20/04/2024 12:50 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Λαχτάρα! Συρμός του Μετρό παραβίασε χαλασμένο φανάρι στην Κάντζα! (βίντεο)

Η παραβίαση της σηματοδότησης έγινε αντιληπτή, μέσω των ραδιοεπικοινωνιών, σε όσους συρμούς κινούνταν εκείνη την ώρα στο δίκτυο


Ενα ακόμη σοβαρό περιστατικό ασφαλείας, που δείχνει τη χαλαρή εφαρμογή των κανονισμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και μάλιστα εκείνο που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και έχει πυκνή κυκλοφορία, συνέβη την περασμένη Παρασκευή, όταν συρμός του μετρό με κατεύθυνση από το Αεροδρόμιο προς Δουκίσσης Πλακεντίας – Αθήνα δεν σταμάτησε σε φανάρι της σηματοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραβίαση της σηματοδότησης συνέβη λίγο πριν από τις 11 π.μ. και έγινε αντιληπτή, μέσω των ραδιοεπικοινωνιών, σε όσους συρμούς κινούνταν εκείνη την ώρα στο δίκτυο του Προαστιακού. Το Κέντρο Τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ διαπίστωσε ότι ο συρμός του μετρό δεν σταμάτησε όπως όφειλε και προχωρούσε με κίνδυνο να συναντήσει κάποιον άλλο συρμό στην πορεία του.

Κατά τις αρχικές πληροφορίες, ο συρμός έπρεπε να σταματήσει, καθώς το φωτόσημα που βρίσκεται στην περιοχή του σταθμού της Κάντζας ήταν αναμμένο κόκκινο. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο φωτόσημα είχε εμφανίσει βλάβη και ήταν σβηστό. Ομως, πριν από αυτό το φωτόσημα υπήρχε άλλο που παλλόταν σε χρώμα πορτοκαλί και αυτό οδηγεί στην υποχρέωση του μηχανοδηγού να σταματήσει την πορεία στο σβησμένο φωτόσημα, ούτως ή άλλως.

Η υπέρβαση σβησμένου φωτοσήματος θεωρείται SPAD (Signal Passed At Danger), δηλαδή κίνηση που οδηγεί σε κίνδυνο. Το πλήθος των SPAD μετριέται σε όλα τα αναπτυγμένα δίκτυα ως δείκτης που δείχνει το ρίσκο λειτουργίας ενός σιδηροδρομικού συστήματος. Παραμένει άγνωστο εάν ο ΟΣΕ προχώρησε σε διερεύνηση του περιστατικού, αλλά πηγές της διοίκησης υποβάθμιζαν το περιστατικό ως «παραβίαση πρωτοκόλλου».

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε πληροφόρηση και από την πλευρά της ΣΤΑ.ΣΥ., της εταιρείας που λειτουργεί το δίκτυο του μετρό και είναι αρμόδια για τον συγκεκριμένο συρμό που παραβίασε τη φωτοσήμανση. Η ΣΤΑ.ΣΥ. απάντησε με γραπτό σημείωμα που αναφέρει ότι «διερευνά ενδελεχώς το περιστατικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ακολουθήθηκαν από το προσωπικό της όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες στο συγκεκριμένο σημείο του δικτύου του προαστιακού, όπου σημειώθηκε σήμερα βλάβη σε φωτεινό σηματοδότη».

«Επισημαίνεται ότι η ΣΤΑ.ΣΥ. θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μετακινήσεων, τηρώντας απαρέγκλιτα όλους τους σχετικούς κανόνες, ενώ ήδη εφαρμόζονται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας για τέτοιου είδους περιστατικά», καταλήγει. Αγνωστο παραμένει εάν για το περιστατικό ετοιμάζει πόρισμα και ο ΟΣΕ ως φορέας υποδομής.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Θαν. Κοτταράς είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ υπό τον εκεί μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο Παν. Τερεζάκη.

Δείτε όσα αναφέρθηκαν για το περιστατικό στο Open

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *