29/04/2024 1:06 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι συμβαίνει με Αττική Οδό και Προαστιακό στη Ραφήνα;

Αγωνία για τα μεγάλα έργα


Αγωνία για τα μεγάλα έργα στη Ραφήνα καθώς μέχρι σήμερα οι επεκτάσεις του Προαστιακού και της Αττικής Οδού έχουν μείνει μόνο στα σχέδια και στις μακέτες.

Μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να έχει τα τελευταία χρόνια αναφερθεί πολλές φορές σε αυτά τα έργα που θα δώσουν ανάσα και λύσεις όσο αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά και στο πρόβλημα στάθμευσης στη Ραφήνα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η κίνηση λόγω του λιμανιού είναι τραγική καθώς μετακινούνται περίπου 2.000.000 επιβάτες, όμως αυτά δεν φαίνεται να υλοποιούνται τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Και δυστυχώς σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δεν αναμένεται κάποια θετική εξέλιξη τους επόμενους μήνες εκτός αν κάτι αλλάξει δραματικά την κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα για την επέκταση του Προαστιακού προς το Λιμάνι της Ραφήνας αναζητείται χρηματοδότηση, ενώ για την επέκταση προς το Λαύριο φαίνεται πως έχει εξασφαλιστεί.

Από την άλλη όσο αφορά την επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι την Ραφήνα, χαρακτηριστικά είναι όσα είπε στο Athens Investment Forum o κ. Πέτρος Σουρέτης, εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Όπως ανέφερε, από την άνοιξη του 2023 έχουν κατατεθεί από την δική του εταιρεία και από άλλες μεγάλες εταιρείες πρότυπες προτάσεις για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση των οδικών αξόνων που θα συνδέουν την Αττική Οδό από το Αεροδρόμιο έως τα Καλύβια, τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με τη Ραφήνα, και τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όμως όλες τους παραμένουν μέχρι σήμερα στα συρτάρια.

Για το θέμα αυτό ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος μιλώντας στο «1ο Growthfund Summit – Υπερταμείο» και στο περιθώριο της εκδήλωσης ανέφερε πως στη Πρότυπη Πρόταση ΑΘΗΝΑ Ι που κατέθεσε η κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα – Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο, Ραφήνα και Λ. Βουλιαγμένης, είπε πως τα οδικά έργα της Αττικής δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ αναδεικνύοντας τον προβληματισμό για τις πηγές χρηματοδότησης τους.

«Έχουν κατατεθεί πρότυπες προτάσεις, αλλά τα οδικά έργα στην Αττική δεν είναι επιλέξιμα στο νέο ΕΣΠΑ, κατά συνέπεια θα πρέπει να βρούμε λύσεις χρηματοδότησης», σημείωσε.

Τέλος να σημειώσουμε πως η νέα Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά, όταν ερωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη της για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του Προαστιακού αλλά και το πρόβλημα του κυκλοφοριακού στη Ραφήνα απάντησε πως η νέα δημοτική αρχή θα περιμένει λύσεις από την κεντρική κυβέρνηση που έχει την ευθύνη των έργων αυτών.

Του Μάκη Κελέκη

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *