08/05/2024 9:35 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δήμος Μαρκοπούλου: Απόλυση εργαζόμενης, η πρώτη σε 50 χρόνια, επειδή άσκησε κριτική στη διοίκηση Αλλαγιάννη (Συνεντεύξεις)

"Νομικά λανθασμένη η απόφαση Αλλαγιάννη", λέει ο εργατολόγος Αντώνης Ταμπάκος


Πρωτοφανής για τα εργασιακά – αυτοδιοικητικά δεδομένα του Δήμου Μαρκοπούλου είναι η απόλυση 48χρονης βιοπαλαίστριας από την Υπηρεσία Καθαριότητας και μάλιστα επειδή άσκησε κριτική – ως ελεύθερη πολίτις – σε πράξεις της δημοτικής αρχής.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 50 χρόνια ζωής του Δήμου Μαρκοπούλου που εργαζόμενος, υπό οιοδήποτε εργασιακό καθεστώς, απολύεται με απόφαση δημάρχου.

Το θέμα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου, την 21η Φεβρουαρίου 2024, στη διάρκεια της οποίας προχώρησε στη σχετική αποκάλυψη ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή στον Δήμο», Σταμάτης Χασιώτης.

«Δεν είμαστε Τουρκία του Ερντογάν»

Ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος απολύθηκε με απόφαση του δημάρχου Κώστα Αλλαγιάννη επειδή εξέφρασε την προσωπική άποψή της για θέματα του δήμου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διότι έθεσε υποψηφιότητας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με την παράταξη του κ. Χρ. Δρίτσα.

«Δεν είμαστε ούτε στην Τουρκία του Ερντογάν να κινούμαστε για το διαδίκτυο έτσι, ούτε στην επταετία» πρόσθεσε ο κ. Χασιώτης.

«Να μην παίζουμε με τις ζωές των άλλων»

«Όταν έχει να κάνει με έναν εργαζόμενο και πώς αυτός ζει, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Εποχή Ενότητας και Δημιουργίας» Ελένη Μπούρα και πρόσθεσε: «Έχουμε Δημοκρατία και καλό είναι να μην παίζουμε με τις ζωές των άλλων».

«Δεν έχουμε τέτοια παράδοση ως δήμος»

Το θέμα επιβεβαίωσε από την πλευρά της και η επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Ζωή», Ζωή Γιαννάκη υπογραμμίζοντας ότι σε επικοινωνία που είχε με την εργαζόμενη αυτή υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή ενοχλήθηκε από τα όσα αναρτούσε στο διαδίκτυο ενώ, σύμφωνα πάντοτε με την καταγγέλλουσα, υπήρξε ενόχληση και για το γεγονός ότι έθεσε υποψηφιότητα με την παράταξη του κ. Δρίτσα στις δημοτικές εκλογές.

«Θεωρώ την κίνηση του δήμου επιεικώς απαράδεκτη. Έχουμε ακόμη Δημοκρατία, δεν είναι εδώ ο Ερντογάν» πρόσθεσε η κα Γιαννάκη για να καταλήξει: «Οι λόγοι της απόλυσής της, όπως μου μεταφέρθηκαν, είναι απαράδεκτοι και δεν έχουμε τέτοια παράδοση ως δήμος».

«Ξεκάθαρα εκδικητική απόλυση»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαρκοπούλου, Ανδρέας Συλλελόγλου έκανε σαφές ότι πρόκειται «ξεκάθαρα για μια περίπτωση εκδικητικής απόλυση» για να προσθέσει ότι πρέπει «να κλείσει αυτό το κεφάλαιο που πάει να ανοίξει ότι δεν μου αρέσει κάποιος και τον απολύω επειδή δεν μου αρέσει. Και πράγματι η αιτιολόγηση της απόλυσης δεν ήταν ότι δεν έκανε τη δουλειά της αλλά ότι έκανε σχόλια. Σχόλια κάνουμε όλοι». Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει ότι «λευκή επιταγή ο λαός δεν δίνει σε κανέναν. Μετά τις εκλογές όλοι κρινόμαστε».

«Τα τελευταία 50 χρόνια απόλυση εργαζομένου στον δήμο δεν υπάρχει»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπορούμε Αλλιώς» Χρήστος Δρίτσας, με τον οποίο είχε κατέλθει ως υποψήφια η απολυμένη εργαζόμενη του δήμου, δήλωσε: «Τα τελευταία 50 χρόνια απόλυση εργαζομένου στον Δήμο Μαρκοπούλου δεν υπάρχει. Ο λαός του Μαρκοπούλου δεν εκφράστηκε ότι όποιος είναι υποψήφιος με τον Χρήστο Δρίτσα είναι καταδικαστέος. Τέτοιες πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές δεν ταιριάζουν στην πόλη μας και σε ανθρώπους που δουλεύουν για το καλό του τόπου». Και απευθυνόμενος στον κ. Αλλαγιάννη τον κάλεσε «άμεσα,, απόψε, τώρα να ανακαλέσετε αυτή την απόφαση διότι η απολυμένη εργαζόμενη και δουλεύει και είναι άξια. Ήταν τιμή μου που την είχα συνεργάτη και στο ψηφοδέλτιό μου. Θα είμαι δίπλα της στην οποιαδήποτε εξέλιξη. Δεν θα είναι μόνη της».

Να κάνει κριτική αλλά όχι έτσι

Απαντώντας ο δήμαρχος Μαρκοπούλου υποστήριξε ότι «έχουμε καταντήσει λαϊκό δικαστήριο». Συμπλήρωσε δε ότι πρόκειται για μια απόφαση της διοίκησης και όχι του σώματος. Ο κ. Αλλαγιάννης υποστήριξε ότι ακολουθήθηκε η νόμιμη καθ’ όλα, διαδικασία. «Ο αδικούμενος εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να δικαιωθεί και να μου τρίψει το χαρτί στη μούρη ότι έχω κάνει λάθος» είπε.

«Είναι λάθος αυτό που λέτε όλοι ότι η κυρία ήταν απέναντι» και γι αυτό απολύθηκε πρόσθεσε ο δήμαρχος. Επικαλέστηκε δε καταθέσεις υπαλλήλων της καθαριότητας ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη ισχυριζόταν πως θα είναι αντιδήμαρχος μετά τις δημοτικές εκλογές και «ενέσπειρε πανικό και τρόμο στους υπαλλήλους». Οι καταθέσεις όμως αυτές δεν περιλαμβάνονται στα 23 σχετικά που επικαλείται ο κ. δήμαρχος και τα οποία τον οδήγησαν στην απόφαση απόλυσης της 48χρονης βιοπαλαίστριας.

«Είναι δυνατόν ο κάθε υπάλληλος να λέει ό,τι θέλει; Να κάνει κριτική ιδιωτική. Αλλά όχι έτσι» πρόσθεσε ο κ. Αλλαγιάννης. «Έχει τα πολιτικά μέσα. Μπορεί να προσφύγει. Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης και ρεβανσισμού» συμπλήρωσε και εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε όσους αποκάλυψαν το θέμα επικαλούμενος τα προσωπικά δεδομένα. «Όχι να εγκαλούμαι για μια απόφαση της διοίκησης. Παίρνει και το πολιτικό κόστος γι’ αυτήν» ανέφερε, καταλήγοντας ότι «να δουλέψει καλά και σωστά όπως οι άλλοι που είναι… σκυλιά».

«Η κριτική σε μια διοίκηση ασκείται και από υπαλλήλους»

Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Σπύρος Κωνσταντάς ο οποίος χαρακτήρισε άδικη την απόλυσή της εργαζόμενης προσθέτοντας ότι ούτε ΕΔΕ δεν έχει γίνει. «Η κριτική σε μια διοίκηση ασκείται και από υπαλλήλους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να φτάσετε στην απόλυση όταν υπάρχουν άλλες 10 μορφές επίπληξης ενός εργαζομένου» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντάς για να καταλήξει: «Εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε το θέμα έτσι».

Ο κ. Κωνσταντάς μίλησε και στην εκπομπή «Εντός Λεκανοπεδίου» με τον Κώστα Τσαπάκη στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό planetwebradio.gr, και περιέγραψε ανάγλυφα το όλο θέμα. Ακούστε τον:

Νομικά λανθασμένη η απόφαση Αλλαγιάννη

Σημαντική όμως ήταν και η παρέμβαση – στην ίδια εκπομπή – του διακεκριμένου εργατολόγου Αντώνη Ταμπάκου ο οποίος έθεσε το θέμα στη νομική βάση του, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση του Δήμου Μαρκοπούλου δεν μπορούσε να προχωρήσει στην απόλυση της 48χρονης η οποία εργάζεται βάσει δικαστικής απόφασης επί αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με την οποία κρινόταν ότι εξυπηρετούσε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας της, όπως συνέβη και με άλλους συναδέλφους της.

Ακούστε παρακάτω τί ακριβώς είπε ο κ. Ταμπάκος στη συνέντευξή του στον planetwebradio.gr:

notioanatolika.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *