02/05/2024 6:38 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Βαρυμπόμπη: Ένα δημοτικό σχολείο που κάνει τη διαφορά, παρά την καταστροφή

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, το σχολείο πλέον αρχίζει και αποκτά... ζωή


Νωρίς το πρωί ο δρόμος μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο της Βαρυμπόμπης είναι γεμάτος κόσμο. Γονείς που φέρνουν τα παιδιά, χαιρετιούνται, πιάνουν κουβεντούλα, γελάνε. Τα παιδιά χαρούμενα, τρέχουν να μπουν μέσα να βρουν τους φίλους τους πριν αρχίσει η προσευχή.

Όλοι γνωρίζονται, οι δάσκαλοι που παραλαμβάνουν τα παιδιά στην πόρτα έχουν μία καλημέρα και κάτι να πουν με όλους. Κανείς δεν περνάει χωρίς καλημέρα, κανείς δεν βιάζεται εκνευρισμένος να φύγει, κανείς δεν κορνάρει να περάσει. Έχεις μία αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε επαρχιακή πόλη άλλης εποχής και όχι σε ένα προάστιο του Δήμου Αχαρνών, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής.

Το Δημοτικό Σχολείο Βαρυμπόμπης άνοιξε τις πόρτες του πρώτη φορά το 1959, το μόνο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο σε μια περιοχή περίπου 100 τ.χλμ., που καλύπτει ολόκληρη την βορειοανατολική περιοχή στα όρια του Δήμου Αχαρνών με τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.

Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 άφησε πληγές στην περιοχή και στο σχολείο που είναι ακόμη ανοιχτές. Σήμερα, πολλοί κάτοικοι επιστρέφουν στην περιοχή που σιγά σιγά συνέρχεται και το σχολείο, μετρά συνολικά 51 παιδιά (40 στο Δημοτικό και 11 στο Νηπιαγωγείο).

Κάποια χρόνια πριν την πυρκαγιά το σχολείο λειτουργούσε ως εξαθέσιο, ενώ τη φετινή σχολική χρονιά λειτουργούν τέσσερις τάξεις, οι δύο με συνδιδασκαλία.

Η νέα Διευθύντρια του Σχολείου, η κα Γεωργία Βαλιώτη, μας μιλά για το σχολείο:

Πριν χρόνια, όταν ήμουν φοιτήτρια στην Αθήνα, μου έλειπε μέσα στην τσιμεντούπολη το πράσινο. Πήρα λοιπόν μια μέρα ένα αστικό λεωφορείο από την Κηφισιά με σκοπό να το βρω. Μετά από άπειρες στάσεις και περνώντας μέσα από δάσος βρέθηκα στην τότε Βαρυμπόμπη και την εκτίμησα. Μάλλον την αγάπησα!
Τα χρόνια πέρασαν. Στο Δημοτικό Σχολείο Βαρυμπόμπης βρέθηκα μετά από δύο κλικ.

03.08.21 «Φωτιά τώρα στη Βαρυμπόμπη: Καίγεται το Δημοτικό Σχολείο Βαρυμπόμπης»

Είναι πολύ συγκλονιστικό και μαύρο, όταν είσαι εκπαιδευτικός και μητέρα να μαθαίνεις ότι καίγεται ένα σχολείο!
Μισό χρόνο αργότερα για την ίδια περιοχή διάβαζα ένα άρθρο στο διαδίκτυο:

17.05.22 «Γράμμα ευγνωμοσύνης για τους Έλληνες από μια οικογένεια από την Ουκρανία»... σε μια μπαρουτοκαπνισμένη μονοκατοικία της Βαρυμπόμπης μια δημοσιογράφος-κάτοικος της περιοχής αποφασίζει να φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων με τρία παιδιά. Ήταν πολύ συγκινητικό να διαβάζεις πώς τους συμπαραστάθηκε η τοπική κοινωνία. Το Δημοτικό Σχολείο Βαρυμπόμπης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υποδέχθηκε τα παιδιά με ζωγραφιές και αγάπη. Δεν ήταν κυνηγημένα πια.

Έτσι, στην κενή θέση διεύθυνσης του σχολείου Βαρυμπόμπης λέμε ΝΑΙ, ας είναι και λίγο μακριά.

Μια ζεστή οικογένεια είμαστε όλοι εδώ. Εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς. Υπάρχει συνεννόηση. Διάθεση. Γέλιο. Ασφάλεια. Συνέπεια. Ποιότητα. Μάθημα με ευχαρίστηση, όχι πίεση και καταπίεση. Ο μικρός αριθμός των παιδιών ευνοεί το δέσιμο, τις φιλίες και τις βαθύτερες σχέσεις. Δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε κάθε παιδί με βάση τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές του ανάγκες και τις συναισθηματικές του επίσης.

Σήμερα που στις προηγμένες χώρες νέες πρακτικές διαφοροποιημένης διδασκαλίας εφαρμόζονται όλο και περισσότερο προκειμένου να συμπεριληφθούν αποτελεσματικά στο μάθημα όλοι οι μαθητές, η συνδιδασκαλία που εφαρμόζουμε στις Γ’–Δ΄ και Ε΄-ΣΤ΄ τάξεις βοηθά να “συναντηθούν” οι διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Καλλιεργείται η ικανότητα συνεργασίας, η δημιουργικότητα και η αποτελεσματική επικοινωνία. Η ευελιξία του σχολείου τελικά ακολουθεί μοντέλα βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Το σχολείο μας καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων καθώς αναπτύσσει πλήρως την ολοήμερη λειτουργία του από την πρωινή υποδοχή στις 7.00 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ., οπότε και αναλαμβάνει ένας υπερδραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων που προσφέρει στα παιδιά, όχι μόνο του σχολείου δραστηριότητες όπως μαθήματα παραδοσιακών χορών, ρομποτική, τένις, χειροτεχνίες, ξιφασκία και σκάκι.

Διοργανώνονται, σε συνεργασία, γιορτές για τα παιδιά, όπως η χριστουγεννιάτικη θεατρική μας παράσταση, το χριστουγεννιάτικο bazaar, το αποκριάτικο πάρτι, αναβιώσεις εθίμων, περιβαλλοντικές δράσεις και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις εντός και εκτός των τειχών μας.

Αναφορικά με τις υποδομές μας να σημειώσουμε πως άμεσα, μετά από συνεννόηση και συνεργασία που έχουμε με τις δημοτικές αρχές, πρόκειται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση κάποιων προβλημάτων της στέγης του ενός κτιρίου μας που είχε υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά της 6ης Αυγούστου 2021. Πρόκειται για το κτίριο όπου στεγάζεται και το εργαστήρι πληροφορικής, το οποίο πρόσφατα εξοπλίστηκε με δώδεκα σετ ρομποτικής / STEM.

Επίσης, αναμένουμε πριν τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους τους διαδραστικούς μας πίνακες.

Να προσθέσω, τέλος, πως κάνουμε τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε να αξιοποιηθεί η σχολική μας βιβλιοθήκη, την οποία κατάφερε να οργανώσει ο Σύλλογος Γονέων αξιοποιώντας δωρεές και ιδίοις πόροις ώστε να μπει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών και επίσης να λειτουργήσει ως Λέσχη Ανάγνωσης για γονείς και παιδιά της περιοχής μας. Προς το παρόν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα συμμετέχουμε στην εκπόνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, με θέμα «Ενισχύοντας την αρμονική λειτουργία ανάγνωσης έντυπων και ψηφιακών λογοτεχνικών έργων τέχνης στη σχολική βιβλιοθήκη», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος.

Το όραμα μας είναι ένα αειφόρο σχολείο μέσω της οργάνωσης, της λειτουργίας και υπόστασής του που να μπορεί να αποτελέσει μοντέλο καλής πρακτικής για τους μαθητές και την κοινωνία, να παρέχει γνώσεις και να καλλιεργεί δεξιότητες με όρους κοινωνικής αειφορίας.

Το Δημοτικό Σχολείο της Βαρυμπόμπης αυτές τις μέρες υποδέχεται τα πρωτάκια της νέας σχολικής χρονιάς. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και το συγκεκριμένο σχολείο είναι σίγουρα ένα ξεχωριστό σχολείο που αξίζει την στήριξη όλων.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *