20/04/2024 1:26 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οχυρό Ραφήνας: Το μεγάλο στοίχημα – Τι θα κάνει η νέα δημοτική αρχή;

Τα ζητήματα που υπάρχουν και ο κίνδυνος να "χαθεί" ένα τόσο μεγάλο έργο


Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα πιο εμβληματικά πάρκα Πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ιστορικής μνήμης στην περιοχή της Αττικής ίσως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο λόγος για το πάρκο του Οχυρού, στη Ραφήνα, του οποίου τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν μεν την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες και κυρίως θέματα που ζητούν άμεσα λύση από την δήμαρχο κα Τσεβά και την παρούσα δημοτική αρχή.

Οι βάσεις μπορεί να μπήκαν, τα εγκαίνια έγιναν με όποιο τρόπο έγιναν, -επί της ουσίας για να κοπεί η κορδέλα-, μόλις τρείς ημέρες πριν παραδώσει τον δήμο ο πρώην δήμαρχος, όμως το μεγάλο στοίχημα για την κα δήμαρχο είναι η διαφύλαξη ακεραιότητας του χώρου ώστε να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης πολιτών, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Αττικής και γιατί όχι παραπέρα.

Τον Ιανουάριο του 2021 η POLIS είχε φιλοξενήσει κείμενο του τότε αντιδημάρχου κ. Καλφαντή, ο οποίος αναφερόταν… «στην συνολική ανάπλαση του λόφου του Οχυρού, μιλώντας για ένα έργο δαπάνης 1.965.000 ευρώ σε χώρο 450 στρεμμάτων, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020!». (Σημ:  Για να καταλάβετε το μέγεθος του συγκεκριμένου έργου και  την αξία του).

Επίσης σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αναφερόταν ότι…  «Στον λόφο του Οχυρού πέραν από τις κατασκευές που ολοκληρώθηκαν προβλέπονται συνολικά 10 επιμέρους έργα καθώς και σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας:

 • Εκθεσιακός χώρος (υπόγειο Διοικητήριο)
 • Περιβάλλον χώρος
 • Escaperoom (Μετατροπή κτιρίου Καταφυγίου σε Δωμάτιο απόδρασης)
 • Τουαλέτες κοινού
 • Παρατηρητήριο
 • Σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών
 • Πληροφοριακό Περίπτερο – Αναψυκτήριο, Infokiosk
 • Διαμόρφωση μονοπατιών και περιβάλλοντος χώρου
 • Εξοπλισμός λόφου (κιόσκια, τραπεζοπάγκοι, ξύλινα καθίσματα, σήμανση, όργανα αναψυχής για επισκέπτες ενήλικους και ανήλικους, βρύσες, χώρος στάθμευσης Α.Μ.Ε.Α.)
 • Περίφραξη λόφου
 • Επισκευές στο σταύλο και στο αντιαεροπορικό πυροβόλο
 • Δύο (2) παιδικές χαρές
 • Επίγειος πολεμικός εξοπλισμός (πυροβόλα, τανκς κα)

Και το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι: Θα προχωρήσει η νέα δημοτική αρχή αυτό το έργο πνοής ώστε να απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι ένα χώρο που πραγματικά αποτελεί κόσμημα για την περιοχή ή θα παραμείνει «στάσιμο»; Αν για το άνοιγμα των παιδικών χαρών –που σύμφωνα με τα λεγόμενα και τα έγγραφα που παρουσίασε ο πρώην δήμαρχος υπήρχαν πιστοποιήσεις-, πέρασε ένα δίμηνο, φανταστείτε πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για όλα τ΄ άλλα.

Πλησιάζει το καλοκαίρι, ο κίνδυνος παραμονεύει κι όλοι αναρωτιούνται τι γίνεται με την πυρασφάλεια και την περίφραξη του λόφου. Γιατί δεν υπάρχει φύλαξη του χώρου; Τι γίνεται με την ολοκλήρωση του έργου για την ανάδειξη των εγκαταστάσεων; Με την καθαριότητα επίσης;  Για όλα αυτά η επίσημη απάντηση της διοίκησης Τσεβά είναι ότι: «Για την υλοποίησή τους απαιτείται η εκπόνηση μελετών, οι οποίες δεν υπάρχουν».

Εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε υπογράψει σύμβαση φύλαξης μέχρι τον Μάρτιο το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο εξής. Η φύλαξη είναι αναγκαία, ώστε να μην γίνουν βανδαλισμοί στον χώρο.

Μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσει η νέα δημοτική αρχή το παράδειγμα του κολυμβητηρίου; Μιας εγκατάστασης με ελάχιστο προσωπικό που λειτουργεί άριστα πάνω από μία εικοσαετία και που αποτελεί ίσως το μοναδικό εξαιρετικό σημείο αναφοράς για τον τόπο μας σε όλη την Αττική. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η δημιουργία υπέροχων χώρων, αλλά η λειτουργία και η συντήρησή τους και στο κολυμβητήριο Ραφήνας αποδεδειγμένα τα έχουν καταφέρει και με το παραπάνω.

Πάντως εμείς που πήγαμε την πρώτη Κυριακή που ανακοινώθηκε το άνοιγμα των δύο παιδικών χαρών, έγινε ένας  χαμός, αφού μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να απολαύσουν την ημέρα και φυσικά να διασχίσουν τα μονοπάτια και τους δρόμους του Οχυρού. Αρκετοί μάλιστα ήταν η πρώτη τους φορά που το επισκέπτονταν και έμειναν άναυδοι με τις τόσες ομορφιές του χώρου, χωρίς όμως να παραλείπουν να αναφέρουν πως πρέπει να προσεχθεί, όσο τίποτα άλλο.

«Το Οχυρό και τα μάτια σας»… Ο λόγος στην κα δήμαρχο.

Βαγγέλης Ιωάννου

Εφημερίδα Polis

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *