο γραφείο του πρωθυπουργού)
Ακολούθησαν προτάσεις στον δήμο Μαραθώνος για καλύτερη αστυνόμευση και καλύτερο δημοτικό φωτισμό. Μετά από αυτή την επαφή, ο δήμος έχει απευθυνθεί στην Περιφέρεια Αττικής ζητώντας να τοποθετηθούν κάμερες σε κεντρικά σημεία όπως στη διαδρομή από Λίμνη Μαραθώνα προς Μαραθώνα, από Βαρνάβα προς Γραμματικό καθώς και σε όλη τη Μαραθώνος.
Επιπλέον, σκοπεύει με δικά του έξοδα να τοποθετήσει κάμερες σε κεντρικά σημεία οικισμών που θα συνδέονται απευθείας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Υπάρχει, τέλος και η πρόταση των τριών φορέων, για πιθανή συνεργασία του Δήμου με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν μέχρι και drones για να περιπολούν.
Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι σε σύσκεψη γνωριμίας δημάρχων με τον νέο Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, επισημάνθηκε από την ηγεσία της Περιφέρειας ότι η εγκληματικότητα (και βέβαια η ασφάλεια των πολιτών) είναι ένα από τα τρία βασικά θέματα που απασχολούν τη νέα διοίκηση.
Μένει, βέβαια, να δούμε πράξεις γιατί με λόγια και υποσχέσεις κανείς διαρρήκτης δεν… χαμπάριασε.
Ρεπορτάζ: Κώστας Ζοργιός