20/04/2024 1:13 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στο σφυρί το κτίριο της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη

Πρόκειται για το ακίνητο της εταιρείας «Λίρα Μπαχαρικά», με την μεγάλη ιστορία και το πλούσιο παρελθόν


Μια… «Λίρα» με μεγάλη ιστορία, ξενοδοχεία, βιομηχανικά ακίνητα, μέχρι και μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας περιλαμβάνονται στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα.

Ανάμεσα σε όλα αυτά ξεχωρίζει το ακίνητο της εταιρείας «Λίρα Μπαχαρικά» στην Παλλήνη, στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου στεγάζονται υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και οδεύει στο σφυρί την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μαρτίου, εάν μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής.

Πρόκειται για μια εταιρεία με μακρά ιστορική διαδρομή, που τα προϊόντα της έχουν περάσει από κάθε ελληνικό σπίτι. Αποτελώντας, κατά κάποιον τρόπο, το «αντίπαλο δέος» για την επίσης ιστορική και ακόμη παλαιότερη «Ήλιος Μπαχαρικά», ο ιδρυτής της οποίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Η ιστορία και το ακίνητο της «Λίρα»

Η αφετηρία για τη «Λίρα» βρίσκεται στο 1959, όταν ο Ιωάννης Λυραράκης με τους γονείς του ξεκίνησε μια οικοτεχνία συσκευασίας και πωλήσεων μπαχαρικών με έδρα την Κυψέλη. Τα πρώτα μπαχαρικά συσκευάζονταν και πουλιόνταν, από τον ίδιο, στην Κυψέλη και κατά μήκος της οδού Πατησίων σε περίπτερα και μικρομπακάλικα της εποχής.

Το 1965 αγοράστηκαν οι πρώτες μηχανές συσκευασίας και η μικρή οικοτεχνία εξελίχθηκε σε βιοτεχνία. Μάλιστα, ήταν η πρώτη βιοτεχνία μπαχαρικών που φρόντισε τα προϊόντα της να συσκευάζονται χωρίς να τ’ αγγίζει ανθρώπινο χέρι. Με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος αγκάλιασε τη «Λίρα» με τα προϊόντα της, όπως το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, η κανέλα, αλλά και ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, ο άνηθος, να γίνονται δημοφιλείς και πολύτιμοι «σύμμαχοι» κάθε νοικοκυράς.

Τον Νοέμβριο του 1977 η εταιρεία έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα, εγκαινιάζοντας ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο 9.000 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής. Με το νέο εργοστάσιο, εκτός της επιλογής, επεξεργασίας, και συσκευασίας μπαχαρικών και βοτάνων, επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις συσκευασίες για λογαριασμό τρίτων (φασόν).

Το εργοστάσιο ήταν εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα, με τα οποία υπήρχε η δυνατότητα συσκευασίας προϊόντων σε σκόνη, υγρή ή πολτώδη μορφή, κάτι που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ανοδική πορεία της εταιρείας. Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης συνεχίζεται τα χρόνια που ακολούθησαν και κάποια στιγμή τα ηνία της διοίκησης αναλαμβάνει η επόμενη γενιά της οικογένειας, με τον Κωνσταντίνο Λυραράκη στη θέση του προέδρου της και την Ελευθερία Λυραράκη ως γενική διευθύντρια και μετέπειτα αντιπρόεδρο.

Επίσης, το 2002 η «Λίρα» πιστοποιείται με ISO 9001 και HACCP, απαραίτητο όπλο για τις βιομηχανίες τροφίμων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των προκλήσεών του μέλλοντος…

Οι πρωτιές

Το 2006 η «Λίρα» γίνεται, σύμφωνα με το «βιογραφικό» της, η πρώτη ελληνική εταιρεία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής. Έτσι, με πρωτότυπη και αξιόπιστη επιστημονική τεχνολογία προχωρά στην πλήρη αποστείρωση μπαχαρικών και βοτάνων, ώστε να αποφεύγονται οι βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

Παράλληλα, αξιοποιεί τις νέες γραμμές παραγωγής της, ενισχύοντας αφενός την προϊοντική γκάμα, αφετέρου τη δραστηριότητά της στο κομμάτι του private label, συνεργαζόμενη κυρίως με εταιρείες τροφίμων. Όλα τα τελευταία χρόνια πάντως και υπό το βάρος των συνεπειών των διαδοχικών κρίσεων, οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας κινήθηκαν στα επίπεδα των 530.000-680.000 ευρώ, με το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως ζημιογόνο.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2022, ο τζίρος ήταν 464.400 ευρώ έναντι 521.773 ευρώ το 2021, με το τελικό αποτέλεσμα κέρδη ύψους 145.493 ευρώ, έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του ακινήτου στην Παλλήνη είναι μισθωμένο στην Περιφέρεια Αττικής για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Το μεγάλο ακίνητο της «Λίρα» βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς το Πικέρμι, στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος. Επισπεύδουσα είναι η Παγκρήτια Τράπεζα, που προχώρησε σε κατάσχεση για 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, ποσό που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 7.333.000 ευρώ.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τ.μ. βάσει τίτλου ιδιοκτησίας και 7.010 τ.μ. βάσει τοπογραφικού του 2011, το οποίο έχει πολυγωνικό σχήμα. Η συνολική επιφάνεια του κτηρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους γραφείων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, ο υπολογισμός της αγοραίας αξίας του ακινήτου στα 7,33 εκατ. ευρώ έγινε με την παραδοχή ότι οι επιφάνειες εκτός αδείας και τίτλου είναι τακτοποιημένες. Επίσης, το ακίνητο εκτιμάται στο σύνολο του, ως μία ενιαία αυτοτελής ιδιοκτησία. Κατά την εξωτερική αυτοψία που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε πως το κτήριο σήμερα φαίνεται να είναι κενό.

newmoney.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *