26/04/2024 3:50 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Καιρός: Καταφθάνουν τα χιόνια στην Ανατολική Αττική και στα Βόρεια Προάστια

Πιθανή χιονόστρωση: Διόνυσος, Εκάλη, Ροδόπολη, Δροσιά, Πεντέλη, Ντράφι, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Φυλή, πιθανώς και Κηφισιά


Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με βαθμιαία επιδείνωση από σήμερα Κυριακή έως και την Τρίτη. Αναμένεται βουτιά της θερμοκρασίας και χιόνια στην Ανατολική Αττική και στα Βόρεια Προάστια ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε χθες επικαιροποιήθηκε τα μεσάνυχτα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Ειδικότερα, βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός καθώς δύο διαταραχές, η πρώτη από σήμερα Κυριακή (28-01-24) και η δεύτερη από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24) θα επηρεάσουν τη χώρα. Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τη δεύτερη διαταραχή.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Για τον λόγο αυτό συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ η Επιτροπή θα συνεδριάσει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκ νέου το μεσημέρι στις 12:00 και στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Σήμερα Κυριακή (28-01-24) από τις πρωινές ώρες, στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης. Ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.

γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

δ) Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την πρώτη διαταραχή σήμερα Κυριακή (28-01-24) κατά τόπους στην Εύβοια και την Κρήτη και κυρίως από τη δεύτερη διαταραχή από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Συναγερμός στις Αρχές

Λόγω τις επικείμενης κακοκαιρίας ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και στην Πολιτική Προστασία ξεκίνησαν ήδη από χθες οι έκτακτες συσκέψεις για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και την λήψη προληπτικών και έκτακτων μέτρων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδρίασε η νεοσύστατη Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και θα συνεδρίαση και πάλι στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Στις 13.00 θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής με στόχο τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Στη Διυπουργική Επιτροπή αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις όσον αφορά την εφαρμογή έκτακτων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και εφόσον τα φαινόμενα είναι έντονα με πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Από την Κυριακή έως την Τετάρτη, θα επηρεάσουν τη χώρα μας ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο υδράργυρος κατά 8-10 °C κατά μέσο όρο για τις περισσότερες περιοχές σε σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Ειδικά, τα πιο κρύο 24ωρα θα είναι αυτά της Δευτέρας, της Τρίτης και της Τετάρτης, όπου κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν αρκετά χαμηλά υψομετρικά

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή, στα ανατολικά ηπειρωτικά θα χιονίζει πρόσκαιρα στα ορεινά – ημιορεινά. Όμως από τη δευτέρα θα πέσουν περαιτέρω τα υψόμετρα χιονόπτωσης. Επομένως, κατά διαστήματα, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά από τα 250-300 m και υψηλότερα) στις παρακάτω περιοχές :
– Αν. Θεσσαλία,
– Κεντρική Στερεά
– Ανατολική Στερεά (και Αττική),
– Εύβοια,
– Σποράδες,
– Βορειοανατολικό Αιγαίο,
– Βορειοανατολική Πελοπόννησος,
– Κυκλάδες – Κρήτη (ορεινά)

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, θα υπάρξουν τμήματα που οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν ακόμα και στα 100-150 περίπου μέτρα. Εκεί χρειάζεται μια μικρή προσοχή.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ

Οι άνεμοι στα πελάγη (βόρειοι / βορειοανατολικοί) θα ενισχυθούν απότομα από το βράδυ της Κυριακής και στη συνέχεια και θα πνέουν με εντάσεις 7-8 και τοπικά στο Αιγαίο 9-10 μποφόρ (ριπές).

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σε ότι αφορά στην Αττική, οι χιονοπτώσεις που κατά διαστήματα τη Δευτέρα και την Τρίτη (ειδικά) θα είναι πυκνές, όλο αυτό το 4ήμερο θα εκδηλώνονται από τα παρακάτω υψόμετρα και υψηλότερα:

– Κυριακή : από τα 550-600 m

– Δευτέρα : Στην αρχή της ημέρας από τα 400-450 μέτρα και από το απόγευμα προς βράδυ από τα 300 m.

– Τρίτη : Μέσα στη νύχτα και πριν ξημερώσει, από τα 250-300 μέτρα μέχρι και τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια θα ανέβουν πολύ λίγο τα υψόμετρα αλλά από το βράδυ θα ξαναπέσουν στα 300-350 m. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες εξάρσεις μέσα στη μέρα με πυκνές χιονοπτώσεις σε ακόμα πιο χαμηλά υψόμετρα αλλά αυτό το κρατάμε στο μυαλό μας ως μικρή πιθανότητα.

– Τετάρτη: Μέσα στη νύχτα και πρίν ξημερώσει ενδέχεται να χιονίζει πρόσκαιρα κάπως χαμηλά αλλά μέσα στη μέρα τα υψόμετρα θα ανέβουν λόγω της μικρής ανόδου της θερμοκρασίας.

Σας θυμίζω ότι η Κηφισιά βρίσκεται περίπου στα 250-300 μέτρα. Ενδέχεται να έχουμε και κάποιες εξάρσεις σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου αλλά αυτό το σενάριο δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Όμως ο καιρός λέει πάντα την τελευταία κουβέντα.

Προσοχή χρειάζεται στην περιφερειακή Υμηττού σε τμήματα που βρίσκονται κοντά στα 300-350 μέτρα υψόμετρα (από οδό Αναστάσεως στου Παπάγου μέχρι το Δημόκριτο) γιατί ενδέχεται κατά περιόδους να χιονίζει και εκεί πυκνά.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πιθανή χιονόστρωση (από πολύ ελαφρά έως αρκετά αξιόλογη) στην Αττική θα έχουν οι παρακάτω περιοχές : Διόνυσος, Εκάλη, Ροδόπολη, Δροσιά, Πεντέλη, Ντράφι, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Φυλή, Βίλια, πιθανώς και Κηφισιά αλλά και άλλες τριγύρω περιοχές με περίπου αυτά τα υψόμετρα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Θερμοκρασίες Αθήνας :
Κυριακή : 4…11 °C
Δευτέρα : 4…9 °C
Τρίτη : 3…8 °C
Τετάρτη : 2…10°C

Ασφαλώς, στα βόρεια προάστια της Αττικής, οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 3-4°C χαμηλότερες σε σχέση με τις προαναφερθείσες που αφορούν στο κέντρο της πόλης.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο Αιγαίο θα εκδηλώνονται κατά περιόδους πολύ ισχυρές καταιγίδες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

ΠΑΓΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ

Στα Δυτικά και Βόρεια τμήματα της χώρας (Επτάνησα, Δυτικά και Βόρεια ηπειρωτικά) δεν αναμένεται τίποτα παραπάνω μέρα από παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ειδικά στα ορεινά. Για παράδειγμα, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ορεινότερα τμήματα της δυτικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας θα υποχωρήσουν στους -2 με -4°C, ενώ στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας στους -8 με -10°C.

ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα.

ΥΓ (1) : Όποιος Μετεωρολόγος εκτιμά ότι είναι Θεός, κάνει λάθος. Επίσης, όποιος πολίτης εκτιμά ότι είμαστε Θεοί, επίσης κάνει λάθος. Άρα ενδέχεται να υπάρξουν μικροδιαφορές σε σχέση με ότι σας αναφέρω και ειδικά για την Τρίτη ή την Τετάρτη που είναι ακόμα κάπως μακριά προγνωστικά. Η γενική εικόνα όμως θα είναι αυτή.

ΥΓ (2) : Οι Μετεωρολόγοι είναι επιστήμονες που οφείλουν με ηρεμία και μετριοπάθεια να ενημερώσουν όσο πιο έγκαιρα και σωστά τους πολίτες. Όχι με φωνές, όχι με κραυγές, όχι με “κιτρινισμένους” τίτλους.

Να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.

Η πρόγνωση του Meteo για την Κυριακή

Μεταβολή του καιρού κυρίως στα ανατολικά και νότια. Τοπικές βροχές στα πεδινά με καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 αναμένονται νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνές, στη βορειοανατολική χώρα, στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στη Χαλκιδική, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο Αιγαίο, ενώ στην Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι παροδικά έντονα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών. Πρόσκαιρα φαινόμενα είναι αρκετά πιθανό εκδηλωθούν στη Θράκη και σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Σε αρκετές περιοχές πάντως θα υπάρχουν και διαστήματα χωρίς φαινόμενα. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -4 έως 11, στην Ήπειρο από -1 έως 13, στη Θεσσαλία από -4 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 13-14, στα Επτάνησα από 5 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από 4 έως 10 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 7 έως 13-15 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και προοδευτικά σε αρκετά τμήματα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με ίδιες εντάσεις..

Στην Αττική περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις οι οποίες θα δώσουν πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και κυρίως στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, με εντάσεις έως 5 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς, με περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις και αρκετό κρύο τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9-10 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Συστάσεις απηύθυνε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον τίθενται σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *